Εργατικός Αγώνας

Πόλεμος στην Ουκρανία

Γράφει ο Βασίλης Καλαματιανός

Στις 24 του Φλεβάρη συμπληρώθηκαν δυο χρόνια από την έναρξη στη πολεμικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επιχείρηση ειδικού σκοπού την ονόμασε ο Ρώσος πρόεδρος εννοώντας ότι δεν είναι κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία. Το διάστημα που μεσολάβησε είναι απόδειξη των παραπάνω ισχυρισμών, κανένα κυβερνητικό κτίριο δεν έχει χτυπηθεί, στο Κίεβο η ζωή κυλά σχεδόν ομαλά.

-Την ημερομηνία αυτή, 24/2, βρέθηκαν στο Κίεβο οι πρωθυπουργοί Βελγίου, Ιταλίας, Καναδά, η πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής ενώ η ΥΠΕΞ Γερμανίας προτίμησε την Οδησσό. Με δηλώσεις τους διαβεβαίωσαν την ουκρανική ηγεσία για στήριξη, όσο χρειαστεί. Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν όλοι οι δυτικοί κυβερνητικοί παράγοντες μαζί και οι Μητσοτάκης και Δένδιας.

-Μια αποτύπωση της κατάστασης στα εμπλεκόμενα μέρη, παρουσιάζει την παρακάτω εικόνα:

  •  Μεγάλος αριθμός (πόσες χιλιάδες είναι άγνωστο) στρατιωτικών και από τις δύο πλευρές είναι σκοτωμένοι και τραυματίες. Τα νούμερα που ανακοινώνονται έχουν βάση, αλλά είναι στα πλαίσια της προπαγάνδας του πολέμου.
  •  Οι ρωσικές δυνάμεις λέγουν το 20% περίπου της ουρανικής επικράτειας, τέσσερες περιοχές έχουν ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία και θα πάρουν μέλος της προεδρικές εκλογές του Μάρτη, ο ρωσικός στρατός έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων προχωρεί.
  •  Η Ουκρανία που στηρίζεται οικονομικά, πολιτικά, και στρατιωτικά από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση, G7 παράτα 280 δις δολάρια που έχει πάρει, την εκπαίδευση από το 2014 στρατιωτικών της δυνάμεων στη Δύση, παρά τα οπλικά συστήματα, όπλα και πυρομαχικά που έχει πάρει, πέρα από τις εδαφικές απώλειες, έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ. Άγνωστο παραμένει το ποσό των δανείων που αντιστοιχεί στις δυτικές επιχορηγήσεις. Γνωστό έγινε ότι τα 50 δις της ΕΕ, με βάση την τελευταία απόφαση, επιμερίζονται σε 17 δις επιχορήγηση και τα 33 δις δάνειο.
  •  Στη Ρωσία οι κυρώσεις ΗΠΑ, ΕΕ, G7 έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, έχουν μπλοκάρει 300 δις δολάρια, έχουν αποκόψει αγορές ενέργειας, αποχώρησαν 100 περίπου ξένες επιχειρήσεις. Αντιμετωπίζονται από τη ρωσική κυβέρνηση με αναπροσανατολισμό σε νέες αγορές και νέων δρόμων, με διαμόρφωση εμπορικών συναλλαγών όχι με δολάρια, άλλα με ρούβλι ή με νόμισμα μεταξύ των χωρών της συναλλαγής. Ο στόχος των ΗΠΑ και τον συμμάχων τους για χρεοκοπία και απομόνωση απέτυχε. Το 2023 υπήρξε αύξηση του ΑΕΠ 3,6% ενώ το συνολικό με βάση όρους αγοραστικής δύναμης στο Παγκόσμιο ΑΕΠ ξεπερνά τη Γερμανία έχοντας την 5η θέση από 6η που ήταν προηγούμενα.
  •  -ΕΕ Δυο μήνες τώρα οι αγρότες διαμαρτύρονται. Τα τρακτέρ συχνά κάνουν παρέλαση στο Βερολίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, την Βαρκελώνη, στην Αθήνα. Οι Πολωνοί κλείνουν δρόμους στα σύνορα με την Ουκρανία. Οι αιτίες βρίσκονται κυρίως στην αγροτική πολιτική της ΕΕ αλλά και στις κυρώσεις στη Ρωσία. Οι αγρότες σ’ όλη την ΕΕ ζητάνε φθηνό ρεύμα, πετρέλαιο και λιπάσματα, τα οποία έγιναν πανάκριβα μετά τις κυρώσεις.

-Μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της Γερμανίας μετακομίζουν στην Κίνα τις ΗΠΑ στο Βιετνάμ. Κινητοποιήσεις εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε άλλους κλάδους διεκδικούν αυξήσεις ενώ οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.

-Το Ινστιτούτο οικονομικών ερευνών της Γερμανίας διαπιστώνει: Το υψηλό ενεργειακό κόστος οδήγησε σε συρρίκνωση της οικονομίας κατά 2,5% που ισοδυναμεί με 100 δις το 2022-23. Το κράτος υποστηρίζει τις μεγάλες επιχειρήσεις με τεράστιες επιδοτήσεις, ενώ πλήττονται άτομα με χαμηλά εισοδήματα.

  •  Οι ΗΠΑ είναι ο κερδισμένος της υπόθεσης. Το 64% της βοήθειας στην Ουκρανία επιστρέφει στις ίδιες, μέσω αύξησης πωλήσεων και κερδών από την επιβολή κυρώσεων και αγορών. Κυρίως από την πώληση LNG και οπλικών συστημάτων στους εταίρους της στο ΝΑΤΟ και την EE. Παραδίνουν στα κράτη-μέλη της ΕΕ το 52% του υγροποιημένου φυσικού αερίου, με τριπλάσια τιμή, απ’ ότι το ρωσικό προηγούμενα. Ενώ οι εταιρείες πολεμικού υλικού Lockheed Martin, General Dynamics, Northrop Grumman, αποκόμισαν κέρδη 238 δις αυξημένα κατά 16%.

– Έτσι αποτυπώνεται η κατάσταση σήμερα. Την ίδια στιγμή αυξάνονται ψευδείς ειδήσεις και προπαγάνδα επηρεασμού των λαών στις χώρες της Δύσης. Στις ΗΠΑ ο Μάικ Τέρνερ πρόεδρος επιτροπής πληροφοριών της βουλής, μιλάει για «ανάπτυξη» πυρηνικών αντιδορυφορικών όπλων από τη Ρωσία στο διάστημα. Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο Σολτς, πρωθυπουργοί χωρών της Βαλτικής μιλάνε για επιθετικές βλέπεις της Ρωσίας. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δηλώνει ότι θα δοθεί άδεια στους Ουκρανούς όταν πάρουν τα F16 να επιχειρούν στο ρωσικό έδαφος. Οργανώνονται ΝΑΤΟικά γυμνάσια από 31 χώρες με 90.000 στρατιωτικό δυναμικό με πλοία και αεροπλάνα σε όλο τον ευρω-ατλαντικό χώρο, με βάση το άρθρο 5. Αναπτύσσονται μία σειρά συναντήσεις στήριξης στην Ουκρανία τελευταία στο Παρίσι αλλά συμφωνίες π.χ Άρτεμις όπου η Ελλάδα ως 35η χώρα που υπέγραψε ο Γεραπετρίτης. Συνολικά η Ελλάδα με κυβέρνηση Μητσοτάκη πρωτοστατεί στην προώθηση των Αμερικανικών στρατηγικών συμφερόντων, οξύνοντας τις σχέσεις με τη Ρωσία, ως μη όφειλε, ενάντια στα συμφέροντα του λαού της.

-Ορισμένα συμπεράσματα: Οι ΗΠΑ επιδιώκουν συνέχιση του πολέμου, θέλουν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους. Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, προβάλλοντας το Ρωσικό κίνδυνο υποτάσσει τους ευρωπαίους συμμάχους της. Ταυτόχρονα συντηρεί την επιδίωξη της, του διαμελισμού και τη συντριβή της Ρωσίας. Επιδιώξεις που ξεκίνησαν από το 1991, με την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς στα σύνορα της Ρωσίας, που συνεχίζεται. Πήρε συγκεκριμένη μορφή στην Ουκρανία από το 2004 μετά στο 2014 με πραξικόπημα ενάντια στον εκλεγμένο πρόεδρο, στην άρνηση εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ Ι και ΙΙ . Το φθινόπωρο του 2021 αρχές 2022 ΗΠΑ και χώρες του ΝΑΤΟ αγνοούσαν την πρόταση της Ρωσίας για συμφωνία «ασφάλεια για όλους». Πίστευαν σε υποχωρήσεις της Ρωσίας διαψεύστηκαν. Τώρα για όλα τους φταίει ο Πούτιν.

-Το πότε και πώς θα τελειώσει ο πόλεμος δύσκολα μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη. Ωστόσο ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα έχουν απαντηθεί.

Το πρώτο παρ’ όλες τις ενισχύσεις η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο.

Δεύτερο οι απελευθερωμένες ή κατεχόμενες κατ’ άλλους περιοχές, οι ενταγμένες στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι τελειωμένο ζήτημα, το ερώτημα είναι για Οδησσό και Χάρκοβο

Το τρίτο αποκλείεται ήττα της Ρωσίας. Ωστόσο εκτιμώντας τα αποτελέσματα του πολέμου στην Ουκρανία, ευρύτερα από τις άμεσα εμπλεκόμενα χώρες, βλέπουμε ένα από μία άποψη απρόσμενο αποτύπωμα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία οι κυρώσεις στη Ρωσία οι εκβιασμοί επιταχύνουν τις διαδικασίες αποδέσμευσης χωρών από την αμερικάνικη ηγεμονία. Επιτάχυναν την οικονομική αποδυνάμωση των ΗΠΑ. Το δημόσιο χρέος αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Το 1970 όταν το δολάριο αντικατέστησε το χρυσό, το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ήταν 1,7 τρις, σήμερα είναι 34 τρις. Το ομοσπονδιακό χρέος διπλασιάζεται κάθε 8 χρόνια, γρήγορα θα φτάσει τα 100 τρις.

Μια σειρά χώρες μειώνουν (ξεφορτώνονται) τα Αμερικάνικα ομόλογα και δολάρια. Πολλές χώρες μειώνουν ή αναπτύσσουν συναλλαγές εκτός δολαρίου όπως η Αίγυπτος η Ινδία οι χώρες του κόλπου, φυσικά Ρωσία και Κίνα. Η νέα επενδυτική τράπεζα (BRICS+) επενδύει 45 τρις στον παγκόσμιο Νότο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει στην ανάδειξη και ανάπτυξη του πολυπολικού κόσμου.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας