Εργατικός Αγώνας

Ιδιωτικοποίηση νερού

Με μια μαχητική συγκέντρωση στο Σύνταγμα διαδήλωσαν την αντίθεσή τους οι εργαζόμενοι της Αθήνας στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
Η ομοσπονδία και τα σωματεία της ΕΥΔΑΠ, καθώς και δεκάδες σωματεία και φορείς απαίτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί παραπέρα και οριστικά το νερό σε όλη την Ελλάδα.
Αξίζει να θυμηθούμε πως φτάσαμε ως εδώ.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 90, το νερό ήταν στο στόχαστρο του κεφαλαίου.
Τότε επί Ν.Δ του Κων/νου Μητσοτάκη ψηφίστηκε ο νόμος που ,<έσπασε> την ΕΥΔΑΠ στα δύο. Άλλη εταιρία οι ταμιευτήρες και τα κανάλια, άλλη εταιρία η υπόλοιπη ΕΥΔΑΠ.
Ο στόχος ήταν φανερός από τότε. Ήθελαν και θέλουν η ευθύνη για την συλλογή του νερού ( φράγματα, κανάλια κλπ  που απαιτεί τεράστιες επενδύσεις, να μείνει στο κράτος και η διανομή να περάσει στους ιδιώτες.
Στα χρόνια που πέρασαν κάθε κυβέρνηση έβαζε το δικό της λιθαράκι. Εργολάβοι παντού, μείωση προσωπικού, συνεχείς ανατιμήσεις της τιμής του νερού και των υπηρεσιών, με αποκορύφωμα το πέρασμα της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο.
Το ΣΤΕ στο οποίο προσέφυγαν οι εργαζόμενοι έκρινε παράνομη την ενέργεια της κυβέρνησης με το σκεπτικό ότι το νερό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εμπόρευμα και διέταξε στην κυβέρνηση, την επιστροφή στο υπουργείο. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμη παρά το ότι περάσαν μήνες από την απόφαση του ΣΤΕ. Ακόμη και χθες το ΣΤΕ έβγαλε νέα απόφαση διατάσσοντας το υπουργείο για την επιστροφή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο δημόσιο.

Όμως ως γνωστόν το κεφάλαιο, που έχει οσμιστεί τεράστια κέρδη δεν  ορρωδεί προ ουδενός.
Οι πολιτικοί του εκπρόσωποι αγνοώντας την απόφαση του ΣΤΕ, έφεραν νέο νομοσχέδιο που – μέχρι στιγμής – οι επιλογές τους σε άλλες πρώην ΔΕΚΟ   έχουν αποδειχθεί σωτήριες για  το κεφάλαιο και καταστροφικές και εγκληματικές για τον λαό.
Πρόκειται για νομοσχέδιο που καθιερώνει την λεγόμενη < ανεξάρτητη αρχή > και δίνει την δυνατότητα να <σπάσει> την εταιρία σε πολλά  κομμάτια πουλώντας τμήματα της ( τα φιλέτα ) σε ιδιώτες.
Είναι ακριβώς το ίδιο που έκαναν στην ΔΕΗ με αποτέλεσμα η τιμή του ρεύματος να πάει στα ύψη για τον λαό, και τα κέρδη των ιδιωτών να μετριούνται σε δεκάδες δις ευρώ τον χρόνο.
Πιστά το επανέλαβαν στον ΟΣΕ, όπου το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας εκτός από τα κέρδη των ιδιωτών έφερε την τεράστια τραγωδία των Τεμπών.
Το ίδιο επιχειρούν και σήμερα με το νερό. Ένα αγαθό σε ανεπαρκεία που η εμπορική του εκμετάλλευση από ιδιώτες θα οδηγήσει μαθηματικά στην πτώση της ποιότητας και τις τιμές στα ύψη.

Και αυτό το επιχειρούν σήμερα!!! Που τα κροκοδείλια δάκρυα τους για το έγκλημά των Τεμπών δεν έχουν ακόμη στεγνώσει.
Που οι κυβερνώντες ξέρουν πολύ καλά τι έγινε παντού σε όλο τον κόσμο με την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Όπου επιχειρήθηκε τις περασμένες δεκαετίες κατέληξε ακριβώς στην πολύ κακή ποιότητα του νερού και υπέρογκες τιμές με αποτέλεσμα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το δημόσιο μετά από μεγάλες κινητοποιήσεις να ξαναπάρει την ευθύνη του νερού αφού πρώτα οι ιδιώτες θησαύρισαν.
Οι ευθύνες των κυβερνήσεων στην Ελλάδα είναι διαχρονικές, και η λύση είναι ο αγωνιστικός ξεσηκωμός του λαού.
Τίποτα άλλο δεν καταλαβαίνουν κυβέρνηση και κεφάλαιο. Αυτό δείχνει η εμπειρία.
Και αυτός ο ξεσηκωμός πρέπει να πάρει χαρακτηριστικά αντίστασης στον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης που θέλει ΚΑΙ το νερό εμπόρευμα.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παραμείνει στο δημόσιο.
Με επενδύσεις και λειτουργεία προς όφελος του λαού.
Με μόνιμο προσωπικό χωρίς εργολάβους. Με εργατικό έλεγχο.
Με μείωση των τιμολογίων ιδιαίτερα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
ΝΕΡΟ ΦΘΗΝΟ  –  ΝΕΡΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας