Εργατικός Αγώνας

Η καραμπινάτη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και ένα διακαναλικό θράσος (του Ηλ. Σκυλλάκου)

Γράφει ο Ηλίας Σκυλλάκος

Πρόσω ολοταχώς στην παρά πέρα ιδιωτικοποίηση των δομών και υπηρεσιών Υγείας, οδεύουμε το επόμενο διάστημα με βάση τους σχεδιασμούς και τις πολιτικές που αναμένεται να εφαρμόσει η Ν.Δ, εφόσον η κάλπη την αναδείξει σε κυβέρνηση.

Ο Κ. Μητσοτάκης, στην διακαναλική συνέντευξη που έδωσε στις 18 Ιούνη, επανέλαβε την πρόθεση του να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της υγείας,  επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη να δοθούν επιπλέον υπηρεσίες υγείας προς το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Με ακροβατισμούς, ψέματα και προκλήσεις, υπερασπίστηκε ουσιαστικά τις πολιτικές του, όπου το κράτος θα συνεχίσει να δίνει απλόχερα χρήματα στα ιδιωτικά κέντρα υγείας για την παραπέρα κερδοφορία τους. Το προκλητικό πάντως ήταν, πως ο πρώην πρωθυπουργός τον σχεδιασμό αυτό στην Υγεία τον παρουσίασε ουσιαστικά και ως …κοινωνική πολιτική

Ο ίδιος, στην συνέντευξη του αναφέρθηκε σε παραδείγματα τα οποία – όπως είπε- το κράτος καλύπτει τις εξετάσεις των ασθενών στα ιδιωτικά κέντρα, για να πει με θράσος πως κάτι τέτοιο δεν είναι ιδιωτικοποίηση! Με απλά λόγια, για τον Μητσοτάκη, αφού ο ασθενής δεν πληρώνει απευθείας από την τσέπη του στα ιδιωτικά κέντρα, αλλά πληρώνει μέσω της φορολογίας του, δεν υπάρχει καμία ιδιωτικοποίηση!

Πρόκειται για προσπάθεια, να καλλιεργήσει την ιδέα, πως πρέπει να γίνει αποδεκτή για τα λαϊκά στρώματα, η παροχή ζεστού χρήματος από το κράτος προς το κεφαλαίο, σε κάθε πτυχή της οικονομική ζωής της χώρας.

Στην διακαναλική συνέντευξη μίλησε καθαρά και είπε: «Εάν το δημόσιο σύστημα Υγείας, θα πρέπει να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό ΄σύστημα υγείας, για να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες, τότε ναι αυτό πρέπει να το κάνει… Ένα παράδειγμα είναι οι προληπτικές εξετάσεις μαστογραφίας, Αυτές οι μαστογραφίες δεν γίνονται μόνο σε δημόσια, αλλά και σε ιδιωτικά κέντρα, αλλά ο πολίτης δεν πληρώνει τίποτα. Συνεπώς όλη αυτή συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση της υγείας, επειδή χρησιμοποιούμε και πληρώνουμε τον ιδιωτικό τομέα και παρέχονται δωρεάν για τον πολίτη, επιτρέψτε μου να πω ότι είναι μια τεράστια προσπάθεια παραπλάνησης».

Ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί προκλητικά να κάνει το μαύρο – άσπρο και με κάθε τρόπο να μας πείσει πως ο κρατικός κορβανάς και τα χρήματα του δημοσίου, τα οποία προκύπτουν από την φόρο αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, δεν ανήκουν στον λαό.

Πρέπει να μην ξεχνάμε πως η βασική στόχευση της Ν.Δ  παραμένει η συνολική αλλαγή της δομής του ΕΣΥ, όπου θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονικά κριτήρια. Σε αυτή την κατεύθυνση ετοιμάζονται επιπλέον ΣΔΙΤ σε όλο τον κορμό της δημόσιας υγείας, ειδικά μετά τις εκλογές. Αξιοποιώντας την υποβάθμιση που έχουν υποστεί τα νοσοκομεία από τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων και με βάση το «νέο ΕΣΥ» που σχεδιάζεται από την Ν.Δ, αναμένονται συνεργασίες στα νοσοκομεία που θα μετατραπούν και σε ΝΠΙΔ αλλά και στα Κέντρα Υγείας, με ιδιωτικές μονάδες Υγείας ή ιδιωτικούς φορείς.

Παράλληλα σχεδιάζονται μακροχρόνιες συμβάσεις με ιδιωτικές κλινικές ώστε να νοσηλεύονται ασθενείς από το ΕΣΥ, ενώ στο νέο ΕΣΥ που ευαγγελίζεται η ΝΔ προβλέπεται να γίνει, μεταξύ άλλων  η ανάθεση του μάνατζμεντ κάποιων νοσοκομείων σε ιδιώτες . Επίσης στο προσκήνιο είναι και τα ιδιωτικά ιατρεία και ιδιωτικά χειρουργεία που θα μπορούν να κάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ, και οι συγχωνέυσεις νοσοκομείων.

Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα  για πρόσληψη ιατρών μερικής απασχόλησης, και με απόφαση υπουργού θα μπορεί να προκυρήσονται θέσεις γιατρών μερικής απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία που θα τις καταλαμβάνουν ιδιώτες γιατροί κ. α

Προφανώς, με όσα υλοποιούνται και με όσα αναμένεται να έρθουν, δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες πως το μεγάλο κεφαλαίο, το μόνο που αναζητά είναι να ξεζουμίσει και να λεηλατήσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Σε αυτό πλιάτσικο, πάνε χέρι- χέρι η Ν. Δ και όλα τα αστικά κόμματα που πίνουν νερό στην ελεύθερη αγορά και στο καπιταλιστικό κέρδος.

Γι αυτό είναι επιτακτική ανάγκη, ειδικά μετά τις εκλογές να ξεκινήσει ένας μαχητικός αγώνας σε όλα τα επίπεδα, απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία, ώστε να υπάρξει ουσιαστική πολιτική, ιδεολογική και κινηματική απάντηση, από την μεριά των λαϊκών στρωμάτων των εργαζομένων της νεολαίας, αλλά και των υγειονομικών.

Είναι αναγκαίο όσο ποτέ να αναπτυχθεί σε κάθε κατεύθυνση ο αγώνας για την η υπεράσπιση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας, και οι σχεδιασμοί του ξεπουλήματος να αναχαιτιστούν με κάθε τρόπο.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας