Εργατικός Αγώνας

Νεομακαρθισμός στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Φαίνεται ότι ο μακαρθισμός σταδιακά επιστρέφει στα αμερικάνικα πανεπιστήμια και εξαπλώνεται στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας αυτής.

Η είδηση είναι εντυπωσιακή, όσο μπορεί να είναι εντυπωσιακή μία τέτοια είδηση για τις ΗΠΑ.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Πενσιλβάνια Τζος Σαπίρο χαρακτήρισε «απολύτως ντροπιαστικά» τα σχόλια της πρύτανη του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Ομάδα 70 βουλευτών και από το ρεπουμπλικανικό και από το δημοκρατικό κόμμα συνυπέγραψαν επιστολή προς τα τρία Πανεπιστήμια ζητώντας την απομάκρυνση και των τριών πρυτάνεων. Ένας πλούσιος σπόνσορας απείλησε πως θα απέσυρε τη δωρεά ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, που προόριζε για το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, αν η πρύτανης Μαγκίλ παρέμενε στη θέση της.

Η αιτία είναι η άρνηση  της Μαγκίλ καθώς και των πρυτάνεων των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και ΜΙΤ να καταδικάσουν   τις   εκδηλώσεις φοιτητών και διδασκόντων εναντίον των επιθέσεων του Ισραήλ που οδήγησαν στη δολοφονία χιλιάδων παλαιστινίων αμάχων χαρακτηρίζοντας τες ως αντισημιτισμό.

Οι τρεις πρυτάνεις κλήθηκαν από τη βουλή των αντιπροσώπων να καταθέσουν για τις αντισημιτικές δραστηριότητες στα πανεπιστήμια αυτά από διδάσκοντες και φοιτητές. Η Μαγκίλ στο ερώτημα όσο αφορά τα όρια ανάμεσα στην ελευθερία της έκφρασης και το λόγο μίσους θεωρήθηκε ότι δεν έδωσε επαρκείς απαντήσεις, μάλιστα βουλευτές της ζήτησαν να απαντήσει με ένα «ναι» ή «όχι» αν τα καλέσματα για γενοκτονία κατά των Εβραίων παραβιάζουν τον κώδικα του Πανεπιστημίου σχετικά με τον εκφοβισμό και την παρενόχληση.

Προφανώς ενοχλήθηκαν από τη μαζική υποστήριξη του Παλαιστινιακού αγώνα από τους φοιτητές και εξέλαβαν την καταγγελία εναντίον του Ισραήλ για τη δολοφονία χιλιάδων αμάχων στη Γάζα ως αντισημιτισμό και ως κάλεσμα για γενοκτονία των εβραίων και άρα ρητορική μίσους.

Σημειωτέο ότι  η Μαγγίλ είχε καταγγείλει την επίθεση της Χαμάς σε οικισμούς του Ισραήλ πριν από  την καταγγελία της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα και ζήτησε να σταματήσει αιματοχυσία σε βάρος χιλιάδων αμάχων.

Η ομόθυμη υποστήριξη της Μαγκίλ από τους διδάσκοντες δεν είχε καμία επίδραση στους βουλευτές και στις αποφάσεις τους. Στόχος τους είναι προφανές ότι ήταν ο εξαναγκασμός της Μαγκίλ σε παραίτηση καθώς και των δύο άλλων πρυτάνεων και όχι η δίκαιη αντιμετώπιση του θέματος.

Εκτός από τους βουλευτές κορυφαίοι παράγοντες και από τα δύο κόμματα  πήραν εντελώς απαράδεκτη θέση.

Η καταγγελία και η απομάκρυνση των τριών πρυτάνεων είναι η ορατή εκδήλωση της μεγάλης εκστρατείας εκφοβισμού των φοιτητών και των διδασκόντων και χειραγώγησης των πανεπιστημίων, θέτοντας  όρια  στην ελεύθερη έκφραση των ιδεών στα πανεπιστήμια και κατ’ επέκταση συνολικά στην αμερικάνικη κοινωνία από το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ. Το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών κηρύσσονται επικίνδυνα και καταργούνται όταν δεν εναρμονίζονται με τις κυρίαρχες επιλογές.

Η απειλή του σπόνσορα για την απόσυρση  της δωρεάς στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια αποκαλύπτει τις επιπτώσεις της διασύνδεσης των επιχειρηματιών με τα πανεπιστήμια, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως
η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει στη χώρα μας στο όνομα της προόδου και του εκσυγχρονισμού.

Ο αγώνας για το πανεπιστημιακό άσυλο, για την   ελευθερία  της έκφρασης και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, εναντίον του αυταρχισμού στην κοινωνία πρέπει να ενταθεί.   Η διαστρέβλωση ης ιστορίας του παλαιστινιακού ζητήματος και συνολικά του αγώνα του παλαιστινιακού λαού και γενικότερα των λαών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις άλλες δυνάμεις  με την  βοήθεια της άθλιας αντιδραστικής συμπεριφοράς των μεγάλων μέσων μαζικής ενημέρωσης και ιδιαίτερα των ηλεκτρονικών πρέπει να καταδικαστεί απερίφραστα.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας