Εργατικός Αγώνας

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Πως με το άρθρο 28 επιχειρεί ο Μητσοτάκης να παρακάμψει το άρθρο 16

Με παράκαμψη του άρθρου 16, επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία να προχωρήσει στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ερμηνεύοντας το άρθρο 28 του Συντάγματος, για να αλώσει την δημόσια εκπαίδευση.
Ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα ξεκινήσει το 2025.

Σημειώνεται πως το άρθρο 28 (Κανόνες του διεθνούς δικαίου και διεθνείς οργανισμοί) επιτρέπει την ενεργοποίηση διακρατικών συμφωνιών και με βάση αυτό η κυβέρνηση πιστεύει πως έτσι θα βρει πρόθυμους επενδυτές ξένων πανεπιστημίων.

Ο κ. Βορίδης εξειδικεύοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού έκανε, εν πρώτοις, λόγο για «σπουδαία ανακοίνωση» εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μια ανακοίνωση, η οποία «σε ένα πρώτο επίπεδο έρχεται να αθροιστεί στην προσπάθεια που κάνουν η χώρα και η κυβέρνησή μας να ξεπεράσει τη φοβερή αυτή αγκύλωση, η οποία έχει δημιουργηθεί με το άρθρο 16 και η οποία μας έχει αφήσει ως τη μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτός ο αφόρητος παραλογισμός είναι κάτι που εξοργίζει το σύνολο της κοινωνίας, ελπίζω να τελειώσει με τη συνταγματική αναθεώρηση», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Παράλληλα αποσαφήνισε ότι γίνεται λόγος για ευρωπαϊκή χώρα γιατί «οι διακρατικές συμφωνίες θα γίνονται εις εκτέλεσιν της ευρωπαϊκής Συνθήκης». Αυτό, εξήγησε, έχει «υπερσυνταγματικό χαρακτήρα και μπορεί να κάμψει κάποιες επιφυλάξεις και αντιρρήσεις». Πάντως, «προσωπικά θα δοκίμαζα να πάω τη διακρατική και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να δούμε και εκεί τη σχέση των διεθνών συνθηκών σε σχέση με το άρθρο 16 του Συντάγματος. Είναι ακόμη μία προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης, να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις αυτές μέσω αυτού του τρόπου», προσέθεσε ο υπουργός Επικρατείας.

Αυτή πάντως η προσπάθεια από την κυβέρνηση δεν αλλάζει την βασική στρατηγική της,  η οποία είναι η αναθεώρηση το άρθρου 16.  Σε αυτή την κατεύθυνση κάλεσε τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ Νίκο Ανδρουλάκη, να πρευτούν μαζί για την ίδιρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Εύχομαι ειλικρινά -γιατί εμείς που είμαστε παλαιότεροι σε αυτή την αίθουσα θυμόμαστε τη συζήτηση για το άρθρο 16, θυμόμαστε την υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του Γιώργου Παπανδρέου όταν είχαμε ευκαιρία να αλλάξουμε το άρθρο 16- εύχομαι πραγματικά, κύριε Ανδρουλάκη, να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος αυτή τη φορά. Και μαζί να πάμε να βρούμε τους 180 βουλευτές και να σταματήσει, επιτέλους, αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση».

Σημειώνεται ότι ο  κ. Ανδρουλάκης υπερασπίστηκε την ανάγκη να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, επιχειρώντας να διαφοροποιηθεί όχι όμως επι της ουσίας, αφού ουσιαστικά είπε πως η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, πρέπει να γίνει με όρους. «Δεν είμαστε αρνητικοί στην ουσιαστική ρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα την αυτονομία, τη λογοδοσία και τα υψηλά στάνταρ που πρέπει να πληρούνται όπως και σε άλλες χώρες. Σε κάθε περίπτωση, να δεχθούμε ότι ισότιμα πανεπιστήμια θα είναι ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που απλά θα βάλουν μία ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων, όχι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ», είπε.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας