Εργατικός Αγώνας

Για τις τελευταίες εξελίξεις στη ΒΙΟ.ΜΕ.

Γράφει ο Πέτρος Ιωαννίδης 

Δέκα χρόνια μετά τη γέννηση του αυτοδιαχειριζόμενου εγχειρήματος της ΒΙΟΜΕ μέσα απ’ το «κουφάρι» της Φιλκεράμ – Τζόνσον, το εργοστάσιο έχει περικυκλωθεί από αστυνομία και δικηγόρους τού Ελληνο-Νοτιοαφρικανού επιχειρηματία Κυριάκου Αναστασιάδη ο οποίος έδωσε διορία δύο ημερών στους συνεταιριστές για να αποχωρήσουν.

Όμως ούτε οι ίδιοι ούτε οι χιλιάδες άνθρωποι που τους στηρίζουν τόσα χρόνια προτίθενται να υπακούσουν στα τελεσίγραφα.

Το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαλύσει ένα από τα ελάχιστα συνεταιριστικά εργατικά εγχειρήματα, αυτό της ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη. Η προσπάθεια γίνεται προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων του νοτιοαφρικανού επιχειρηματία ελληνικής καταγωγής, Κυριάκου Αναστασιάδη.

Ήδη από την Τρίτη, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν την επανεμφάνισή τους έξω από την οικοπεδική έκταση της πτωχευμένης Φιλκεράμ – Τζόνσον, σε κομμάτι της οποίας δραστηριοποιούνται εδώ και δέκα χρόνια οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της οικογένειας Φιλίππου. Συνόδευαν εργολάβο και δικηγόρο του νέου ιδιοκτήτη με στόχο να περιφράξουν τον χώρο.

Το ίδιο είχε γίνει και στις 20 Σεπτεμβρίου αλλά εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν εμποδίζοντας τις εργασίες. Κάτι παρόμοιο θα επαναληφθεί ξανά μία από τις επόμενες μέρες.

Η βίαιη εκκένωση της ΒΙΟΜΕ απετράπη μετά τις διαπραγματεύσεις εργαζομένων και αλληλέγγυων με τους εκπροσώπους του εργολάβου που έχει αναλάβει να περιφράξει την έκταση του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου. Εν τέλει, ο υπεύθυνος του συνεργείου δήλωσε αδυναμία να προχωρήσει στην τοποθέτηση της περίφραξης, δίνοντας, όπως είπε, διορία δύο ημερών, οπότε ΜΑΤ και μηχανήματα αποχώρησαν.

Ως Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας, συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ. Καλούμε τον λαό της Θεσσαλονίκης να δείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη του. Στεκόμαστε ενάντια στην αστυνομοκρατία, υπερασπιζόμαστε τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Καλούμε σε συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις συμπαράστασης που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας