Εργατικός Αγώνας

Μέρες έργων βιτρίνας, κόμβων κι εργατικών ατυχημάτων

Ανακοίνωση της παράταξης ΕΝΟΤΗΤΑ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων 

Χαιρετίζουμε την μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στα Γιάννενα από τους εργαζόμενους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μαζί με άλλα μικρομεσαία κοινωνικά τμήματα. Η ανάγκη συνέχισης και έντασης της πάλης είναι επιβεβλημένη. Καμία υποχώρηση απ΄τά δίκαια αιτήματά μας 

 Τρία νέα εργατικά ατυχήματα είχαμε τις τελευταίες ημέρες στο Δήμο Ιωαννιτών, ως συνέχεια των προηγούμενων εργατικών ατυχημάτων που έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο κι ακολουθούν πλέον τη συχνότητα ανακοινώσεων της πανδημίας. Ατυχήματα κυρίως συμβασιούχων συναδέλφων ,που δείχνει και την επικινδυνότητα της εργασίας. Να και ένας λόγος παραπάνω που ζητάμε και γιατί πρέπει να είναι μόνιμο το προσωπικό. 

Είναι τυχαία τα εργατικά ατυχήματα; 

Ασφαλώς και ΟΧΙ…  

Η Αιτία είναι γνωστή και χιλιοειπωμένη. Ο παλιός μηχανολογικός εξοπλισμός, οι χαλασμένοι κάδοι με το κομμένα “αυτιά”, με διαλυμένες ρόδες, η έλλειψη εκπαίδευσης του προσωπικού, καθώς και σεμιναρίων υγιεινής και ασφάλειας – ιδιαίτερα στους νέους εργαζόμενους συμβασιούχους – σεμινάρια που είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να κάνει .Μπορεί να τα κάνει η ΕΛΥΝΥΑΕ, όπως γινόταν παλαιότερα, όταν είχαμε πρωτοστατήσει για τη μαζική και καθολική εκπαίδευση του προσωπικού, η γκρίνιαο εκβιασμόςεκδικητική ή και η μικροπαραταξιακή μικροκομματική στάση ορισμένων υπαλλήλων που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, κ.ά. Τα ΜΑΠ (Μέσα Ατομικής Προστασίας) δεν δόθηκαν ακόμη, αν και είναι καιρό τώρα στην αποθήκη. Και πριν λίγες μέρες αρνήθηκαν σε νεαρή συναδέλφισσα, εργαζόμενη στο πόστο της καθαριότητας, χωρίς να σεβαστούν την επικινδυνότητα της εργασίας, ούτε το γεγονός ότι είναι εργαζόμενη μητέρα, την αντικατάσταση των σκισμένων παπουτσιών της. λέγοντας της δεν είναι μπουτίκ εδώ! 

Πρόβλημα σοβαρό αποτελεί  και η πίεση που εξασκείται στο   προσωπικό για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του λόγω έλλειψης προσωπικού μόνιμων και συμβασιούχων με το τραγικό φαινόμενο   να παραμένει ακόμη οι μεγάλες οφειλές σε ρεπό  στους εργαζόμενους. Η υποχρέωση χορήγησης των ρεπό/αδειών, χαρακτηρίζονται από απίστευτη  ένταση και μονιμότητα, δουλεύουν οι εργαζόμενοι χωρίς ξεκούραση. 

Παράνομα βέβαια. Αυτοί που συνεχώς επικαλούνται τη νομιμότητα και τις υποχρεώσεις  

Το ζήτημα αυτό το έχουμε ανοίξει εδώ και καιρό όμως… κατά τη διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών βαίνουν όλα καλά. 

 Αν και ο νόμος είναι συγκεκριμένος. Πως δίνονται τα ρεπό στους εργαζόμενους, για 5νθήμερη εργασία και 2 ημέρες ανάπαυση την εβδομάδα, προγραμματισμένα και όχι όποτε θέλει η υπηρεσία. Α…αύριο πάρε ένα ρεπό γιατί μου περισσεύει κάποιος. 

 Εάν κάποιος τολμήσει και ζητήσει τα δικαιώματά του μπαίνει στο στόχαστρο με “γλυκιές” απειλές. 

  •  Ζητάμε ΤΩΡΑ πριν είναι αργά, μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους. Σεμινάρια από ειδικούς επιστήμονες. Σεβασμός στους συναδέλφους και στην επικινδυνότητα της εργασίας. Να δοθούν όλα τα ατομικά Μέσα Προστασίας σε όλους τους δικαιούχους 
  • Ζητάμε διαρκώς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλεια για τους εργαζόμενους 
  • Να μπούνε φωριαμοί στα αποδυτήρια για τους εργαζόμενους 

Ζητάμε από το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου – για άλλη μία φορά – συνεδρίαση με θέμα την έκθεση επαγγελματικού κινδύνου ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ του Δήμου Ιωαννιτών και της ΕΛΥΝΥΑΕ  που με ευθύνη της πλειοψηφίας αρνείται να συζητηθεί. 

ΕΝΟΤΗΤΑ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας