Εργατικός Αγώνας

F35 και διεθνείς εξελίξεις

Γράφει ο Βασίλης Καλαματιανός

-Η αποδοχή από τις ΗΠΑ να πουλήσουν F-35 στην Ελλάδα ήταν δεδομένη γιατί τα F-35 έχουν επιλεγεί ως το βασικό μαχητικό αεροπλάνο του ΝΑΤΟ, γιατί αποφέρει τεράστια χρηματικά ποσά αλλά και γιατί η Ελλάδα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρωτοστατεί στην προώθηση των γεωστρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ. Το αποδεικνύουν τα γεγονότα, Ουκρανία, Ισραήλ, Ερυθρά Θάλασσα. Ακόμα και η πανομοιότητες δηλώσεις Μπλίνκεν Μητσοτάκη – ισχυρή διμερή σχέση – αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ – ισχυρή στρατιωτική διαλειτουργικότητα.

Διεθνής κατάσταση. Υπάρχει ο πόλεμος στην Ουκρανία και στη Γάζα που επεκτείνεται στην Ερυθρά Θάλασσα με κίνδυνο παραπέρα διεύρυνσης του. Και για τους δύο αυτούς πολέμους υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά αιτίες και υπεύθυνοι. Στην Ουκρανία ήταν η προσπάθεια των αντιδραστικών κυβερνήσεων του Κιέβου να στερήσουν από τους ρωσόφωνους δηλαδή από το 30% των κατοίκων κάθε δικαιώματος-γλώσσα – παραδόσεις – αυτοδιάθεση.

Στη δεύτερη περίπτωση η άρνηση του Ισραήλ να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ για δύο κράτη οι μεθοδεύσεις εκδίωξης των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους. Και στις δύο περιπτώσεις οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στηρίζουν τις απαράδεκτες, απάνθρωπες επιδιώξεις του Κιέβου και του Ισραήλ.

-Φυσικά οι ΗΠΑ έχουν την κύρια ευθύνη και τις δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, αλλά και για την όξυνση των οικονομικών προβλημάτων, στην ενέργεια, τα τρόφιμα – τις μεταφορές.

-Σημειώνουμε ότι η μόνη σήμερα στρατιωτικό -πολιτική συμμαχία είναι το ΝΑΤΟ με κυρίαρχο ρόλο των ΗΠΑ, το οποίο διευρύνεται στην Ευρώπη, επιδιώκουν να δημιουργήσουν δεύτερο σχήμα στον Ειρηνικό. Κύριος στόχος (δεν το κρύβουν) η Ρωσία και η Κίνα. Το ΝΑΤΟ έχει αναγγείλει μεγάλη άσκηση «ακλόνητος υπερασπιστής» στη Βαλτική με συμμετοχή 90.000 στρατιώτες, 50 πλοία και 80 αεροσκάφη. Επεξεργάζεται στρατιωτική συνθήκη Σένγκεν για κυκλοφοριακή ελεύθερη διακίνηση στην Ευρώπη.

-Οι ΗΠΑ αυτόνομα θα μεταφέρουν πυρηνικά στην Αγγλία, ενώ δημιούργησαν στην Κύπρο βάση ανεφοδιασμού και ελικοδρόμιο. Μέσα στις δεκάδες βάσεις που έχουν σε Αφρική και Μ. Ανατολή, ιδιαίτερο ρόλο στην παρούσα κατάσταση διαδραματίζουν, στην έρημο του Ισραήλ, και ένα τρίδυμο λειτουργίας ή Tower 22 στην Ιορδανία με δύναμη 350 που είναι υποστηρικτική της Αλ Τανφ στη Συρία (χωρίς άδεια) με 200 πρ. των ειδικών δυνάμεων και η μεγάλη Muwaffaq Salti στην Ιορδανία. Ενδιαφέρον έχει και η απόφαση αντικατάστασης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων μέχρι το 2029 ύψους 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; πάμε για τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο; Πολλοί αναλυτές κάνουν τέτοιες αναφορές, διαβλέπων κινδύνους. Αυτό που σίγουρα μπορεί να εκτιμηθεί είναι η προσπάθεια- μέτρα των ΗΠΑ να διατηρήσουν την ηγεμονική τους θέση. Ο αμερικάνικος λαός στην πλειοψηφία του συμφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης, γιατί δεν επιδρά άμεσα στην οικονομική του κατάσταση και γιατί ο πόλεμος είναι μακριά. H elitee (το χρηματοπιστωτικό και στρατιωβιομηχανικό συγκρότημα) επιδιώκει: Για πάντα πόλεμο, ασταμάτητο με διάφορες ταχύτητες δι’ αντιπροσώπων μακριά το έδαφος στον ΗΠΑ.

Καμία άλλη μεγάλη χώρα δεν επιδιώκει πόλεμο, γιατί δεν τη συμφέρει. Παγκόσμιο δεν επιδιώκει καμία ούτε ΗΠΑ, αλλά;

Η επιστολή Μπλίνκεν και για τα F-35 και δωρεάν πακέτο περιλαμβάνει:

  •  40 νέα αεροσκάφη F-35
  •  Δυο αεροσκάφη C-130 Η
  •  10 κινητήρες για αεροσκάφη P-3
  •  60 τεθωρακισμένα άρματα μάχης bradley
  •  Τρία πλοία κλάσης prodector

Το πανηγυρικό κυβερνητικό πλαίσιο, χάλασε λίγο από το γεγονός ότι η Τουρκία παίρνει τα f-16 και ίσως ενταχθεί ξανά στο πρόγραμμα των F-35. Αλλά και για αυτό βρήκαν το φάρμακο λέγονται σε ότι στην Τουρκία επιβλήθηκαν όροι.

Ορισμένα συμπεράσματα

-Τα F-35 όπως και άλλα πολεμικά μέσα πχ τα Leopard δεν είναι για την άμυνα της χώρας γιατί πριν από όλα δεν είναι συμβατά με τη μορφολογία του ελληνικού κράτους. Η κυβέρνηση για όλους τους εξοπλισμούς χωρίς να την κατονομάζει αναφέρεται στην Τουρκία. Αν είναι έτσι τα F-35 θα πετάνε για να αντιμετωπίσουν τουρκικά μη επανδρωμένα; Σε περίπτωση όμως θερμού πολέμου; Ποιος θέλει πόλεμο, η Τουρκία; Σε μία τέτοια περίπτωση ανεξάρτητα μαχητικών και άλλων μέσων θα γίνει αυτό που είχε πει ο πτέραρχος Κουρής «θα νικήσει αυτός που θέλουν οι Αμερικάνοι»

Αυτό δεν σημαίνει άρνηση εξοπλισμών, αλλά επιλογή κατάλληλων εξοπλιστικών προγραμμάτων, πιο οικονομικών και ανάπτυξη αμυντικής βιομηχανίας, αντιμετώπιση του δημογραφικού για να μην ερημώνουν τα νησιά μας και η χώρα.

-Η συμφωνία δεν έχει υπογραφεί, ωστόσο φαίνεται ότι δεν θα αργήσει να πληροφορηθούμε το κόστος και το χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα όμως με ειδικούς, το κόστος θα εξαρτηθεί και από τα οπλικά συστήματα (ρουκέτες – βόμβες) και ηλεκτρονικά συστήματα που πάντως θα υπερβαίνουν τα 10 δις δολάρια ενώ θα προστεθούν και έργα και άλλα μέσα εγκατάστασης και λειτουργίας.

-Όσον αφορά τα κύρια χρησιμότητά τους ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα ήταν σαφής και συγκεκριμένος. Για όσους δεν το πρόσεξαν δήλωσε: «θα αξιοποιηθούν για διακλαδικές ασκήσεις και συμμαχικές αποστολές». Μήπως γυρίσαμε πίσω στη δεκαετία του 1950; αν ποτέ φύγαμε.

-Τότε που πέντε χρόνια μετά τη λήξη του Β. Παγκόσμιου πολέμου και αμέσως μετά τη λήξη του Εμφυλίου στις 26 Ιουνίου ξέσπασε ο πόλεμος της Κορέας. Ο επαναστατικός στρατός του Κίμ Ιλ Σουνγκ (βόρεια Κορέα) προέλαυνε στη Νότια, σαρώνοντας στο στρατό των συνεργών κατοχής (Ιαπώνων)

-Αξιοποιώντας το ψυχροπολεμικό κλίμα των ημερών κυρίως της ΗΠΑ, δηλώσεις βουλευτή των αντιπροσώπων, να βομβαρδίσουν με ατομικές βόμβες τη Βόρεια Κορέα κ.α. Η Φρειδερίκη με δεδομένη την πολύ στενή της σχέση με το στρατηγό Μάρσαλ, στις 20 Ιούλη, του στέλνει ένα εκρηκτικό γράμμα όπου μεταξύ άλλων έγραφε: «σε περίπτωση Γ Παγκόσμιου πολέμου η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από τους συμμάχους μας ως αιχμή του δόρατος σε μία επίθεση εναντίον του μαλακού υπογάστριου της Ρωσικής Αυτοκρατορίας» και συνέχιζε: «θα μπορούσε από τώρα κιόλας να προετοιμάζεται το έδαφος για να χρησιμοποιηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όλο το πολεμικό υλικό που χρειάζεται για τον οποιονδήποτε αριθμό δυνάμεων που θα απαιτηθούν για την επίθεση, πρέπει να συγκεντρωθεί εδώ και να κατανεμηθεί σε διάφορα σημεία της χώρας».

-Η σημερινή κατάσταση μοιάζει πολύ με τα σχέδια και τις προδοσίες προσδοκίες της Φρειδερίκης. Σήμερα όμως τέτοιοι σχεδιασμοί είναι πολλαπλά επικίνδυνοι για τη χώρα μας. Η Ελλάδα δεν είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας για το λαό μας. Αντίθετα η μετατροπή της χώρας σε αμερικάνικο ορμητήριο δημιουργεί τεράστιους κινδύνους.

-Η ανάπτυξη αντιπολεμικού αντι-Αμερικάνικου και αντι-ΝΑΤΟικού κινήματος, το διώξιμο των βάσεων σχετίζεται με τη ζωή μας. Δράση τώρα.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας