Εργατικός Αγώνας

Για τις εξαγγελίες για την αστυνομία και τον ρόλο της

Γράφει ο Γιάννης Φασουλάς

Στην φετινή ΔΕΘ ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την μείωση του αριθμού των αστυνομικών που υπηρετούν στην φύλαξη των VIP κατά 2.500 άτομα.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που εξαγγέλλεται κάτι τέτοιο, γεννά όμως ερωτηματικά αφού το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι 2,5 χιλιάδες αστυνομικοί περισσεύουν όταν μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσλήψεις πολλών εκατοντάδων κάθε είδους, και το δεύτερο είναι που θα πάνε αυτοί οι αστυνομικοί .

Προτού προχωρήσουμε παρακάτω είναι αναγκαίο να δούμε ποιος είναι ο ρόλος της αστυνομίας στην χώρα μας.

Ανέκαθεν η αστυνομία ( μαζί με την χωροφυλακή παλιότερα ) ηταν ένας από τους βασικούς θεσμούς που στήριζαν τις αυταρχικές επιδιώξεις του αστικού Ελληνικού κράτους.

Υποτίθεται ότι ο ρόλος της ήταν και είναι να παρέχει ασφάλεια στον λαό από κάθε είδους κακοποιά στοιχεία.

Η πορεία έδειξε ότι μόνο ένα μέρος της συνολικής δράσης της είναι γι’ αυτό τον σκοπό.

Το υπόλοιπο δεν είναι παρά η καταστολή κάθε αγώνα των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας και συνολικά όποιον αγωνίζεται για τα δικαιώματά του φυσικά με τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας, χωρίς να παραβλέπουμε τον ιδιαίτερο ζήλο και την αυθαιρεσία που δείχνει στην καταστολή.

Είναι τόσα πολλά τα παραδείγματα πλέον που θα χρειαζόταν βιβλίο και όχι ένα άρθρο για να περιγραφούν. Ένα βιβλίο γεμάτο από εξευτελισμούς, ξυλοδαρμούς, σοβαρότατους τραυματισμούς και δολοφονίες, ενώ ελάχιστες είναι οι συνέπειες στους αστυνομικούς για όλη αυτή την απαράδεκτη κατάσταση όταν δεν επιβραβεύονται και από πάνω από την πολιτική και αστυνομική ηγεσία…

Η αβάντα να λειτουργούν έτσι δίνεται από την πολιτική ηγεσία Να θυμίσουμε την φράση του πατήρ Μητσοτάκη όταν ήταν πρωθυπουργός που παρομοίασε τους αστυνομικούς ως αρχάγγελους!

Και με αυτή την διαχρονική αβάντα οι…αρχάγγελοι συμμετέχουν όχι μόνο σε αυθαιρεσίες και κατάχρηση εξουσίας ενάντια στον λαό αλλά και σε αμιγώς ποινικά αδικήματα η κακουργήματα, όπως έχει αποδειχθεί αρκετές φορές με την συμμετοχή τους σε διάφορα κυκλώματα ( ναρκωτικών, κλοπών, <προστασίας>, πορνείας κλπ ).

Με αυτή και μόνο την <λογική> γιγαντώθηκε σε αριθμούς το αστυνομικό προσωπικό.

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι αριθμοί ?

Όλα τα στοιχεία παρακάτω περιέχονται στο επίσημο σαιτ της EUROSTAT ( Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία )

Στην Ελλάδα ο ορισμός << Αστυνομία >> αφορά από τροχαία ως ειδικούς φρουρούς και συνοριοφύλακες. Εξαιρείται μόνο το προσωπικό υποστήριξης.

Το 2019 ( τελευταία στοιχεία ) ο αριθμός ήταν 54.438 άτομα και η αναλογία ήταν 508 αστυνομικοί ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Είμαστε δεύτεροι μετά την Κύπρο ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε ήταν 334. Και όλοι γνωρίζουμε ότι από το 2019 ως σήμερα έχουν γίνει χιλιάδες νέες προσλήψεις.

Σε αντιστοίχιση με χώρες με παρόμοιο πληθυσμό ( Πορτογαλία, Τσεχία, Σουηδία, Βέλγιο, Ουγγαρία ) είμαστε πρώτοι με δεύτερη την Πορτογαλία με 422 και πέμπτη την Σουηδία με 200.

Οι δαπάνες για αυτό το προσωπικό σε ποσοστό επί του ΑΕΠ το 2020 ήταν 1,5%. Πρωτιά στην Ευρώπη και εδώ.

Για να κάνουμε μια σύγκριση, το αντίστοιχο ποσοστό για την πυρόσβεση ήταν 0,2% …

Η γνώμη μας για τον ρόλο της αστυνομίας ( αυταρχισμός, αυθαιρεσία κλπ ) συνάδει με τις…πρωτιές στην Ευρώπη.

Οι αστυνομικοί είναι πολλοί γιατί – και – με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου που μέρα την μέρα αφαιρεί δικαιώματα και κατακτήσεις από τον εργαζόμενο λαό.

Και αυτό θα επιδεινώνεται όσο θα συνεχίζεται και θα βαθαίνει η εξάρτηση από την ΕΕ και τους Αμερικάνους.

Η λύση είναι μόνο πολιτική, και μπορεί να έρθει μόνο με το τέλος της εξάρτησης.

Με μια Ελλάδα που θα έχει άλλους προσανατολισμούς, άλλες προτεραιότητες . Προς όφελος του εργαζόμενου λαού με πραγματικά σοσιαλιστικό περιεχόμενο και με προοπτική την κομμουνιστική κοινωνία.

ΥΣ: Γυρνώντας στην αρχή του άρθρου μας και τους 2.500 χιλιάδες αστυνομικούς που περισσεύουν, με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι ακόμη και αν επαληθευθεί η πρόταση του πρωθυπουργού, οι αστυνομικοί αυτοί θα πλαισιώσουν τους μηχανισμούς καταστολής και όχι τις γειτονιές για να περιορίσουν την πραγματική εγκληματικότητα μου έχει αυξηθεί στο έπακρο.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας