Εργατικός Αγώνας

Τοποθέτηση του σ. Βασίλη Μπάκου υποψήφιου συμβούλου Π.Ε. Πρέβεζας με την Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο – Αγωνιστικό Μέτωπο

Η αρχική τοποθέτηση του σ. Βασίλη Μπάκου στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε από κοινού με τον συνυποψήφιο και συναγωνιστή Β. Νάνο ενόψει των περιφερειακών εκλογών στα τοπικά μέσα της Πρέβεζας:


Η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο – Αγωνιστικό Μέτωπο αποτελεί μια ενωτική, αγωνιστική δύναμη. Η ενωτική μας διάσταση δεν αφορά μόνο το γεγονός ότι συμπορεύονται δυνάμεις που μέχρι τις προηγούμενες εκλογές εκφράζονταν από διαφορετικά ψηφοδέλτια και συνδυασμούς. Το ενωτικό μας πνεύμα αφορά κυρίως την ουσία, τον χαρακτήρα και τον αγωνιστικό προσανατολισμό μας. Απέναντί μας έχουμε ένα συγκροτημένο μπλοκ κυβέρνησης, κομμάτων του κεφαλαίου, Ε.Ε και τα μακριά τους χέρια στις τοπικές κοινωνίες, τις τοπικές διοικήσεις και την περιφερειακή αρχή. Η πολιτική αυτή συρρικνώνει εργατικά εισοδήματα, χτυπάει κατακτήσεις, οδηγεί τις μικρές επιχειρήσεις να ασφυκτιούν και τους αγρότες να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, δημόσιους χώρους και υπηρεσίες να ιδιωτικοποιούνται, το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας να υπολειτουργούν λόγω των ελλείψεων και να υπάρχουν στον νομό μας σχολεία που στεγάζονται σε κυριολεκτικά προπολεμικά κτήρια. Σε όλα τα παραπάνω οδηγεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της “απελευθέρωσης” και μιας ανάπτυξης που ευνοεί μόνο τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος του λαού.

Απέναντι σε όλους αυτούς μόνο ο μαζικός, ενωτικός αγώνας μπορεί να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική. Ο αγώνας για τοπική διοίκηση που να ανήκει στον λαό ενάντια στο ασφυκτικό πλαίσιο που δημιούργησαν οι λεγόμενες διοικητικές μεταρρυθμίσεις του “Καποδίστρια”, του “Καλλικράτη”, του “Κλεισθένη” και εσχάτως του νόμου Βορίδη. Αγώνας για γενναία επιχορήγηση της Περιφέρειας και των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, για μείωση της φορολογίας στους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους με κλιμακούμενη αύξηση για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Χρειάζεται να διεκδικήσουμε την ενίσχυση του Νοσοκομείου που υπολειτουργεί και τη στελέχωση όλων των Κέντρων Υγείας απέναντι στα μπαλώματα των προσλήψεων πυροσβεστών και στρατιωτικών στα ασθενοφόρα. Να φέρουμε στην επιφάνεια την ανάγκη ανέγερσης νέων σχολείων απέναντι στην πραγματικότητα του κλεισίματος που έφερε στην επιφάνεια η πρόσφατη είδηση του κλεισίματος 29 σχολείων στην Ήπειρο και το αίσχος να υπάρχουν στον νομό μας σχολεία που στεγάζονται σε κτήρια κυριολεκτικά προπολεμικά. Να προβάλλουμε με επιτακτικό τρόπο την αναγκαιότητα ποιοτικών και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών, με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με επαρκή κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων στο ύψος των αναγκών. Να ορθώσουμε ανάστημα προβάλλοντας τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα των ΑμεΑ.

Απέναντι στις κατευθύνσεις που οδηγούν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, αλλά και απέναντι στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό να διατρανώσουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα στην Ελλάδα σήμερα για φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα, αλλά και αξιοπρεπές εισόδημα για τους αγρότες. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται ρήξη με τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ και αγώνας για να στηθούν πρωτοβάθμιοι, δημοκρατικοί παραγωγικοί συνεταιρισμοί, ενταγμένοι σε έναν δημόσιο φορέα τροφίμων.

Απέναντι στο τεράστιο πρόβλημα που οδηγούν οι αυξήσεις στα ενοίκια, διεκδικούμε δημόσια στεγαστική πολιτική εργατικών κατοικιών και φοιτητικών εστιών καθώς και εναρμόνιση των ενοικίων σε σχέση με τους μισθούς. Να μπει μπλόκο στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων χώρων, αλλά και διεκδικηθεί η αξιοποίηση και διεύρυνσή τους. Τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα να αξιοποιηθούν για τις πολιτιστικές και κοινωνικές ανάγκες του λαού, ως πάρκα πρασίνου, χώροι πολιτισμού και λαϊκού αθλητισμού. Να ενισχυθεί η πολιτιστική δημιουργία μέσω της διάθεσης περισσότερων κονδυλίων και της υλοποίησης των αναγκαίων υποδομών. Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις του κινήματος για ελεύθερες παραλίες, απέναντι στην (παράνομη) εμπορευματοποίηση των παραλιών και του αίσχους της καταπάτησης των παραλιών από επιχειρηματικά συμφέροντα. Παλεύουμε για ελεύθερες παραλίες για όλο τον λαό. Τον τουρισμό τον αντιμετωπίζουμε σαν ανάγκη του εργαζόμενου λαού, ως δικαίωμα για ξεκούραση κι αναψυχή.

Εγγύηση ότι θα κάνουμε τα πάντα ώστε να επικοινωνήσουμε μέσα κι έξω από το περιφερειακό συμβούλιο το παραπάνω διεκδικητικό πλαίσιο, ότι θα βάλουμε πλάτη να γίνει υπόθεση του λαού, αποτελεί η ίδια η σύνθεση των ψηφοδελτίων που απαρτίζονται από αγωνιστές και αγωνίστριες που έχουν δώσει σημαντικές μάχες μέσα στον λαό. Εκκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, συναντιόμαστε στο ενωτικό εγχείρημα που είναι ανάγκη των καιρών. Το ενωτικό, αγωνιστικό μας ψηφοδέλτιο απαρτίζεται από αγωνιστές και αγωνίστριες που έχουν δώσει μάχες μέσα στα σωματεία για το σύνολο των εργατικών-λαϊκών διεκδικήσεων κόντρα στη γραμμή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Στηρίζουμε τα κινήματα “απ’ τα κάτω”, ενάντια στους πλειστηριασμούς, στις διακοπές ρεύματος, για την προστασία του περιβάλλοντος, ενάντια στην εμπορευματοποίηση των ακτών. Συμμετέχουμε στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, διεκδικώντας την άμεση έξοδο της χώρας από αυτούς ως προϋπόθεση για να ανασάνει ο λαός, να βαδίσει έναν άλλον δρόμο χωρίς πολέμους και φτώχεια. Προβάλλουμε το αίτημα να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου, να απεμπλακεί η χώρα από ιμπεριαλιστικές πολεμικές ενέργειες, όπως είναι η εμπλοκή στον ΝΑΤΟικο πόλεμο στην Ουκρανία. Ιδιαίτερα για την περιοχή μας προβάλλουμε την αναγκαιότητα να κλείσει άμεσα η βάση του Ακτίου.

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις ενάντια στις εξορύξεις, για να μη γίνει η Ήπειρος “κρανίου τόπος” χωρίς επιστροφή, για να μην οδηγηθούμε σε μια μονοδρομική ανάπτυξη με κατεστραμμένο το περιβάλλον και τον ανεκτίμητο φυσικό πλούτο της περιοχής.

Ορθώνουμε τείχος υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, απέναντι σε ένα κράτος καταστολής. Παλεύουμε ενάντια στον φασισμό, που τον αντιμετωπίζουμε σαν μακρύ χέρι του συστήματος της εκμετάλλευσης: το πλέον επιθετικό, επικίνδυνο και δολοφονικό που στέκει απέναντι στον λαό και το κίνημα.

Η στήριξη του ενωτικού, μαχητικού, αγωνιστικού μας ψηφοδελτίου σε συνδυασμό με τη συμμετοχή στους αγώνες, στα σωματεία, στις γειτονιές και τα χωριά αποτελεί παρακαταθήκη αντίστασης και αγώνα για να εμποδίσουμε τα χειρότερα αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για γενικότερες αλλαγές υπέρ της εργαζόμενης πλειοψηφίας και των λαϊκών στρωμάτων.

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας