Εργατικός Αγώνας

Τα κέρδη ευημερούν και οι άνθρωποι όλο και χειρότερα

Συνήθως ακούγεται ότι οι αριθμοί ευημερούν ενώ οι άνθρωποι όχι. Εξαρτάται από ποιος δίνει τους αριθμούς, τι δίνει και τι αποκρύπτει και ποιο στόχο εξυπηρετεί. Η κυβέρνηση δίνει σταθερά μία λαμπρή εικόνα της οικονομικής πορείας της χώρας πρώτη στην ΕΕ σε ρυθμό ανάπτυξης, πρώτη στα πλεονάσματα, υψηλές επενδύσεις, ανάπτυξη, έργα, εκσυγχρονισμοί σχέδια για το μέλλον.

Στόχος της να περάσει ως τον επόμενο χρόνο όλο το πλέγμα των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων της με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος να μην απειληθεί για αυτό και η παραπλάνηση του λαού έρχεται σε πρώτη προτεραιότητα.

Τα πλήρη οικονομικά στοιχεία όμως στο σύνολο τους άλλα ομολογούν ή μάλλον τα ακριβώς αντίθετα για να μείνουμε μόνο στην οικονομία γιατί σε άλλους τομείς όπως δημοκρατία, δικαιώματα, αυταρχισμός, προστασία του περιβάλλοντος εκεί πράγματι είναι πρωταθλήτρια αρνητική.

Ο ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός GREECE in figures ανακοινώνει σχετικά με την εξέλιξη των κερδών και μισθών στην Ελλάδα ορισμένα αξιοσημείωτα στοιχεία:

Την τελευταία τετραετία τα κέρδη των εταιρειών αυξήθηκαν τουλάχιστον 35% στη χώρα αντίθετα το ίδιο χρονικό διάστημα οι μισθοί των εργαζομένων μόνο κατά 14% και μάλιστα μετά την περίοδο των μνημονίων κατά την οποία οι μισθοί και κάθε είδους αποδοχές υπέστησαν καίριο πλήγμα. Σημειωτέο ότι η τετραετία αυτή ήταν τετραετία οικονομικής ανάκαμψης.

Ιδιαίτερα το 2022 χρονιά εκτόξευσης ρεκόρ του πληθωρισμού τα εταιρικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 16% έναντι μείωσης 8% των καθαρών μισθών.

Η κυβέρνηση όπως και όλες οι προηγούμενες χρησιμοποιούν το σλόγκαν να γίνει αυτό και το άλλο για να προσεγγίσουμε την Ευρώπη ή τούτο το μέτρο πάρθηκε στην Ευρώπη προ δεκαετιών. Πέρα από το ότι επαναφέρει τη λογική της Ψωροκώσταινας, να μοιάσουμε στον ανεπτυγμένο- τι σημαίνει αυτό άραγε; – εδώ τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Το 2022 η συμμετοχή των μισθών στο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2,1% ποσοστιαίες μονάδες και έφτασε στο 27% το δεύτερο μικρότερο ποσοστό στην ΕΕ των 27 τον ίδιο χρόνο η συμμετοχή των εταιρικών κερδών στο ΑΕΠ ανέβηκε κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας το 52,2% του ΑΕΠ το τρίτο μεγαλύτερο στην ΕΕ. Την ίδια χρονιά ο μέσος μισθός στη χώρα μεταξύ των 27 βρισκόταν στην 24η θέση και στην τελευταία θέση στην ευρωζώνη.

Οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες αύξησαν τα κέρδη τους κατά 75,5% του 2022 σε σχέση με το 2021.

Πόσο αξιοποιούν όμως οι επιχειρηματίες τα κέρδη τους, τα επενδύουν στη χώρα, δημιουργούν θέσεις εργασίας, αναπτύσσουν την οικονομία; Κάθε άλλο τα επενδύουν στο εξωτερικό. Οι ελληνικές άμεσες ξένες επενδύσεις στο εξωτερικό από 1.147,7 εκατομμύρια ευρώ το 2021 αυξήθηκαν 121% και έφτασαν στα 2538,5 εκατομμύρια το 2022 και το 2023 έφτασαν στα 3.240,4 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό ακριβώς λέγεται “ πατριωτισμός” του κεφαλαίου και δίκαιη διακυβέρνηση για το λαό από μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας