Εργατικός Αγώνας

Ημερίδα – Κίνημα Φοιτητών Ιατρικής ΑΠΘ

Την Παρασκευή, 28 Απριλίου, διοργανώθηκε ημερίδα με διπλή θεματολογία:

Α. Εξελίξεις στο νέο ΕΣΥ

Β. Εξελίξεις στην ιατρική ειδικότητα στο εξωτερικό.

H ημερίδα αποφασίστηκε ομόφωνα στο ΔΣ του συλλόγου φοιτητών. Η πρόταση έγινε από εμάς (ΚΦΙ). Φυσικά, η προσπάθεια για την οργάνωση και επιτυχία της εκδήλωσης έγινε αποκλειστικά από εμάς. Μάλιστα η ΠΚΣ, κάτω από την πίεση του προεκλογικού της αγώνα, διοργάνωσε αντιπαραθετική διημερίδα, την ίδια εβδομάδα.

Τελικά, εκδήλωση του Συλλόγου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία: συμμετοχή περίπου 70 άτομα (δια ζώσης κατά κύριο λόγο, και ορισμένοι διαδικτυακά). Ζωντανή συζήτηση – διάλογος και στα δυο σκέλη της ημερίδας. Χαιρετισμός εκ μέρους μας, και εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Οι λόγοι επιτυχίας της διοργάνωσης, πιστεύουμε ότι είναι δυο:

1.      Η θεματολογία για το νέο ΕΣΥ αναπτύχθηκε από συμφοιτητές μας. Αρκετό καιρό πριν, είχαμε οργανώσει μια άτυπη επιτροπή, από ανθρώπους που ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν. Ανέλαβαν να παρουσιάσουν ένα τμήμα του νομοσχεδίου, από νομολογική και τεχνική πλευρά. Η ανάπτυξη της θεματολογίας δεν έγινε ουδέτερα. Η οπτική γωνία ήταν: το νέο νομοσχέδιο άμεσα και έμμεσα ιδιωτικοποιεί το Δημόσιο ΕΣΥ, του αλλάζει τον χαρακτήρα που μέχρι τώρα είχε.

Ταυτόχρονα, ο βασικός ομιλητής, ήταν καθηγητής της σχολής ο οποίος πρόσθεσε το κύρος και τη σοβαρότητα που απαιτούσε μια τέτοια εκδήλωση.

2.      Η θεματολογία για την ιατρική ειδικότητα στο εξωτερικό, αναπτύχθηκε από ειδικευόμενους, ανθρώπους δηλαδή που ηλικιακά και συνειδησιακά είναι κοντά στους φοιτητές. Ο καθένας ανέπτυξε με περισσό ζήλο την εικόνα που έχει αποκομίσει από την ειδίκευση του σε διαφορετική χώρα της Ευρώπης. Ο κοινός παρονομαστής ήταν: παράδεισος δεν υπάρχει πουθενά. Οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης απέχουν από αυτά που ωραιοποιημένα παρουσιάζουν οι κυρίαρχες δυνάμεις.

Συμπερασματικά: όταν σχεδιάζαμε τη δράση μας και αποφασίσαμε τη συγκεκριμένη ημερίδα, δεν ήμασταν αισιόδοξοι, για διάφορους λόγους. Κυρίως, επειδή αναγκαστικά διοργανώθηκε πριν το τριήμερο της πρωτομαγιάς, καθώς και εξαιτίας της στάσης των άλλων δυνάμεων (κουτοπονηριές ΠΚΣ, αδιαφορία των ΔΑΠ, Ανεξάρτητων). Η τελική επιτυχία αποδεικνύει όμως δυο στοιχεία: α. ο φοιτητόκοσμος έχει ανάγκη από κοινωνικοποίηση, από συλλογικές δράσεις. β. όταν πάρεις κάτι απόφαση και το παλέψεις οργανωμένα, η επιτυχία είναι μονόδρομος.

Μάλιστα, η επιτυχία της ημερίδας, αποτέλεσε μια σημαντικότατη παράμετρο της εκλογικής μας επίδοσης.

Με την ίδια λογική και φιλοσοφία προχωράμε. Προσπάθεια μας πλέον, είναι να συνδέουμε τη δράση μας και ευρύτερα στο ΑΠΘ.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας