Εργατικός Αγώνας

Οι New York Times καταρρίπτουν την αφήγηση του «απρόκλητου πολέμου» στην Ουκρανία

του Πάτρικ Μάρτιν

Τα τελευταία δύο χρόνια, σχεδόν κάθε αναφορά στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 έχει προηγηθεί μια υποχρεωτική λέξη: «απρόκλητη».

Στο κοινό ειπώθηκε ότι αυτός ήταν ένας πόλεμος χωρίς αιτία, ότι η Ουκρανία ήταν άμεμπτη και ότι η εισβολή έπρεπε να εξηγηθεί πλήρως με βάση τις προθέσεις και την ψυχολογία ενός ανθρώπου, του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ωστόσο, το Σαββατοκύριακο της δεύτερης επετείου του πολέμου, οι New York Times δημοσίευσαν ένα εκτενές άρθρο που αποκάλυψε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 υποκινήθηκε από μια συστηματική και ευρεία εκστρατεία επιθετικής στρατιωτικής-κατασκοπείας από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το άρθρο περιγράφει μακροχρόνιες επιχειρήσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) στην Ουκρανία, στις οποίες η υπηρεσία χρηματοδότησε και δημιούργησε την ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών HUR, χρησιμοποιώντας την ως όπλο κατασκοπείας, δολοφονίας και πρόκλησης εναντίον της Ρωσίας για περισσότερο από μια δεκαετία.

Οι Times γράφουν: Προς τα τέλη του 2021, σύμφωνα με υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο, ο κ. Πούτιν σκέφτηκε αν θα εξαπολύει την εισβολή του σε πλήρη κλίμακα όταν συναντήθηκε με τον επικεφαλής μιας από τις κύριες υπηρεσίες κατασκοπείας της Ρωσίας, ο οποίος του είπε ότι η C.I.A. μαζί με τη βρετανική MI6, έλεγχε την Ουκρανία και τη μετέτρεπε σε πεδίο επιχειρήσεων εναντίον της Μόσχας.

Η έκθεση των Times καταδεικνύει ότι αυτή η εκτίμηση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ήταν απολύτως αληθινή. Για περισσότερο από μια δεκαετία, που χρονολογείται από το 2014, η CIA συγκέντρωνε, εκπαίδευε και εξόπλιζε ουκρανικές μυστικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις που εμπλέκονταν σε δολοφονίες και άλλες προκλήσεις κατά των φιλορωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, κατά των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία και σε ολόκληρη την σύνορα με την ίδια τη Ρωσία.

Σε ένα κρίσιμο απόσπασμα, οι Times γράφουν: Καθώς η συνεργασία εμβαθύνθηκε μετά το 2016, οι Ουκρανοί έγιναν ανυπόμονοι με αυτό που θεωρούσαν αδικαιολόγητη προσοχή της Ουάσιγκτον και άρχισαν να οργανώνουν δολοφονίες και άλλες θανατηφόρες επιχειρήσεις, οι οποίες παραβίαζαν τους όρους που ο Λευκός Οίκος πίστευε ότι είχαν συμφωνήσει οι Ουκρανοί. Εξοργισμένοι, αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον απείλησαν να διακόψουν την υποστήριξη, αλλά δεν το έκαναν ποτέ.

Με άλλα λόγια, οι ουκρανικές παραστρατιωτικές δυνάμεις που ήταν ένοπλες, χρηματοδοτούμενες και υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ δολοφονούσαν συστηματικά δυνάμεις που υποστήριζαν τις στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία.

Η εφημερίδα ξεκινά με το Πραξικόπημα του Μεϊντάν του Φεβρουαρίου του 2014, όταν οι δεξιές και νεοναζιστικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ανέτρεψαν τον εκλεγμένο φιλορώσο πρόεδρο και εγκατέστησαν ένα φιλοιμπεριαλιστικό καθεστώς με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο Πέτρο Ποροσένκο.

Αυτό το πραξικόπημα ήταν το αποκορύφωμα δύο δεκαετιών ιμπεριαλιστικών επιδρομών στο πρώην σοβιετικό μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του ΝΑΤΟ για να συμπεριλάβει σχεδόν όλη την Ανατολική Ευρώπη κατά παράβαση των δεσμεύσεων που δόθηκαν στους ηγέτες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Οι Times σιωπούν για αυτήν την προηγούμενη ιστορία, καθώς και για τον ρόλο της CIA στα γεγονότα του Μεϊντάν.

Το Μαϊντάν έθεσε τις βάσεις για μια μαζική κλιμάκωση της επέμβασης της CIA, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στο ρεπορτάζ των Times. Η υπηρεσία πληροφοριών διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην πυροδότηση της σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, πρώτα ως πόλεμος χαμηλού επιπέδου κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία και στη συνέχεια ως πόλεμος πλήρους κλίμακας μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022. Τρεις κυβερνήσεις των ΗΠΑ εμπλέκονται: πρώτα ο Ομπάμα, μετά ο Τραμπ και τώρα ο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το άρθρο των Times, οι επιχειρήσεις της CIA περιλάμβαναν όχι μόνο εκτεταμένη κατασκοπεία, αλλά και βοήθεια σε άμεσες προκλήσεις, όπως η δολοφονία φιλορώσων πολιτικών στην ανατολική Ουκρανία και παραστρατιωτικές επιθέσεις στις ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία.

Οι Times αναφέρουν ότι μια ουκρανική μονάδα, η Πέμπτη Διεύθυνση, είχε επιφορτιστεί με τη διεξαγωγή δολοφονιών, συμπεριλαμβανομένης μιας το 2016. Οι Times γράφουν: Μια μυστηριώδης έκρηξη στην κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Ντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία, έσπασε έναν ανελκυστήρα που μετέφερε έναν υψηλόβαθμο Ρώσο αυτονομιστή διοικητή ονόματι Arsen Pavlov, γνωστός με το ονοματεπώνυμό του, Motorola.

Η C.I.A. σύντομα έμαθε ότι οι δολοφόνοι ήταν μέλη της Πέμπτης Διεύθυνσης, της κατασκοπευτικής ομάδας που έλαβε από την C.I.A. εκπαίδευση. Η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας είχε μοιράσει ακόμη και αναμνηστικά σήματα στους εμπλεκόμενους, στο καθένα ραμμένη η λέξη «Lift», τον βρετανικό όρο για το ασανσέρ.

Η αναφορά περιγράφει μια άλλη τέτοια λειτουργία: Μια ομάδα Ουκρανών πρακτόρων έστησε έναν μη επανδρωμένο εκτοξευτή ρουκετών που εκτοξεύτηκε στον ώμο σε ένα κτίριο στα κατεχόμενα. Ήταν ακριβώς απέναντι από το γραφείο ενός διοικητή των ανταρτών ονόματι Mikhail Tolstykh, πιο γνωστού ως Givi. Χρησιμοποιώντας μια απομακρυσμένη σκανδάλη, πυροβόλησαν τον εκτοξευτή αμέσως μόλις ο Givi μπήκε στο γραφείο του, σκοτώνοντάς τον, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους.

Από το ξέσπασμα του πολέμου πλήρους κλίμακας, το ουκρανικό HUR έχει επεκτείνει αυτές τις επιχειρήσεις δολοφονίας σε ολόκληρη την επικράτεια της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας της Darya Dugina, κορυφαίας υποστηρίκτριας του Πούτιν στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, και ρωσικών κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων.

Η CIA βρήκε τους Ουκρανούς συμμάχους της πολύ χρήσιμους στη συλλογή τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων σχετικά με τη ρωσική στρατιωτική και μυστική δραστηριότητα, τόσο πολύ που η ίδια η HUR δεν μπορούσε να τα επεξεργαστεί και έπρεπε να προωθήσει τα ακατέργαστα δεδομένα στην έδρα της CIA στο Langley της Βιρτζίνια για ανάλυση. Μια προηγούμενη, λιγότερο λεπτομερής αναφορά σχετικά με αυτή τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών, στην Washington Post, ανέφερε την εκτίμηση ενός ουκρανικού αξιωματούχου πληροφοριών ότι «250.000 έως 300.000» μηνύματα ρωσικού στρατού και υπηρεσιών πληροφοριών συλλέγονταν κάθε μέρα. Αυτά τα δεδομένα δεν σχετίζονταν μόνο με την Ουκρανία, αλλά αφορούσαν τη δραστηριότητα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο.

Πολύ πριν από τη ρωσική εισβολή, η CIA προσπαθούσε να διευρύνει την επίθεσή της στη Μόσχα. Οι Times αναφέρουν: «Η σχέση [με την ουκρανική HUR] ήταν τόσο επιτυχημένη που η C.I.A. ήθελε να το αντιγράψει με άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών που μοιράζονταν το ενδιαφέρον τους στην αντιμετώπιση της Ρωσίας».

Ο υπεύθυνος των επιχειρήσεων για τη Ρωσία στη C.I.A. τμήμα που εποπτεύει τις επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας, οργάνωσε μια μυστική συνάντηση στη Χάγη. Εκεί, εκπρόσωποι της C.I.A., της βρετανικής MI6, της HUR, της ολλανδικής υπηρεσίας (ένας κρίσιμος σύμμαχος των πληροφοριών) και άλλων υπηρεσιών συμφώνησαν να αρχίσουν να συγκεντρώνουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Ρωσία.

Το αποτέλεσμα ήταν ένας μυστικός συνασπισμός εναντίον της Ρωσίας — και οι Ουκρανοί ήταν ζωτικά μέλη της.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες συνέβησαν πολύ πριν από τη ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου 2022. Το ξέσπασμα πλήρους κλίμακας πολέμου οδήγησε σε ακόμη πιο άμεση εμπλοκή της CIA στην Ουκρανία. Οι πράκτορες της CIA ήταν οι μόνοι Αμερικανοί που δεν συμμετείχαν στην αναχώρηση του αμερικανικού κυβερνητικού προσωπικού από την Ουκρανία, το οποίο μεταφέρθηκε στη δυτική Ουκρανία. Συνεχώς ενημέρωναν τους Ουκρανούς για τα ρωσικά στρατιωτικά σχέδια, συμπεριλαμβανομένων των ακριβών λεπτομερειών των επιχειρήσεων καθώς εκτυλίσσονταν.

Σύμφωνα με τους Times: «Μέσα σε εβδομάδες, η C.I.A. είχε επιστρέψει στο Κίεβο και η υπηρεσία έστειλε δεκάδες νέους αξιωματικούς για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς. Ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε σχετικά με την αξιοσημείωτη παρουσία της C.I.A. “Τραβούν σκανδάλες; Όχι. Βοηθάνε στη στόχευση; Απολύτως.”»

Μερικοί από τα C.I.A. αξιωματικοί αναπτύχθηκαν στις ουκρανικές βάσεις. Εξέτασαν λίστες με πιθανούς ρωσικούς στόχους που ετοιμάζονταν να χτυπήσουν οι Ουκρανοί, συγκρίνοντας τις πληροφορίες που είχαν οι Ουκρανοί με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για να διασφαλίσουν ότι ήταν ακριβείς.

Με άλλα λόγια, η CIA βοηθούσε να κατευθύνει τον πόλεμο, καθιστώντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ πλήρη συμμέτοχο, συμπολεμιστή σε έναν πόλεμο με την πυρηνικά οπλισμένη Ρωσία, παρά τον ισχυρισμό του Μπάιντεν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούσαν την Ουκρανία μόνο από μακριά. Και όλα αυτά χωρίς ο αμερικανικός λαός να έχει τον παραμικρό λόγο επί του θέματος.

Οι Times παρέχεουν επίσης ένα ακούσιο κατηγορητήριο κατά των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. Η εφημερίδα γράφει: «Οι λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας πληροφοριών, πολλές από τις οποίες αποκαλύπτονται για πρώτη φορά από τους New York Times, ήταν ένα στενά φυλαγμένο μυστικό για μια δεκαετία».

Αυτή η παραδοχή σημαίνει ότι αυτά τα μυστικά «φυλασσόταν στενά» από τους ίδιους τους Times. Όπως παρατήρησε κάποτε ο πρώην συντάκτης Bill Keller, ελευθερία του Τύπου σημαίνει ελευθερία να μην δημοσιεύουμε και «αυτή είναι μια ελευθερία που ασκούμε με κάποια κανονικότητα». Ιδιαίτερα, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε, όταν πρόκειται για τα εγκλήματα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Το άρθρο των Times δεν είναι τόσο μια έκθεση όσο μια ελεγχόμενη απελευθέρωση πληροφοριών. Η αμερικανική «εφημερίδα ρεπορτάζ» αναφέρει ότι οι δύο συγγραφείς του κομματιού, ο Άνταμ Έντους και ο Μάικλ Σβίρτζ, έκαναν «περισσότερες από 200 συνεντεύξεις» με «νυν και πρώην αξιωματούχους στην Ουκρανία, αλλού στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες». Αυτή η δραστηριότητα δύσκολα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη γνώση, την άδεια, ακόμη και την ενθάρρυνση της CIA, καθώς και του καθεστώτος Zelensky και των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.

Στο μεταξύ, ένας πραγματικός δημοσιογράφος, ο Τζούλιαν Ασάνζ, περιμένει την απόφαση για την τελική έφεσή του κατά της έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 175 ετών ή και θανατική ποινή. Το έγκλημα του Ασάνζ και των WikiLeaks, που ίδρυσε ο Ασάνζ, είναι ότι δεν υπάκουσαν στους κανόνες της αστικής δημοσιογραφίας και δεν ζήτησαν την άδεια των αρχών στρατιωτικών πληροφοριών πριν δημοσιεύσουν αποκαλύψεις για εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τις προσπάθειες του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για να υπονομεύσει και να χειραγωγήσει τις κυβερνήσεις και τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της CIA και της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας.

Η αποκάλυψη μιας δεκαετίας επιχειρήσεων της CIA στην Ουκρανία -προφανώς κατόπιν αιτήματος της ίδιας της υπηρεσίας- φαίνεται να συνδέεται με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στο εσωτερικό των ΗΠΑ σχετικά με το ποια πολιτική να υιοθετηθεί σε αυτόν τον πόλεμο, στον απόηχο της καταστροφής που υπέστη το καθεστώς Ζελένσκι στην επίθεση του περασμένου έτους, η οποία κέρδισε ελάχιστα και υπέστη κολοσσιαίες απώλειες. Οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου έχουν εμποδίσει την περαιτέρω στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, δηλώνοντας ουσιαστικά ότι οι ΗΠΑ πρέπει να μειώσουν τις απώλειές τους εκεί και να επικεντρωθούν στον κύριο εχθρό, την Κίνα.

Αναφέροντας τον εικονικό έλεγχο του ουκρανικού καθεστώτος από τον αμερικανικό στρατιωτικό μηχανισμό πληροφοριών, οι Times επιδιώκουν να πιέσουν τους Ρεπουμπλικάνους να υποστηρίξουν τη χρηματοδότηση του πολέμου. Υποστηρίζουν ότι αυτά τα χρήματα δεν πηγαίνουν σε μια ξένη κυβέρνηση, σε έναν ξένο πόλεμο, χιλιάδες μίλια μακριά από τα σύνορα των ΗΠΑ, αλλά σε έναν υπεργολάβο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που διεξάγει έναν αμερικανικό πόλεμο στον οποίο το αμερικανικό προσωπικό είναι βαθιά και άμεσα εμπλεκόμενο.

Με αυτόν τον τρόπο, οι Times αποκάλυψαν ότι η δική τους κάλυψη για τον πόλεμο της Ουκρανίας τα τελευταία δύο χρόνια δεν ήταν τίποτα άλλο από πολεμική προπαγάνδα, με στόχο να χρησιμοποιήσει μια δόλια αφήγηση για να παρασύρει το αμερικανικό κοινό για να υποστηρίξει έναν αρπακτικό ιμπεριαλιστικό επιθετικό πόλεμο που στοχεύει στην υποταγή και διάλυση της Ρωσίας.

26 Φεβρουαρίου 2024
Αναδημοσίευση από Kommon

Πηγή: World Socialist Web Site

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας