Εργατικός Αγώνας

Τιμήθηκε στο Χάνι Δελβινακίου η ηρωική αντιφασιστική νίκη των λαών

Στο Χάνι Δελβινακίου, στον χώρο από όπου ξεκίνησαν οι Ιταλοί την επίθεση στην Ελλάδα, έλαβε χτες η Αντιφασιστική – Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση μνήμης και τιμής για την 78η επέτειο από την 9η Μάη του 1945 και την μεγαλειώδη αντιφασιστική νίκη των λαών. 

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πωγωνισίων και την στήριξαν οργανώσεις, κινήσεις και φορείς της περιοχής.

Παρακάτω παραθέτουμε την ομιλία του Χρήστου Μεντή εκ μέρους της Πρωτοβουλίας.

“Συναγωνιστές, Συναγωνίστριες ,αγαπητοί φίλοι ,

Αποφασίσαμε ως Ομάδα Πρωτοβουλίας Πωγωνισίων να διοργανώσουμε αυτή την εκδήλωση για να τιμήσουμε και να μην ξεχάσουμε αυτή την ημέρα της 9η ΜΑΗ, μια ημέρα από τις σημαντικότερες της ιστορίας της ανθρωπότητας .

Γιορτάζουμε τα 78 χρόνια από την άνευ όρων συνθηκολόγηση και παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας στους τότε συμμάχους του Β΄ παγκόσμιου πολέμου.

Η συντριβή του ναζιστικού τέρατος από τον κόκκινο στρατό και τα αντάρτικα κινήματα που αναπτύχθηκαν από τους αδούλωτους λαούς επισφραγίστηκε με την κόκκινη σημαία να κυματίζει στο Ράιχσταγκ το πρωί της 9ης Μάη. Αυτό συμβόλιζε και επίσημα πλέον την συντριβή του ναζιστικού-φασιστικού κτήνους που στοίχησε στους Λαούς πόνο, βιβλικές  καταστροφές, με πάνω από 50.000.000 νεκρούς . Η 9η Μαΐου τιμάται κάθε χρόνο ως η ημέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών, δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποτιμηθεί, Θα συμβολίζει πάντα τη διαχρονική πάλη του ανθρώπου ενάντια στη βαρβαρότητα ,ως κορυφαίο ορόσημο της μεγαλειώδους νίκης των λαών απέναντι στην πανούκλα του ναζισμού και του φασισμού.  Οι λαοί πολέμησαν για την ελευθερία, για του κόσμου το ψωμί.

Μεγάλο μερίδιο δόξας και τιμή έχει σε αυτόν αγώνα  και ο αδούλωτος Ελληνικός Λαός που συνέβαλε τα μέγιστα στον αγώνα για την απελευθέρωση και την ήττα του άξονα.

Από αυτά εδώ τα μέρη που βρισκόμαστε επιτέθηκαν πρώτοι οι Ιταλοί στην Ελλάδα, για να την καταλάβουν με περίπατο όπως έλεγαν. Όμως τα στρατευμένα παιδιά της Ελλάδας, ο λαός με τις γυναίκες να κουβαλούν πολεμοφόδια, απέκρουσαν τους εισβολείς και τους κυνήγησαν, παράκουσαν την εντολή των κυβερνώντων από την Αθήνα που έλεγε: << ρίξτε μερικές ντουφεκιές για την τιμή των όπλων! και υποχωρήστε>>, γράψανε ιστορία στην καθήλωση του άξονα.

Μετά την συνθηκολόγηση από τους δωσίλογους με τους Γερμανούς και την επιβολή κατοχής στην Ελλάδα, η κατάσταση έγινε τραγική για το Λαό, πείνα, λιμός, καταστροφές, δυστυχία παντού. Η τριπλή κατοχική δύναμη –Γερμανία, Ιταλία, Βουλγαρία- και οι ντόπιοι δωσίλογοι λήστευαν τον πλούτο, τον ιδρώτα του λαού και τον άφηναν να λιμοκτονήσει.

Σε αυτές τις τραγικές για το Λαό καταστάσεις, άρχισαν να δημιουργούνται  αντάρτικα τμήματα αντίστασης, με εμπνευστή και κύριο αιμοδότη το ΚΚΕ. Ο Ελληνικός Λαός, με αυταπάρνηση, ηρωισμό, πειθαρχεία οργανώθηκε πλατιά στις γραμμές του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, στης ΕΠΟΝ, στην Εθνική Αλληλεγγύη, δημιουργώντας πρωτοφανή συσπείρωση για την επιβίωσή του και την ήτα των κατακτητών. Ο Λαός, έγραψε στην καρδιά του με χρυσά γράμματα την εθνική αντίσταση  και αποτελεί διαχρονικά πολιτικό παράδειγμα προς μίμηση.

Στη περιοχή μας μεγάλες ήταν οι καταστροφές που έκαναν οι κατακτητές, έκαψαν χωριά μαζί με τους κατοίκους, Αηδωνοχώρι, κεφαλόβρυσο, Κεράσοβο, όπως έκαναν και σε όλοι την Ελλάδα ,την Γιουγκοσλαβία, Αλβανία, σε όλες τις κατεχόμενες χώρες.

Στη περιοχή μας τα πρώτα Αντάρτικα τμήματα εμφανίστηκαν από το 1942 και άρχισαν τη δράση. Οι δυνάμεις του  ΕΑΜ ΕΛΑΣ κτύπησαν το κατακτητή και τους συνεργάτες τους, όπως στο 55ο χιλιόμετρο με το 15ο Σύνταγμα. Στη Καλλιθέα χτύπησαν το τμήμα των Γερμανών και κατέστρεψαν το φυλάκιο που έλεγχε όλη την περιοχή και τους δρόμους επικοινωνίας  από Άνω Πωγώνι ,Κόνιτσα και Αλβανία. Σκότωσαν- εκκαθάρισαν αρχισυνεργάτες των Γερμανών που τρομοκρατούσαν τον λαό.

Η 9η Μάη αγαπητοί φίλοι, μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι λαοί για να είναι ελεύθεροι. Σε αντίθεση με την προσπάθεια των ιμπεριαλιστών που τρομαγμένοι από το φάρο της ιστορίας προσπαθούν με όλα τα μέσα να την ξαναγράψουν, να την διαστρεβλώσουν και να εξισώσουν  τον ναζισμό-φασισμό με τον κομμουνισμό. Μια τέτοια προσπάθεια κάνουν και στην Ε.Ε. που θέλουν να διαχωρίσουν την 9η Μάη από το βαρύ ιστορικό, πολιτικό και Ιδεολογικό φορτίο που κουβαλά και να  την ονομάσουν απλά  ως «ημέρα της Ευρώπης». Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο το ανιστόρητο εγχείρημα εξίσωσης κομμουνισμού και ναζισμού που υπαγορεύεται από τους πιο αντιδραστικούς διεθνείς κύκλους. Γιατί  έτσι, σχετικοποιούν τις ναζιστικές θηριωδίες και  επιχειρούν να νομιμοποιήσουν τον εθνικοσοσιαλισμό και τον φασισμό.

Όμως  οσο κι αν προσπαθούν οι αναθεωρητές της Ιστορίας, οι σκοταδιστές της σύγχρονης εποχής, η αλήθεια είναι μία, ότι, στην ιστορική αυτή νίκη ήταν καταλυτική η συμβολή του κόκκινου στρατού και του σοβιετικού λαού, που έδωσε άλλωστε, και τους περισσότερους νεκρούς, 27.000.000 και πλέον ψυχές, στον αγώνα κατά της ναζιστικής Γερμανίας και των συμμάχων της. Η μάχη του Στάλινγκραντ αποτελεί διαχρονικό παράδειγμα ηρωισμού και ατσάλινης θέλησης ενός υπερήφανου και αδάμαστου λαού, που θυσιάζεται για να σηκώσει στους ώμους του την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της ανθρωπότητας.

Ήταν το ελληνικό και το γιουγκοσλαβικό λαϊκό κίνημα Αντίστασης, που αναπτέρωσαν το ηθικό των σκλαβωμένων Ευρωπαίων και πυροδότησαν το ευρωπαϊκό κίνημα λαϊκής Αντίστασης, που άνθησε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και συνέβαλε τα μέγιστα στη συντριβή του φασιστικού Άξονα. Και ήταν ο ελληνικός λαός που, μαζί με τον σοβιετικό και τον πολωνικό, πλήρωσε με τον βαρύτερο φόρο αίματος τον εθνικό-απελευθερωτικό αγώνα του. Έναν αγώνα, που ακόμη δεν έχει αναγνωρισθεί και δικαιωθεί σε όλη του την έκταση από την πολιτεία.

Δεν έχουν  δοθεί οι πολεμικές κατοχικές αποζημιώσεις που οφείλει η Γερμανία στη χώρα μας για τις καταστροφές που έκανε.

Αγαπητοί, φίλες και φίλοι παρά την ιστορική πείρα από τα συμβάντα του Β΄ παγκόσμιου πολέμου , ο Ιμπεριαλιστικός άξονας ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ πυροδοτούν με συνεχείς πολεμικές επεμβάσεις την διάλυση και καταστροφή χωρών, Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Λιβύη, Συρία και αλλού.

Οι ΗΠΑ με πιέσεις και  επιμονή επιδιώκουν  να εντάξουν όλες τις χώρες στον επιθετικό συνασπισμό του ΝΑΤΟ για να είναι κάτω από τη επιρροή τους. Κατευθύνουν και τροφοδοτούν με τη στάση τους στην Ουκρανία τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου ολοκληρωτικού πολέμου που θα είναι η καταστροφή του πλανήτη. Στην Ουκρανία η αποκατάσταση με τιμές και δόξα συνεργατών των ΝΑΖΙ , το στήσιμο αγαλμάτων στρατιωτικών και πολιτικών δυνάμεων όπως των Ες Ες  της Ουκρανίας, του Μπαντέρα, του Βλάση κ.λ.π.( ενώ καταστρέφουν τα αντιναζιστικά μνημεία) Ή η ονομασία στρατιωτικών δυνάμεων σε Εντελβάις, όπως λέγανε την Γερμανική στρατιωτική δύναμη που έκαψε τα χωριά μας και δολοφόνησε χιλιάδες κατοίκους στο διάβα της, μαρτυρούν το τι καθεστώς επικρατεί στο Κίεβο και τι επιδιώκουν.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, επιτακτική είναι η ανάγκη να διαμορφωθούν οι όροι συγκρότησης και ανάπτυξης ενός ισχυρού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος με στόχο την ήτα των Νατοϊκών στρατηγικών στόχων, τη ματαίωση της ασφυχτικής περικύκλωσης της Ρωσίας, το μπλοκάρισμα της επικίνδυνης εμπλοκής της Ελλάδας στο πόλεμο και την ειρηνική διαβίωση των λαών της περιοχής.

Η 9η ΜΑΗ μας θυμίζει και μας διδάσκει ότι :

Τον φασισμό των τσάκισε ο κόκκινος στρατός και η πάλη των λαών

Aνίκητος δεν είναι o ιμπεριαλισμός –ανίκητος είναι ο ίδιος ο λαός

Η 9η ΜΑΗ είναι των λαών, δεν είναι του Πούτιν ούτε των αστών

Έξω από το ΝΑΤΟ. Να φύγουν οι βάσεις του θανάτου

Αγώνας για την ειρήνη και την αδελφοσύνη των λαών

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΩΓΩΝΙΣΙΩΝ

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας