Εργατικός Αγώνας

Για το δυστύχημα-εργοδοτικό έγκλημα στη Ζώνη του Περάματος

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΚΚ – Εργατικός Αγώνας

Το χθεσινό εργατικό δυστύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος με έναν νεκρό χειριστή γερανού (47 ετών) και άλλους δύο εργάτες σοβαρά τραυματισμένους έρχεται να προστεθεί στα σοβαρά εργατικά ατυχήματα του τελευταίου μόνο μήνα στα ναυπηγεία Ελευσίνας, Σύρου και Σπανόπουλου.

Ο μακρύς κατάλογος των νεκρών και των τραυματιών στους χώρους δουλειάς αυξάνεται και η πραγματικότητα βοά: τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, οι πλημμελείς έλεγχοι με τη διάλυση -στην ουσία- των ελεγκτικών μηχανισμών (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας), η εργοδοτική αυθαιρεσία με τη θεσμοθέτηση της υπερεργασίας και η λογική που χαρακτηρίζει τις ζωές των εργαζομένων σαν κόστος οδηγεί σε επαναλαμβανόμενα δυστυχήματα σαν το τελευταίο στο Πέραμα. Πρόκειται για εργοδοτικά εγκλήματα με ευθύνη των κυβερνήσεων που νομοθετούν, προσανατολίζονται και ενεργούν καθημερινά υπέρ της μεγαλοεργοδοσίας φουσκώνοντας τα πανιά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας που βαφτίζεται “κίνητρα για ανάπτυξη και επενδύσεις”, “ασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον”, “αναπτυξιακή προοπτική”.

Το τραγικό δυστύχημα στη Ζώνη του Περάματος συνέβη εξαιτίας της υποχώρησης της σκαλωσιάς επί της οποίας διεξάγονταν οι εργασίες με αποτέλεσμα πτερύγιο που επρόκειτο να τοποθετηθεί στην προπέλα του πλοίου να καταπλακώσει τους τρεις εργάτες.

Πρόκειται για τραγική ειρωνεία καθώς λίγες μόλις μέρες πριν, κατά την προεκλογική περίοδο η Ζώνη του Περάματος ήταν συχνά στα χείλη κυβερνητικών στελεχών σαν παράδειγμα της αναπτυξιακής διάστασης των τελευταίων ετών που μείωσε την ανεργία βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

Σε 24ωρη απεργία βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη Ζώνη του Περάματος από τις 8 το πρωί, με το Συνδικάτο Μετάλλου να χαρακτηρίζει «προδιαγεγραμμένο έγκλημα τον θάνατο του συνάδελφου μας και τον σοβαρό τραυματισμός δύο ακόμα».

Στην πρώτη γραμμή μπαίνει το καθήκον να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζόμενων για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, ανθρώπινα ωράρια εργασίας και συστηματοποίηση των ελέγχων κόντρα στην εργοδοτική αυθαιρεσία που φούσκωσε με τα αντιλαϊκά νομοθετήματα των τελευταίων ετών οδηγώντας σε δυστυχήματα-εργοδοτικά εγκλήματα και αυξάνοντας τον κατάλογο του αίματος.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας