Εργατικός Αγώνας

Για τις εξαγγελίες του Χρυσοχοΐδη για το ΕΚΑΒ

Ανακοίνωση της Γραμματείας της Κίνησης Κομμουνιστών -Εργατικός Αγώνας

Μια από τις πρώτες ρυθμίσεις της νέας κυβέρνησης, είναι η αλλαγή του τρόπου στελέχωσης των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και δυο είναι τα βασικά σημεία της ρύθμισης.

1. Τα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ θα μπορούν να είναι μεικτά. Δηλαδή θα στελεχώνονται από α. διασώστες του ΕΚΑΒ β. πυροσβεστική γ. στρατό.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να στα πληρώματα ΕΚΑΒ να ενταχθούν οδηγοί από το πυροσβεστικό σώμα και τον στρατό. Έτσι θα απελευθερωθούν διασώστες του ΕΚΑΒ, ώστε να στελεχώσουν τα πληρώματα των ασθενοφόρων, που σημειωτέων, η πλήρης λειτουργία του απαιτεί δυο (2) διασώστες (επιπλέον του οδηγού). Η εκπαίδευση των οδηγών θα είναι διήμερη (με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες).
Η μεθόδευση της κυβέρνησης είναι προφανής: με διοικητικού τύπου μέτρα αναδιοργανώνει τα πληρώματα, ώστε να μπορούν να λειτουργούν περισσότερα ασθενοφόρα και να μην πεθαίνουν άνθρωποι εξαιτίας των πολύωρων αναμονών.
Φυσικά, ένα τέτοιο μέτρο όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα, αντίθετα υποβαθμίζει τις παρεχόμενες από το ΕΚΑΒ υπηρεσίες. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων που μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ επισημαίνει ότι ήταν, είναι και θα είναι πάντα αντίθετο σε αυτού του τύπου μεθοδεύσεις και δεν θα ανεχτούμε οποιονδήποτε φανταστικό συνδυασμό στελέχωσης ασθενοφόρων, πλην προσωπικού με την ειδικότητα Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου. Η ίδια η Πολιτεία έχει θεσπίσει επαγγελματικά δικαιώματα για την ειδικότητα μας μέσω της απόκτησης Άδειας ασκήσεως επαγγέλματος η οποία είναι προαπαιτούμενο για την πρόσληψη στο ΕΚΑΒ. Όλα αυτά έγιναν για να υπάρχει εξειδικευμένη βοήθεια στους ασθενείς στο σημείο και η εν συνεχεία υποστήριξη της υγείας τους μέχρι την παράδοση τους σε υγειονομικό σχηματισμό. Όλη αυτή η βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών του ΕΚΑΒ από την ημερομηνία ίδρυσης του έως και σήμερα σώζει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο και οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης των υπηρεσιών του, θα έχει αντίκτυπο πρώτα στους ασθενείς».
Το συγκεκριμένο μέτρο είναι τόσο εξόφθαλμα πρόχειρο που δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς για να τεκμηριώσει την αντιεπιστημονικότητα του (με το σκεπτικό της κυβέρνησης θα μπορούσαν να καλυφθούν οι θέσεις από οδηγούς φορτηγών ή λεωφορείων). Όμως, ταυτόχρονα είναι και επικίνδυνο. Βάζει σε κίνδυνο εκατοντάδες συνανθρώπους μας, οι οποίοι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να χρειαστούν διακομιδή.

Η θέση μας είναι:

• Άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ με προσωπικό άρτια και επιστημονικά καταρτισμένο.
• Αναβάθμιση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας (αγροτικά ιατρεία – κέντρα υγείας) με άμεσες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Ειδικά για τις τουριστικές περιοχές
• Τα αγροτικά ιατρεία να στελεχωθούν υποχρεωτικά και από ειδικούς γιατρούς (παθολόγους, γενικούς ιατρούς, ιατρούς γενικής χειρουργικής).
• Μισθολογικές αυξήσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού
• Δωρεάν Παροχή καταλύματος και διατροφής.

2. Συμβάσεις με ιδιώτες, ώστε η διακομιδή ασθενών από δημόσια νοσοκομεία να γίνεται με ιδιωτικά ασθενοφόρα.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση υποτίθεται στοχεύει στην απελευθέρωση δημόσιων ασθενοφόρων, ώστε να καταπολεμηθούν οι πολύωρες αναμονές. Στην πραγματικότητα όμως, είναι ένας ακόμα κρίκος στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι ότι οι δημόσιες υποδομές μπορούν να χρησιμοποιούνται και από ιδιώτες. Ακριβώς αυτό προβλεπόταν στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο. Κατά συνέπεια, η συγκεκριμένη ρύθμιση βαθαίνει την ιδιωτικοποίηση, επιτρέποντας ιδιώτες (αμφιβόλου ποιότητας και εκπαίδευσης σε πολλές περιπτώσεις) να αναλάβουν διακομιδές.

Καλούμε το λαό, τη νεολαία, τους εργαζόμενους να παλέψουν για

• Δημόσιο ΕΣΥ, με ποιοτική αναβάθμιση των ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών.
• Δημιουργία σύγχρονου συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας, με πυκνό δίκτυο αγροτικών ιατρείων, ειδικά σε τουριστικές περιοχές.
• Μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
• Κάλυψη των τεχνολογικών αναγκών των αγροτικών ιατρείων και των κέντρων υγείας.
• Προαιρετική – έμμισθη πρακτική άσκηση τελειόφοιτων φοιτητών σχολών Ιατρικής και Νοσηλευτικής σε αγροτικά ιατρεία τουριστικών περιοχών.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας