Εργατικός Αγώνας

Επίκαιρα

Γράφει ο Βασίλης Καλαματιανός

Επίσκεψη Μπλίνκεν

-Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη χώρα μας, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, στα Χανιά όπου υπάρχει μεγαλύτερη ναυτική αμερικανική βάση Μεσόγειο αλλά και ο φιλικός χαρακτήρας της συνάντησης, που έγινε στο σπίτι του Πρωθυπουργού και η ανάλογη φιλοξενία, χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τα κυβερνητικά στελέχη και τα ΜΜΕ

-Επίσκεψη Αμερικανών κυβερνητικών παραγόντων στο σπίτι των Μητσοτάκηδων δεν είναι πρωτόγνωρο. Είχαν προηγηθεί ο πατέρας Μπους και ο πρώην ΥΠΕΞ Πομπέο που ανήκαν στο ρεπουμπλικανικό κόμμα και τώρα ο Μπλίνκεν που είναι στο δημοκρατικό. Όμως οι Μητσοτάκηδες δεν διαλέγουν κόμμα είναι σταθερά με τους Αμερικανούς.

-Οι δηλώσεις ήταν περιορισμένες, γνωστού λίγο- πολύ περιεχομένου. Ο πρωθυπουργός επανάλαβε των γνωστό «η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας». Αναγνωρίζεται ο ρόλος της Ελλάδας. Υπάρχει διεθνής συναντίληψη, θα διευρύνουμε την αμυντική συνεργασία και με την προμήθεια των f-35 . Πιο συγκεκριμένος ήταν ο Μπλίνκεν: «δεν θυμάμαι ποτέ η σχέση, η εταιρική σχέση φιλίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρή». Ανάφερε την συνεργασία στην Ουκρανία, την Αν. Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή σημειώνοντας τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ερυθρά θάλασσα για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, αναφέροντας το Ελληνόκτητο ποντοπόρο δυναμικό.

-Τα καλά λόγια του Μπλίνκεν, το φιλικό κλίμα και τα χαμόγελα (όπως κάποιοι σημείωσαν) είναι η απόδειξη της υποταγής της ελληνικής πολιτικής στα συμφέροντα των εφοπλιστών της κυρίαρχής τάξης στη χώρα και της αμερικάνικης ηγεμονίας.

Τι προσφέρει η Ελλάδα στην αμερικανική πολιτική επιδίωξη της παντοκρατορίας:

  •  Νέες βάσεις και μένει συμφωνία τόσες ξένες βάσεις δεν υπάρχουν σε καμία άλλη χώρα στον κόσμο.
  •  Ταύτιση, υποταγή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, βλάπτοντας τα συμφέροντα της χώρας, δημιουργώντας εχθρούς πατροπαράδοτα φιλικά κράτη και λαούς.
  •  Στον πόλεμο στη Γάζα, ταυτίζεται πλήρως με τη στάση στον ΗΠΑ παρέχοντας στήριξη στο Ισραήλ με την παρουσία εκεί του πρωθυπουργού, στον ΟΗΕ αλλά και με συμμετοχή φρεγάτας στη συμμαχική αρμάδα στην Ερυθρά θάλασσα έπειτα από απόφαση του Αμερικανικού Κέντρου Στρατηγικής Διοίκησης (CENTCOM)

Η παράδοση από την Ελλάδα όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία σπάει όλα τα ρεκόρ. Φυσικά στα πλαίσια αποφάσεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ

  •  45.122 ΤΟΜΑ ΒΝP με τα ανάλογα πυρομαχικά15.000 βλήματα των 73 mm
  •  15.000 ρουκέτες των 122 mm
  •  3.200.000 φυσίγγια των 7,62 mm
  •  60 MANPAD FIM-92 stinger
  •  17.000 βλήματα πυροβολικού των 155 mm
  •  1.100 αντιαρματικές ρουκέτες RPG-18

Η περιοδεία Μπλίνκεν στα πλαίσια της οποίας ήταν και η συνάντηση στα Χανιά, είναι μια έμμεση πίεση στην Τουρκία, για να συμφωνήσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κυρίως όμως είναι μία προσπάθεια αναδιαμόρφωσης τακτικής και συμμαχιών στην περιοχή της Μ. Ανατολής, που ανατράπηκαν με την επίθεση της Χαμάς και την ομηρία ισραηλινών στρατιωτικών και πολιτών και την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, τη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων και παιδιών, την πολιτική απομόνωση του Ισραήλ.

Το σχέδιο Αβραάμ που προωθούσαν οι ΗΠΑ πρόβλεπε την αναγνώριση του Ισραήλ από τους αραβικές χώρες, παραμερίζοντας αγνοώντας την λύση του παλαιστινιακού, απομονώνοντας το Ιράν. Ταυτόχρονα πριμοδοτούσαν σχέδιο του Ισραήλ για τη διάνοιξη διώρυγας από την Ερυθρά από το λιμάνι Eilat. του Ισραήλ και μέσω του εδάφους του στη Μεσόγειο παρακάμπτοντας το Σουέζ.

-Το σχέδιο αυτό σταδιακά αποδομήθηκε, πρώτα με την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, με μεσολάβηση της Κίνας, στη συνέχεια με την ένταξη της Σαουδικής Αραβίας και των Η.Α. Εμιράτων στους BRICS+ και φαίνεται ότι τελείωσε με την εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων που κήρυξε το Ισραήλ.

-Αυτές οι συζητήσεις μειώνουν την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική παρέμβαση στην περιοχή και την Αφρική. Οι αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις σε χώρες της Μ.Α. και οι 29 στην Αφρική δεν μπορούν να επιβάλλουν την πολιτική της παντοκρατορίας, προκαλεί αντιδράσεις σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Αυτά επίδιωκε να αντιμετωπίσει ο Blinken με την περιοδεία του.

-Επι μέρους κινήσεις, κάποια χαμόγελα δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανέναν. Οι πολιτικοί των ΗΠΑ παραμένει σταθερή. Παγκόσμια κυριαρχία με κάθε τρόπο, οι δολοφονίες του Σουλειμανί και πρόσφατα του Ιρακινού σιίτη ηγέτη, του Ιρανού Μουσαβ στη Δαμασκό, η κάλυψη του Ισραήλ που δολοφόνησε τον ηγέτη της Χαμάς Σαλαχ αλ Αρούρι στη Βηρυτό δεν είναι σημάδια προσπάθειας αποκλιμάκωσης της έντασης. Ακριβώς το αντίθετο οι ΗΠΑ τροφοδοτούν πολιτικές επιβολής και πολέμου.

-Η Ελλάδα δεν είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας όπως μονότονα επαναλαμβάνει ο Μητσοτάκης. Υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι. Κάθε αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση είναι μια τεράστια νάρκη για τη χώρα. Μπροστά σας ευρωεκλογές παράλληλα με τις συζητήσεις και κινητοποιήσεις για την ακρίβεια, τη σχέση τιμών με μισθούς και συντάξεις για κοινωνικές παροχές και το δημόσιο χρέος για δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες υπάρχει ανάγκη και χρέος να συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα της Ελλάδας και των Ελλήνων. Βάσεις ΝΑΤΟ, ΕΕ, μονοπολισμός ή πολυπολικός κόσμος.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας