Εργατικός Αγώνας

Με παλμό η διαδήλωση ενάντια στη Σύνοδο των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ

Με μια μαχητική και με αγωνιστικό παλμό συγκέντρωση, ο Αντιιμπεριαλιστικός συντονισμός για την ήττα του ΝΑΤΟ, διαδήλωσε  έξω από την Αμερικάνικη πρεσβεία. Οι διαδηλωτές και οι οργανώσεις που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονισμού, πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, φωνάζοντας μαχητικά συνθήματα κατά του πολέμου στην Ουκρανία.

Με συνθήματα κατά της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους απάντησαν στα σχέδια των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και της ΕΕ για την στρατιωτική υποστήριξη του φασιστικού καθεστώτος της Ουκρανίας.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν το σταμάτημα της βοήθειας από την Ελληνική κυβέρνηση που σηματοδοτεί ακόμη εντονότερη εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ. .

Οπως αναφέρεται στο κάλεσμα «Η σύνοδος του ΝΑΤΟ σηματοδοτεί την κεντρική πολιτική-στρατιωτική οργάνωση του ευρωατλαντικού άξονα και ειδικότερα του στρατιωτικού του σκέλους. Αποτελεί επί της ουσίας την παρουσίαση σε κεντρικό επίπεδο της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στον αιματηρό αγώνα για την διατήρηση της ηγεμονίας και της διατήρησης του παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού συστήματος. Το ΝΑΤΟ αδιαμφισβήτητα είναι από τους πιο καταστροφικούς και θανατηφόρους μηχανισμούς που έχουν υπάρξει στην ανθρώπινη ιστορία.

Προσωποποιεί την ένοπλη προσπάθεια του ιμπεριαλισμού να επιβληθεί. Στην ανθρώπινη ιστορία , δύσκολα μπορεί να εντοπιστεί πιο εκτεταμένη καταστροφή κοινωνικών ιστών, πιο συστηματική εξαθλίωση ολόκληρων λαών, από αυτήν που έχει προκαλέσει ο δυτικός ιμπεριαλισμός ως συνεχιστής της αποικιοκρατίας.

Η σύνοδος στη Λιθουανία έρχεται ένα χρόνο μετά τη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης, όπου οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε μια νέα στρατηγική αντίληψη, η οποία χαρακτήριζε τη Ρωσία ως «άμεση απειλή». Κάτω από το βάρος της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης αλλά και της χειρότερης που πλησιάζει, ταυτόχρονα με την ολοένα κλιμακούμενη Ρωσο-Νατοϊκή σύγκρουση με επίκεντρο την Ουκρανία, η σύνοδός του ΝΑΤΟ στην Λιθουανία, σε ένα βαλτικό κράτος προπύργιο της αντικομμουνιστικής και νεοφασιστικής υστερίας, στις 11-12 του Ιουλίου αποκτά ειδικό και περαιτέρω επικίνδυνο χαρακτήρα.

Δεν είναι τυχαίο, πως ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα εγκαταστήσει μια μόνιμη στρατιωτική βάση στη Λιθουανία, ικανή να φιλοξενήσει 4.000 στρατιώτες, στο πλαίσιο του σχεδίου του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγάς του. Μάλιστα, πρόσφατα έλαβε χώρα η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην ιστορία του ΝΑΤΟ, το Air Defender, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, η ο οποία βασίζεται στο σενάριο «συλλογικής άμυνας», με τη συμμετοχή 25 κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Επιπλέον η Γερμανία ανακοίνωσε τη μόνιμη αποστολή 4.000 στρατιωτών στη Λιθουανία, με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας να ζητά επίσης να σταλούν μόνιμα γερμανικά στρατεύματα στη χώρα του.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ το προηγούμενο διάστημα η Φινλανδία έγινε επίσημα το 31 μέλος της ευρωατλαντικής συμμαχίας.
Η συμμετοχή της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Νότιας Κορέας στη σύνοδο στη Λιθουανία προοιωνίζει επίσης τους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς στην Άπω Ανατολή, καθώς τα παραπάνω κράτη έχουν ενεργό ρόλο στη στρατηγική περικύκλωσης της Κίνας και της Κορέας. Τα τελευταία χρόνια η Λιθουανία εντάχθηκε στο νέο «ψυχρό πόλεμο» κατά της Κίνας, καθώς αποσύρθηκε από τη Συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (17+1) και πρόσφατα ανακοίνωσε τη νέα στρατηγική της για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, με τους εμπορικούς δεσμούς με το ψευδοκράτος της Ταϊβάν να αποτελούν μία από τις «στρατηγικές προτεραιότητές» της.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συμμετοχή της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία σηματοδοτεί ακόμη εντονότερη εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια του επιτιθέμενου άξονα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο απέναντι στον λαό της Ρωσίας και του Ντονμπάς, αλλά και όσων λαών βρίσκονται στο στόχαστρο του ευρωατλαντισμού. Οι συνεργαζόμενες με τον ιμπεριαλισμό ελληνικές κυβερνήσεις και ολιγαρχία έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο νατοϊκό στρατόπεδο και τις υδάτινες οδούς της σε μια απέραντη νατοϊκή λίμνη, για τις ανάγκες της ιμπεριαλιστικής αφαίμαξης των λαών της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Ανατολής.
Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η προβλεπόμενη συνάντηση των αρχηγών κρατών της Ελλάδας και της Τουρκίας στο περιθώριο της συνόδου δεν έχει καμία σχέση με τη συναδέλφωση των δύο λαών και τη διασφάλιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά αντιθέτως αποτελεί απόδειξη ότι στο υπάρχον πλαίσιο οι οποιεσδήποτε συζητήσεις δύναται να διεξαχθούν μονάχα κάτω από την μπότα του ιμπεριαλισμού και των συμφερόντων του.

Ως Αντι-ιμπεριαλιστικός Συντονισμός παλεύουμε για να δυναμώσει η γραμμή της ήττας του ΝΑΤΟ μέσα στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, ώστε να διαμορφωθεί μια τέτοια μαζική και δυναμική πτέρυγα σε κεντρικό αλλά και τοπικό πολιτικό επίπεδο. Αναγνωρίζουμε πως ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός, οι συνεργαζόμενες με αυτόν κυβερνήσεις και η ντόπια ολιγαρχία είναι υπεύθυνοι για την οικονομική λεηλασία και την κοινωνική αφαίμαξη του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας της Ελλάδας. Για αυτό παλεύουμε για να δυναμώσει μέσα στον ελληνικό λαό η κατεύθυνση της άμεσης εξόδου από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να παύσει η υποστήριξη στο ναζιστικό καθεστώς του Κιέβου και να απεμπλακεί η χώρα και ο λαός μας από τον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, να μην γίνουμε κρέας στα κανόνια των Αμερικάνων Ιμπεριαλιστών.

Σε μια περίοδο που η επίθεση του ιμπεριαλιστικού άξονα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ κλιμακώνεται, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να εμφανίζει σημάδια αποσύνθεσης και την φασιστική κυβέρνηση του Κιέβου να προετοιμάζει τη δολοφονία των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας αδελφών Κονονόβιτς, θεωρούμε αναγκαιότητα ο εργαζόμενος λαός, η νεολαία και συνολικά οι δυνάμεις του εργατικού-λαϊκού κινήματος ανεξαρτήτου ιδεολογικής και πολιτικής αναφοράς, να συναντηθούμε στον δρόμο απέναντι στον ευρωνατοϊκό άξονα και την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
ΚΑΜΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας