Εργατικός Αγώνας

50 χρόνια από τη μεγάλη νεολαιίστικη και λαϊκή εξέγερση εναντίον της δικτατορίας

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας της Κίνησης Κομμουνιστών – Εργατικός Αγώνας

Στα 50 χρόνια από το ορόσημο της πάλης του λαού και της νεολαίας απέναντι στη δικτατορία και την πρόσδεση της χώρας στο άρμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ μπορούμε να διακρίνουμε και να αναλογιστούμε τη δύναμη της λαϊκής αντίστασης, της πάλης και των θυσιών που κρατούν άσβεστη τη φλόγα του αγώνα, συγκινούν και συνεγείρουν χιλιάδες και χιλιάδες στο διάβα των χρόνων.

Το Πολυτεχνείο ζει! Αυτό το σύνθημα βγαίνει κάθε χρόνο από χιλιάδες χείλη. Αν σκεφτούμε ότι τα βασικά προτάγματα του Πολυτεχνείου ήταν “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία-Ανεξαρτησία-Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ”, τότε συνειδητοποιούμε το βάθος της επικαιρότητας, αλλά και των ανεκπλήρωτων αιτημάτων.

Έχοντας περάσει πάνω από τον λαό τρία μνημόνια, με την καπιταλιστική οικονομική κρίση του 2009 να μην έχει ξεπεραστεί, με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό να εξανεμίζουν μισθούς και λαϊκά εισοδήματα, το ΨΩΜΙ δεν αποτελεί απλώς το συμβολικό πρώτο σκέλος στο ιστορικό σύνθημα-τρίπτυχο. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι αποτελεί κυριολεκτικά ζητούμενο για σημαντικό κομμάτι της εργατικής τάξης και του λαού. Το επιβεβαιώνουν και τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας της ΓΣΕΕ για την ακρίβεια, όπου διαπιστώνεται ότι το 90% του ελληνικού λαού έχει προβεί σε περικοπές βασικών αγαθών.

Η δημόσια και δωρεάν ΠΑΙΔΕΙΑ δέχεται μια σφοδρή επίθεση στο ίδιο το DNA της. Οι εκπαιδευτικοί αντιστέκονται, μπλοκάρουν την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση που συνεπάγεται κατηγοριοποίηση των σχολείων, μαθητών κι εκπαιδευτικών σε μια επιχειρούμενη κυβερνητική “χαρτογράφηση” με στόχο την ιδιωτικοποίηση πτυχών της λειτουργίας των σχολείων και την πειθάρχηση των δασκάλων. Την ίδια ώρα, η σχολική χρονιά ξεκίνησε με τεράστια κενά κι ελλείψεις. Παράλληλα τα Πανεπιστήμια ασφυκτιούν υποχρηματοδοτούμενα εισάγοντας αγοραίες λύσεις σε βάρος του δικαιώματος των παιδιών από τα λαϊκά στρώματα στη μόρφωση (χιλιάδες πετιούνται εκτός ΑΕΙ κάθε χρόνο, δυσβάσταχτα τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, ελλιπέστατη η φοιτητική μέριμνα)

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ασφυκτιά τραυματισμένη μεταξύ ενός συνολικού νομικού οπλοστασίου απέναντι στον λαό από τη μια και της κρατικής τρομοκρατίας, βίας και καταστολής από την άλλη. Εάν είσαι απεργός εργάτης ή διαδηλωτής, Παλαιστίνιος που σηκώνει τη σημαία της χώρας του απέναντι στη γενοκτονία του λαού του ή 17χρονος Ρομά η αύρα της ελευθερίας διαπερνά άμεσα το πετσί σου. Οι κυβερνήσεις μειοψηφίας ορίζουν τις τύχες της χώρας προς όφελος των ελάχιστων, των ξένων και ντόπιων μονοπωλιακών ομίλων.

Όπως και πριν από 50 χρόνια, έτσι και σήμερα το τρίπτυχο ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ αποκτά υπόσταση στο έδαφος της πάλης απέναντι στην εξάρτηση και τον ιμπεριαλισμό. Η δεινή οικονομική θέση του λαού είναι αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου δρόμου -καπιταλιστικής- ανάπτυξης, της πρόσδεσης της χώρας στο οικονομικό, πολιτικό, στρατιωτικό και δημοσιονομικό άρμα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ, στο έδαφος της δράσης του μονοπωλιακού κεφαλαίου και της εξουσίας του στη χώρα. Η επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα είναι αποτέλεσμα των αναγκών αναπαραγωγής του κεφαλαίου όπως αυτές ενσωματώνονται στις κατευθύνεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Οι δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα βρίσκονται στον προκρούστη του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου και των μηχανισμών τους.

Η αντιιμπεριαλιστική πάλη, με αιχμή του δόρατος την απεμπλοκή της χώρας από κάθε ιμπεριαλιστικό έγκλημα, γίνεται ακόμη πιο κατανοητή από ευρύτερο κόσμο βλέποντας να

συντελείται η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού με τις δυτικές κυβερνήσεις (ανάμεσα στις οποίες και την ελληνική) να στηρίζουν απροκάλυπτα, ωμά και ξετσίπωτα το κράτος-δολοφόνο.

Την ίδια ώρα, μέσα στο έδαφος της Ευρώπης μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για πάνω από 20 μήνες. Ένας πόλεμος εμπρηστές του οποίου είναι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε με την περικύκλωση της Ρωσίας, τις διώξεις και τις δολοφονίες ρωσόφωνων πολιτών από το 2014 και τον εξοπλισμό του ναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου.

Καθήκον του αντιιμπεριαλιστικού, αντιπολεμικού κινήματος είναι η πάλη για την απεμπλοκή της χώρας και του λαού από οποιοδήποτε ΝΑΤΟϊκό έγκλημα με το κλείσιμο των βάσεων, την έξοδο από το ΝΑΤΟ και την αποδέσμευση από την ΕΕ.

Η κρίση σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο γίνεται αξεπέραστη, στο εσωτερικό του οι αντιθέσεις οξύνονται, ο κίνδυνος ενός Παγκοσμίου Πολέμου ή μιας αντιδραστικής εκτροπής είναι πιθανός. Το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί πλέον να ξεπεράσει την κρίση και η αποχώρησή του από το ιστορικό προσκήνιο έχει σημαίνει. Οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες σε τελική ανάλυση εκεί πρέπει να κατατείνουν.

Για να τεθούν επί τάπητος τα καθήκοντα αυτά χρειάζεται να αναπτυχθεί ένα μαζικό, ενωτικό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο που θα παλεύει με σταθερό προσανατολισμό απέναντι στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Την επιτυχία του μετώπου αυτού μπορεί να την εξασφαλίσει μόνο η ύπαρξη ενός κομμουνιστικού, επαναστατικού υποκειμένου, ενός Κομμουνιστικού Κόμματος με αυτά τα χαρακτηριστικά. Για τη δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων τα μέλη του Εργατικού Αγώνα θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις.

Το Πολυτεχνείο ζει! Έξω οι ΗΠΑ, οι βάσεις και το ΝΑΤΟ! Αλληλεγγύη στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία και πατρίδα!

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη. Στην Αθήνα το ραντεβού είναι στις 16.00, Χρήστου Λαδά και Σταδίου γωνία, στο μπλοκ του Αντιιμπεριαλιστικού Συντονισμού για την ήττα του ΝΑΤΟ.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας