Εργατικός Αγώνας

ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΑΤΟ: Βίλνιους 11-12/7/2023

Γράφει ο Βασίλης Καλαματιανός

Είχε ανακοινωθεί ότι πρόκειται για σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ήταν, όμως, διαφορετική. Είχαν παρθεί υπερβολικά μέτρα περιφρούρησης (τρομοκράτησης), αντιαεροπορικά και διάφορα άλλα οπλικά συστήματα, μαχητικά αεροπλάνα και πρόσθετες δυνάμεις του γερμανικού στρατού. Θέματα θα ήταν, σύμφωνα με ανακοινώσεις, η ενίσχυση της Ουκρανίας και μέτρα ενάντια στη Ρωσία, η ένταξη της Σουηδίας και η στάση της Τουρκίας σε αυτό. Γύρω απ’ αυτά και τα F16 που διεκδικεί η Τουρκία, σενάρια για συναντήσεις, αν γίνουν, και τι αποτέλεσμα θα έχουν. Κυρίως αυτές μεταξύ Μπάιντεν – Ερντογάν, Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Ορισμένα είχαν δρομολογηθεί πριν τη σύνοδο. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έφερε αντίρρηση για τον “αφανισμό” της Κύπρου και την αντικατάστασή της με μια κουκίδα στη συμβολή συντεταγμένων, διέλυσε το κέντρο Κούρδων προσφύγων στο Λαύριο, το οποίο λειτουργούσε για πάνω από 40 χρόνια, έχει αποδυναμώσει την άμυνα στα νησιά αποσύροντας τα ρωσικά οπλικά συστήματα και στέλνοντάς τα στην Ουκρανία. Η Τουρκία είπε το “ναι” για την ένταξη της Σουηδίας, με όρους που θα ελέγχονται, ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα F16 δε θα χρησιμοποιηθούν ενάντια στην Ελλάδα ούτε υπέρ της Τ.Δ Β. Κύπρου, παρέδωσε στην Ζελένσκι αιχμάλωτους αξιωματικούς των Αζόφ, απαιτεί άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Στην ίδια σύνοδο δεν είναι υπερβολή να σημειώσουμε ότι κυριάρχησε ο Ερντογάν. Πολύωρες συναντήσεις με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, με τον Μπάιντεν, τον επίτροπο της Ε.Ε, τον Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο, όλοι έλεγαν μια καλή κουβέντα και θετικές προοπτικές, το ίδιο και ο Μητσοτάκης.

Τι εξασφάλισε ο Ερντογάν από τη Σουηδία:

· Τροποποίηση του Συντάγματος που περιορίζει τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων.

· Μέτρα ενάντια στο PKK. Σταμάτημα υποστήριξης των κουρδικών ενόπλων τμημάτων στη Συρία.

· Επανάληψη εξαγωγών όπλων στην Τουρκία.

· Επενδύσεις στην Τουρκία

· Υποστήριξη διαδικασιών στην Ε.Ε για τελωνειακή ένωση και βίζα.

· Οδικό χάρτη παρακολούθησης των συμφωνηθέντων.

Εξασφάλισε δέσμευση του Μπάιντεν για τα F16 και αντίστοιχα από τους Ευρωπαίους, για επανέναρξη συζητήσεων για ένταξη και επενδύσεις.

Με τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν συμφωνήθηκε να λειτουργούν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ ΥΠΕΞ, ΥΠΕΘΑ και συμβούλων και συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη “θαρραλέα απόφασή του” τη σύμπραξη για να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ και δεσμεύτηκε να ενισχύσει την ικανότητα Ελλάδας-Τουρκίας.

Η Ουκρανία παρά τις προσπάθειες να αποσπάσει χρονοδιάγραμμα ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν τα κατάφερε. Δήλωση του Γ.Γ αναφέρει ότι η ένταξη στη συμμαχία θα γίνει όταν “συμφωνήσουν οι σύμμαχοι ότι συμπληρώθηκαν οι προϋποθέσεις”. Να τελειώσει ο πόλεμος, η διαφθορά στις ένοπλες δυνάμεις, να γίνουν μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμοί. Αποφασίστηκε δημιουργία Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας και ολοκληρωμένο πακέτο βοήθειας, ένα πολυετές πρόγραμμα.

Άμεσα ανακοινώθηκαν:

· Από τη Γερμανία πρόσθετα των 2.700, 700 εκατομμύρια όπλα και εφόδια.

· Από τη Γαλλία παροχή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς

· Από τη Νορβηγία αύξηση βοήθειας από τα 2,5 στα 10 δις κορώνες

· Από το Βέλγιο F16 μετά από εκπαίδευση πιλότων

· Από τις ΗΠΑ βόμβες διασποράς

· Από τις G7 εγγυήσεις ασφαλείας, ενίσχυση ώστε η Ουκρανία να εξασφαλίσει την ασφάλειά της από τη Ρωσία.

Τα παρακάτω είναι ενταγμένα σε πακέτο τριών αξόνων:

· Πολυετές πρόγραμμα βοήθειας, εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων, ώστε να είναι λειτουργικά με το ΝΑΤΟ.

· Σχέδια ανοικοδόμησης Άμυνας και Ασφάλειας.

· Κάλυψη αναγκών σε καύσιμα, αποναρκοθέτηση και ιατρικές υπηρεσίες.

Ενδεικτικές για τον χαρακτήρα της βοήθειας είναι οι πρόσφατες δηλώσεις για συμφωνίες εγκατάστασης εργοστασίων στην Ουκρανία, για φθηνά Bayraktar από τον γαμπρό του Ερντογάν και τη γερμανική Rheinmetall για τεθωρακισμένα και πυρομαχικά πυροβολικού.

Οι παροχές και ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν σε συνέχεια προηγούμενων σε συνδυασμό με την απόρριψη προτάσεων ειρήνης από Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Αφρικανικές χώρες αποδεικνύουν προσπάθειες παραπέρα όξυνσης της κατάστασης και των συγκρούσεων. Είναι συνέχεια των αποφάσεων του 1999 στην Ουάσιγκτον όπου θεσμοθετήθηκε “η παρέμβαση του ΝΑΤΟ όπου θίγονται τα συμφέροντα της συμμαχίας”. Αυτή η απόφαση με πρόταση της τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Όλμπράιτ και τις ανάλογες πιέσεις , οδήγησαν στις πολεμικές επιχειρήσεις και τα εγκλήματα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία. Το 2008 στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι ήταν 26 μέλη. Ο Πούτιν που τότε ήταν προσκεκλημένος είχε δηλώσει ότι κάθε προσπάθεια για διεύρυνση (π.χ Ουκρανία, Γεωργία κλπ) είναι απειλή για τη Ρωσία. 15 χρόνια αργότερα το ΝΑΤΟ έχει 31-32 μέλη και στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δύσκολα μπορεί να εκτιμηθεί ποια Ουκρανία θα υπάρχει μετά τον πόλεμο και αν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο οι πρόσφατες αποφάσεις στο Βίλνιους δεν περιορίζονται στον πόλεμο στην Ουκρανία. Πρόκειται για γενικότερους σχεδιασμούς, είναι κίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη.

Ξεκινώντας από τη συμμετοχή παρατηρούμε ότι δεν πρόκειται για σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά για μια σύναξη των πιο αντιδραστικών κρατών και οργανισμών στον κόσμο. Μαζί με το ΝΑΤΟ το φιλοπόλεμο κλαμπ συμπληρώνουν G7, Ε.Ε, Ουκρανία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Ν. Κορέα η οποία μάλιστα υπέγραψε προγραμματική εταιρική σχέση με το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, πέρα από την αντιπαλότητα, τα στρατιωτικά μέτρα και τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, στράφηκαν κι ενάντια στην Κίνα δηλώνοντας: “Οι δηλωμένες φιλοδοξίες της Λ.Δ Κίνας αμφισβητούν τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις συστημικές προκλήσεις της ΛΔ Κίνας”.

Αποφάσισαν ακόμη: Διάταξη αποτροπής και Άμυνας. Τρία χωρικά σχέδια: Βορρά και Ατλαντικό, Ευρωπαϊκή Αρκτική και Βαλτική, Κεντρική Ευρώπη – Μεσόγειος και Μαύρη Θάλασσα. Σημειώνουν ότι είναι στρατηγικής σημασίας τα Δυτικά Βαλκάνια, η Μαύρη Θάλασσα, η Μέση Ανατολή και η Αφρική

· Δημιουργείται στρατιωτική δύναμη 300.000 υψηλής ετοιμότητας.

· Δηλώνουν ότι το ΝΑΤΟ είναι πυρηνική συμμαχία, με ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά

· Αναφέρουν ότι η ΕΕ είναι μοναδικός και αναντικατάστατος εταίρος του ΝΑΤΟ

· Δεν υπήρξε συμφωνία για την ίδρυση γραφείου διασύνδεσης του ΝΑΤΟ στο Τόκιο

Ένα κύριο συμπέρασμα είναι ότι ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και οι άλλοι παραβρισκόμενοι θεωρούν ότι το σύνολο του κόσμου είναι γι’ αυτούς περιοχές στρατηγικής σημασίας ή στρατηγικών συμφερόντων και άρα με βάση τη μέχρι τώρα ταχτική τους και τις αντιλήψεις τους έχουν το δικαίωμα να επεμβαίνουν. Φαίνεται, επίσης, ότι γίνεται προσπάθεια για συγκρότηση παγκόσμιου ΝΑΤΟ, κατ’ αρχή με τις χώρες που ήταν προσκεκλημένες στη σύνοδο. Άλλωστε ακολουθούν τις απαιτήσεις και τις κατευθύνσεις των ΗΠΑ, προγραμματίζουν μεγάλα χρηματικά ποσά για στρατιωτικές δαπάνες, πραγματοποιούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Όλες αυτές οι ενέργειες και προγραμματισμοί, οι κίνδυνοι για γενικευμένους πολέμους, ανθρώπινα θύματα και πυρηνικές καταστροφές υπηρετούν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να μετατρέψουν την πρωτοκαθεδρία σε παγκόσμια ηγεμονία. Υπάρχουν, βέβαια, και τα άμεσα οφέλη. Τεράστια χρηματικά ποσά αποκομίζουν από την πώληση στους συμμάχους τους οπλικών συστημάτων για εξοπλιστικά προγράμματα. Είναι τόσος ο φόρτος των παραγγελιών που η Lockheed Martin, κατασκευάστρια των F35, δήλωσε ότι θα υπάρξει χρονική μετάθεση των προγραμματισμένων παραδόσεων. Τεράστια ποσά εισρέουν στις ΗΠΑ από την Ευρώπη και για το πανάκριβο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Αυτοί είναι οι προγραμματισμοί των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και των συνοδοιπόρων τους. Υπάρχει, βέβαια, πέρα από αυτούς και η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών που σκέφτονται, αντιδρούν, δημιουργούν περιφερειακές εμπορικές-οικονομικές συσπειρώσεις ή ακολουθούν άλλη πορεία συσπείρωσης παγκόσμιου οικονομικό-πολιτικού χαρακτήρα, για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα και τις δικές τους αξίες. Υπάρχουν οι λαοί στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, παντού. Φυσικά τώρα δεν έχουν πυρηνικά μόνο οι ΗΠΑ να βομβαρδίζουν ατιμωρητί Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Η κυριαρχία των ΗΠΑ βαδίζει προς το τέλος της.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας