Εργατικός Αγώνας

Απεργία 21/9: Ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο και στα Γιάννενα – Αγωνιστικό Μέτωπο

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 21/9/2023

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ στις 10.30 π.μ.

ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ  ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Η κυβέρνηση με διαδικασίες express έφερε στη Βουλή και ψηφίζει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη ως την Παρασκευή 22/9 με τίτλο: «Ενσωμάτωση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου Ε.Ε. για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας». Μετά από μια σειρά αντεργατικών νόμων όλα τα προηγούμενα χρόνια, το νόμο Χατζηδάκη και τη δουλειά ως τα 74, το νέο μισθολόγιο φτώχειας για το δημόσιο, τώρα στοχεύει να καταργήσει πλήρως τον σταθερό χρόνο εργασίας και το 5ήμερο, να ποινικοποιήσει το δικαίωμα στην απεργία και την απεργιακή περιφρούρηση!

Οι κυριότερες αντεργατικές τομές που φέρνει το νομοσχέδιο, είναι:

· Πολλαπλή απασχόληση πέραν του 8ώρου και του ενός εργοδότη. Το νομοσχέδιο παρέχει στο κεφάλαιο την δυνατότητα για 13 ώρες δουλειά την ημέρα, 78 ώρες εργασίας την εβδομάδα σε πάνω από έναν εργοδότη. Με τον τρόπο αυτό καταργεί de facto το 5ήμερο και το 8ωρο. Παρέχεται ταυτόχρονα η δυνατότητα, ο ίδιος επί της ουσίας εργοδότης, υπό το μανδύα διαφορετικών ΑΦΜ στις οικονομικές δραστηριότητες που ασκεί, να απασχολεί τον υπάλληλό του, απαλλαγμένος από τις οριοθετήσεις που θέτει ακόμα η εργατική νομοθεσία, ως προς το ωράριο και τις αμοιβές (υπερωρίες, υπερεργασία, κλπ).

· Εξαήμερη εργασία στις επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας με βάρδιες (π.χ. βιομηχανία). Πρόκειται για ένα ακόμα δώρο στον ΣΕΒ. Καταργείται το πενθήμερο, καθώς η έκτη ημέρα εργασίας καθίσταται υποχρεωτική για τους εργαζόμενους, εφόσον το ζητήσει ο εργοδότης. Το μέτρο αυτό θα πλήξει ακόμα περισσότερο την ασφάλεια και υγεία στους χώρους εργασίας σε μια περίοδο αύξησης των εργατικών ατυχημάτων.

· Ακυρώνεται για μεγάλες επιχειρήσεις, η υποχρέωση προαναγγελίας των υπερωριών, της υπερεργασίας, της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, οι τροποποιήσεις ωραρίων, στην περίπτωση που έχουν εφαρμόσει την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Η ψηφιακή κάρτα βέβαια κανένα εργατικό δικαίωμα δεν κατοχυρώνει. Επιπλέον με τη ρύθμιση αυτή θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο ο ρόλος της επιθεώρησης εργασίας.

· Παρέχεται στους εργοδότες η δυνατότητα μονομερούς επιβολής της ευέλικτης διευθέτησης του χρόνου εργασίας, χωρίς τη συναίνεση τους.

· “Εργαζόμενοι υπό δοκιμή” για 6 μήνες! Ο εργαζόμενος θα εξακολουθήσει να μην δικαιούται αποζημίωση μέχρι την συμπλήρωση του 12μηνου εργασίας, όπως ισχύει και σήμερα παρά τις αντίθετες εξαγγελίες της κυβέρνησης.

· “Επί παραγγελία συμβάσεις”, που ανοίγουν το δρόμο δημιουργίας ενός φθηνού, ευέλικτου εφεδρικού εργατικού δυναμικού για τις ανάγκες τις εργοδοσίας.

· Ποινικοποιείται η απεργία και η συνδικαλιστική δράση, με την εισαγωγή βαριών προστίμων και ποινών φυλάκισης, σε όσους περιφρουρούν τις απεργίες.

Όλες οι παραπάνω αντεργατικές διατάξεις γενικεύουν τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Στόχος κυβέρνησης, Ε.Ε, ΣΕΒ, είναι η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, η εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερων κερδών για τις επιχειρήσεις, η επέκταση και η διεύρυνση της ευελιξίας, το χτύπημα των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, ο παραπέρα στραγγαλισμός της απεργίας και της περιφρούρησης της!  Μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης θα δουλεύουν, χωρίς σταθερό ωράριο και συμβάσεις εργασίας, χωρίς ασφάλεια και δικαιώματα, δεν θα δικαιούνται υπερωρίες, ρεπό και άδειες, ούτε καν αναρρωτικές ή άδειες εγκυμοσύνης. H εργοδοσία θα είναι νόμιμη, ενώ θα θεωρείται «ελεύθερη» επιλογή και «ατομική ευθύνη» των εργαζομένων το πόσες ώρες και μέρες θα δουλεύουν.

Τα αντεργατικά μέτρα εφαρμόζονται  ήδη στην Ε.Ε, τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στο δημόσιο , ιδίως  στον τουρισμό, στην εστίαση, στην υγεία, την κοινωνική εργασία, το εμπόριο, την εκπαίδευση (π.χ. οι αναπληρωτές είναι με συμβάσεις “κατά παραγγελία”), με δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια προσπαθούν να μας πείσουν πως τα μέτρα αυτά αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα, κρύβουν πως ήδη το δημόσιο ιδιωτικοποιείται σταδιακά, μέσω ΣΔΙΤ, εργολαβιών, προγραμμάτων, κ.α., πως με την εφαρμογή της αξιολόγησης σε όλο το δημόσιο η μονιμότητα θα είναι υπό αίρεση και θα ελαστικοποιηθούν οι εργασιακές σχέσεις, πως προσλαμβάνονται  εκπαιδευτικοί 3μηνων συμβάσεων, πως ολόκληροι τομείς π.χ καθαριστές/ριες  παραδίδονται σε εργολάβους με ενοικιαζόμενους  εργαζόμενους, με προγράμματα κατάρτισης ή “κοινωφελών υπηρεσιών” κλπ, επιδιώκουν όλα αυτά να γίνουν κανονικότητα και καθολικά!

Προκλητικά, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το νομοσχέδιο μετά από τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, και τις πυρκαγιές. Την ίδια στιγμή η ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ διαφημίζει  την επιτυχία της περιβόητης επενδυτικής βαθμίδας, εμμένει στη γραμμή   της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Για το λαό φτώχεια, άγρια εκμετάλλευση και νέα χαράτσια, ενώ τάζει νέο επενδυτικό παράδεισο και κέρδη για το κεφάλαιο .Με αλαζονεία και υπεροψία.

Αγωνιστική απάντηση και απεργιακός αγώνας για να μην περάσει το νομοσχέδιο!

Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Να οργανώσουν τον αγώνα τους, μέσα από γενικές συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα, χωρίς να περιμένουν τις κινήσεις εκτόνωσης της ΓΣΕΕ και των υποταγμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος. Μέσα από διαδικασίες οριζόντιου και δημοκρατικού συντονισμού των σωματείων, που πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν. Με λογική σύγκρουσης, κλιμάκωσης και ανυποχώρητου αγώνα και διεκδίκησης μιας ολόκληρης ζωής.

Με βάση τις νέες ιστορικές δυνατότητες και τις σύγχρονες ανάγκες του κόσμου της εργασίας, να διεκδικήσουμε:
·Κανένας μισθός κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά για να ζούμε αξιοπρεπώς από μια και μόνο δουλειά
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατάργηση του μνημονιακού νομοθετικού πλαισίου

·Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες µε πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί με βάση τις πραγματικές ανάγκες

·Κατάργηση όλων των νόμων για τη «διευθέτηση» και την ρευστοποίηση του χρόνου εργασίας. Ριζική μείωση του χρόνου εργασίας 30ωρο-5ηµερο-6ωρο. Όχι δουλειά την Κυριακή.

·Πλήρη Κοινωνική Ασφάλιση για όλους και όλες, δημόσια, δωρεάν και υποχρεωτική στα 30 χρόνια δουλειάς ή στα 60 και στα 55 για τα βαρέα

·Προστασία του λαϊκού εισοδήματος. Μειώσεις των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα. Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων σε βάρος λαϊκών στρωμάτων

·Κατάργηση του ν. Χατζηδάκη. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση. Συνδικάτα ελεύθερα από κράτος, κυβερνήσεις, εργοδοσία
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας