Εργατικός Αγώνας

Για τις τράπεζες και τους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών

Γράφει ο Γιάννης Φασουλάς

Σαν τα κύματα έρχονται τα προβλήματα για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους νέους και τους φοιτητές, τους μικρομεσαίους, το νοσηλευτικό προσωπικό, κ.λ.π από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Αυτή η κυβέρνηση ( όχι ότι οι προκάτοχοί της ήταν πολύ διαφορετικοί ) με την επίβλεψη και καθοδήγηση της Ε.Ε και με συμμάχους στο εσωτερικό την δικαιοσύνη και την αστυνομία, χτυπά κάθε εργατικό δικαίωμα και γενικά κάθε λαϊκό δικαίωμα που έχει απομείνει μη αφήνοντας τίποτα όρθιο.
Ή μάλλον – για να είμαστε ακριβείς – το μόνο που μένει όρθιο και συνεχώς κερδίζει και γιγαντώνεται σε βάρος όλων των υπολοίπων είναι το μεγάλο κεφάλαιο σε όλες του τις δραστηριότητες.

Σήμερα θα μιλήσουμε για το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και τους πλειστηριασμούς κατοικιών.
Είναι εδραιωμένη η αντίληψη στην πλειοψηφία του λαού ότι οι τράπεζες κάνουν απολύτως ότι θέλουν, ότι τους συμφέρει.

Επιβάλουν νομοθεσία που τους εξυπηρετεί , επιβάλουν χαράτσια, επιβάλουν σιωπή σε οποιαδήποτε κριτική, επιβάλουν με τον χειρότερο τρόπο τον νόμο του ισχυρού.

Οι τράπεζες που σώθηκαν με τα δεκάδες δις που αφαιρέθηκαν από τους εργαζόμενους, που για τους ιδιοκτήτες τραπεζίτες που τις χρεωκόπησαν ισχύει το – ψηφισμένο με νόμο – ακαταδίωκτο, που χάρισαν και εξακολουθούν να χαρίζουν πολλά εκατομμύρια στους μεγάλους οφειλέτες.

Οι τράπεζες που χρεώνουν τους πελάτες τους για την παραμικρή συναλλαγή, που ετοιμάζονται να επιβάλουν νέο μηνιαίο χαράτσι στους λογαριασμούς από 0,60 λεπτά εως 10 ευρώ, που το επιτόκιο καταθέσεων έχει τεράστια διαφορά από το επιτόκιο χορηγήσεων, που αποδεικνύονται χειρότερες από τους κλασικούς τοκογλύφους στην περίπτωση στεγαστικών δανείων των δανειοληπτών ελβετικού φράγκου ζητώντας τα πολλαπλάσια από όσα δάνεισαν.

Οι τράπεζες που με επίσημα στοιχεία είχαν πέρσι κέρδη 4,5 δις.

Αυτές οι τράπεζες σήμερα πετούν έξω από τα σπίτια τους την πρώτη κατοικία τους, χιλιάδες οικογένειες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν – λόγω της κρίσης και της ακρίβειας που τίναξε στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς – ή δίνουν ότι μπορούν στις τράπεζες. Και υπάρχουν ακόμη πιο πολλές χιλιάδες οικογένειες που στερούνται βασικότατα αγαθά για να πληρώσουν τις δόσεις τους.

Τα φανς και οι σέρβισερς που είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, έχουν γίνει μάστιγα και εφιάλτης για τους δανειολήπτες.

Ήδη για το δεκάμηνο που έρχεται έχουν προγραμματιστεί περίπου 45 χιλιάδες πλειστηριασμοί σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα και οι μισές αφορούν πρώτη κατοικία.

Οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση βαρύνουν την κυβερνητική πολιτική πρόσφατη και παλαιότερη που ψηφίζοντας τους γνωστούς νόμους έφεραν τα φανς και τους σέρβισερς και όλο το ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο για την ανεξέλεγκτη δράση τους και την υπέρογκη κερδοφορία τους.

Η Ε.Ε μέσω της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας και της κομισιόν κατευθύνει, επιβάλει και ελέγχει αυτή την ασυδοσία.

Τα μεγάλα ΜΜΕ δεν λένε ούτε λέξη για όλα αυτά – όταν δεν τα στηρίζουν – αφού αποτελούν μέρος της διαπλοκής.

Η “ανεξάρτητη” δικαιοσύνη μαζί με την “φιλολαϊκή” αστυνομία συμπληρώνουν και καλύπτουν όσα κενά υπάρχουν…

Καπιταλισμός και νεοφιλελευθερισμός είναι τα παραπάνω.

Γι’ αυτό και εκτός από τα άμεσα μέτρα που οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι πρέπει να απαιτήσουν ( καμιά πρώτη κατοικία σε πλειστηριασμό – ουσιαστική αύξηση μισθών και συντάξεων – περιορισμό της ασυδοσίας των τραπεζών κ.α.). Χρειάζεται να παλέψουν πάνω απ’ όλα ενάντια σε αυτό το σύστημα που έχει πια σαπίσει.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας