Εργατικός Αγώνας

Κρατικός προϋπολογισμός 2024 – Η οικονομία απογειώνεται και οι εργαζόμενοι γονατίζουν

Κατατέθηκε στη Βουλή ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2024 και προετοιμάζεται η συζήτηση, η ολοκλήρωση και η ψήφιση του πριν κλείσει ο χρόνος.

Προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9%  ώστε να φτάσει στα 233.725 δις από  222,776 δις, το χρέος θα διαμορφωθεί στα 152,3% από 160,3%, μείωση όμως σε απόλυτους αριθμούς μόνο κατά 1 δις και οι  επενδύσεις προβλέπεται να διπλασιαστούν από 7,1% του ΑΕΠ στο 15,1%.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν μεγάλη πρόοδο της οικονομίας με τα κριτήρια βέβαια που τα  εκτιμά η κυβέρνηση και ο αστικός κόσμος.

Υπάρχουν όμως πολύ ουσιαστικές επισημάνσεις που αμφισβητούν αν δεν ανατρέπουν την ευφορία  εκπέμπεται.

Το μεγαλύτερο μέρος, περίπου το 60%, της  αύξησης του ΑΕΠ κατά τα έτη 2002 και 2023 οφείλεται στην άνοδο του πληθωρισμού και όχι στην πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας, Κατ’ επέκταση η μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον πληθωρισμό. Η αύξηση του ΑΕΠ προκύπτει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της όχι από την εσωτερική δυναμική της οικονομίας αλλά από τους πόρους του Ταμείου  Ανάκαμψης.

Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί ότι το ΑΕΠ και οι επενδύσεις βρίσκονται σε σημείο υψηλότερο από ότι το 2010, την έναρξη δηλαδή των μνημονίων είναι ανακριβείς, αφού πέραν της συμβολής του πληθωρισμού στην αύξηση του ΑΕΠ που προαναφέραμε ο ισχυρισμός της κυβέρνησης δεν συμβαδίζει με τα πραγματικά μεγέθη ακόμα και με αυτά του έτους 2008 που ήταν στα 242  δις. Αντίστοιχα και οι επενδύσεις είναι κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόοδος της οικονομίας ως προς το ΑΕΠ και τις επενδύσεις καθόλου δεν συμβαδίζουν με τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών που αφορούν τους εργαζόμενους, αυτοί βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα και η απόσταση τους μεγαλώνει.

Η υπερφορολόγηση των περασμένων ετών συνεχίζεται, οι φόροι εκτοξεύονται. 6,2 δις ευρώ περισσότερους φόρους, αύξηση κατά 8,1% προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός, συνολικά  θα φτάσουν στα 62,9 δισεκατομμύρια. Τα έσοδα του ΦΠΑ  θα  φτάσουν τα 24,3 δις από 22,9 δις την προηγούμενη χρονιά και συνολικά οι φόροι στα αγαθά και στις υπηρεσίες τα 35 δισεκατομμύρια.

Μεγάλο μέρος της αύξησης των φόρων θα προέλθει από τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, προαπαιτούμενο της εκταμίευσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αξιοσημείωτη είναι η μείωση των μεταβιβάσεων που αφορά στις κοινωνικές δαπάνες κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν η Ελλάδα βρίσκεται στις κορυφαίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τους δείκτες φτώχειας. Τα κυριότερα πλήγματα δέχονται η Παιδεία και η Υγεία. Στα  αντίστοιχα υπουργεία με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό αποχωρήσεων εργαζομένων λόγω συνταξιοδότησης και το μικρότερο ποσοστό προσλήψεων. Την πρωτιά των προσλήψεων κατέχουν τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και  Άμυνας.

Η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που διαφημίστηκε μετά από 12 χρόνια  μείωσης συντάξεων, μισθών και περικοπής 13ου και 14ου μισθού ανέρχεται στα 50 ευρώ το μήνα.

Δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου  εισοδήματος, όσοι  έχουν εισοδήματα κάτω  2400   ευρώ, θα  λάβουν 108 ευρώ  και οι δικαιούχοι ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ θα βάλουν αύξηση 200 ευρώ.

Στο φόρο διαμονής σε καταλύματα που είχε επιβληθεί παλιότερα προστίθεται και το τέλος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Δεν λείπουν φυσικά και τα μέτρα υπέρ των μονοπωλιακών επιχειρήσεων. 12 δισεκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης, νέες φοροαπαλλαγές με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του πλαισίου κεφαλαιαγοράς.

Με δυο λόγια η αντιλαϊκή οικονομική πολιτική και συνολικά η πολιτική της κυβέρνησης  εντείνεται.

Η απάντηση από πλευράς εργαζομένων πρέπει να προετοιμαστεί.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας