Εργατικός Αγώνας

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Όχι τείχη και καταστολή!

Η αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν δημιουργεί νέα κατάσταση στην περιοχή και πιθανόν στην Ευρασία, υπάρχει κίνδυνος ευρείας αποσταθεροποίησης.

Η εξέλιξη αυτή  υπογραμμίζει την αδυναμία της υπερδύναμης,  πρωτίστως οικονομική αλλά και σε όλους τους τομείς να κρατά ανοιχτά πολλά μέτωπα και προσανατολίζεται στον κεντρικό στόχο  που έθεσε η προεδρία Μπάιντεν, την ανάσχεση με κάθε μέσον της Κίνας και της Ρωσίας που απειλούν την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία της.

Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον  παντοδύναμες και δεν διστάζουν να αφήσουν στα κρύα του λουτρού κάθε σύμμαχο τους από τη στιγμή που δεν τους είναι πλέον χρήσιμος όταν τα συμφέροντα και οι προσανατολισμοί τους διαφοροποιούνται. Σήμερα παίρνει το μάθημα του ο λαός του Αφγανιστάν  πριν λίγο  καιρό οι Κούρδοι. Αυτό το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία για την άρχουσα τάξη της Ελλάδας και τα κόμματα της που μετέβαλαν τη χώρα σε   πιόνι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλα τα μεγάλα προβλήματα της χώρας τα εναπόθεσαν στην καλή θέληση των αμερικανών και του ΝΑΤΟ.

Η στρατιωτική αποχώρηση και η χαώδης κατάσταση  που επικρατεί στο Αφγανιστάν μπορεί να έπληξε το κύρος των ΗΠΑ δεν σήμανε όμως την αποκαθήλωση τους ως ηγεμονικής δύναμης και ακόμη δεν σημαίνει την οριστική αποχώρηση τους από την περιοχή,  εξάλλου οι Ταλιμπάν δεν είναι εχθροί τους. Η αποσταθεροποίηση στην περιοχή δεν απειλεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ, στόχος είναι να πλήξει τους ανταγωνιστές τους και κυρίως τη Ρωσία.

Περίσσεψαν τα κροκοδείλια δάκρυα του αστικού πολιτικού κόσμου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης του εντός της χώρας και σε ολόκληρη την Ευρώπη για το λαό του Αφγανιστάν και ιδιαίτερα για τις γυναίκες που απειλούνται από την καθολική επιβολή της μπούργκας, την απαγόρευση των σπουδών και της εργασίας, της ενασχόλησης τους με τα κοινά. Υποτίθεται ότι αυτά που τους έδωσε η νατοϊκή κατοχή έρχονται τώρα και τα καταργούν οι Ταλιμπάν. Πάνε να ξεπλύνουν τα νατοϊκά εγκλήματα της  20χρονης κατοχής που κατέστρεψε τη χώρα, φτωχοποίησε τον αφγανικό λαό και την ανέδειξε πρωταθλήτρια της παραγωγής ναρκωτικών παγκόσμια. Αποκρύπτουν όμως το γεγονός ότι τις ελευθερίες του λαού και την αξιοπρέπεια του, τα δικαιώματα στις γυναίκες, την ισότητα μεταξύ των φυλών τα έδωσε η επαναστατική εξουσία του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος που κατάργησε το καθεστώς της διαφθοράς και της καταπίεσης, εξουσία την οποία ανέτρεψαν οι Αμερικανοί με αιχμή τους Ταλιμπάν για να κρατήσουν τη χώρα στην επιρροή τους.

Ο φόβος ενός μεγάλου προσφυγικού κύματος Αφγανών που θέλουν να αποφύγουν τις θηριωδίες των Ταλιμπάν καθώς και συνεργατών των νατοϊκών που θα χτυπήσουν την πόρτα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έντονος. Στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικράτησε η άποψη ότι “είναι ανάγκη να σταλούν τα σωστά μηνύματα ώστε να αποφευχθεί η μεταναστευτική κρίση πάση θυσία’’. ‘‘Να βοηθήσουμε τα εκατομμύρια  των εσωτερικά εκτοπισμένων εντός του Αφγανιστάν και να συνδράμουμε τις χώρες που συνορεύουν με αυτό στη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Να αποτρέψουμε τους ανθρώπους από το να ξεκινήσουν πολύ επικίνδυνα και παράτυπα ταξίδια προς τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης’’, ανέφερε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων.

Το μήνυμα είναι σαφές. Οι Αφγανοί  που κινδυνεύουν πρέπει να μείνουν στη χώρα τους στο έλεος των Ταλιμπάν κι όσοι περάσουν τα σύνορα να εγκλωβιστούν στις γειτονικές χώρες, το Ιράν και την Τουρκία και γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να πληρώσει. Η απαράδεκτη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας του 2016 που απάλλαξε από τους πρόσφυγες τις Ευρωπαϊκές χώρες και τους αποθήκευσαν στα ελληνικά νησιά και την Τουρκία είναι το δοκιμασμένο μοντέλο. “Εγκατάσταση σε Ευρωπαϊκές χώρες για όσους βρίσκονται υπό άμεση απειλή” επιτρέπεται, για τους δοσίλογους φίλους και συνεργάτες τους δηλαδή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συγκάλεσε το Κυβερνητικό Συμβουλή Εξωτερικών και Άμυνας μαζί με τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και η απόφαση ήταν μετατρέψουν τα σύνορα της χώρας σε φρούριο όπως 2020. Γι’ αυτό έγιναν όλες οι αναγκαίες προετοιμασίες, ολοκληρώθηκε ο φράχτης στον Έβρο και μαζί εγκαθίσταται ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης των συνόρων με κάμερες και ραντάρ που έχουν εμβέλεια 15 χιλιόμετρα εντός του τουρκικού εδάφους, θα χρησιμοποιήσουν drone για την επιτήρηση των συνόρων, προχωρούν σε νέες προσλήψεις  συνοριοφυλάκων και λιμενικών ακόμη και για αναστολή της διαδικασίας ασύλου γίνονται σκέψεις.

Οι πρόσφυγες όμως δεν είναι εχθρικός στρατός που επιτίθενται στα σύνορα της χώρας, είναι κατατρεγμένοι και κυνηγημένοι  άνθρωποι και για αυτό η κυρία ευθύνη βαρύνει τους ιμπεριαλιστές Ευρωπαίους και Αμερικανούς, οι πρόσφυγες δεν συνιστούν ‘‘ασύμμετρη απειλή’’ όπως τους αντιμετώπισε  κυβέρνηση και  αντιπολίτευση το Μάρτη του 2020.

Οι κύριοι υπεύθυνοι του προσφυγικού κύματος πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και μαζί η Ελλάδα που συμμετείχε στις δυνάμεις κατοχής του Αφγανιστάν.

Η οχύρωση των συνόρων και η απόκρουση των προσφύγων σε στεριά και θάλασσα με στρατό και πολεμικά μέσα είναι απαράδεκτη.

Η αποθήκευση στο Ιράν και την Τουρκία έναντι αμοιβής  εκατομμυρίων προσφύγων σε άθλιες συνθήκες ένδειας και καταπίεσης και η καθημερινή αντιμετώπιση του ρατσισμού και των πογκρόμ εναντίον τους, όπως έγινε πρόσφατα στην Άγκυρα, για να απαλλαγούν οι χώρες της ΕΕ από αυτούς είναι απάνθρωπη.

Οι πρόσφυγες πρέπει να γίνουν δεκτοί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να κατανεμηθούν σε αυτές ανάλογα με τις δυνατότητές κάθε χώρας, να τοποθετηθούν σε ανθρώπινες υποδομές ώσπου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις εργασίας, μόνιμης εγκατάστασης τους και ενσωμάτωσης τους στις κοινωνίες. Όχι νέες Μόριες.

Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου να μη γίνουν αποθήκες προσφύγων, ούτε ένας πρόσφυγας να μη εγκατασταθεί σ’ αυτά. Τα σύνορα της χώρας να μη γίνουν φράχτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ελληνικός λαός να καταδικάσει τον ιμπεριαλισμό και τις επεμβάσεις του και να αγωνιστεί εναντίον της μετατροπής της χώρας σε πιόνι των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών όπως τη μετέτρεψαν όλες οι κυβερνήσεις και ακόμη περισσότερο η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρέπει να δυναμώσει η αντίσταση στην εθνικιστική υστερία και την πατριδοκαπηλία που θα επιδιωχτεί από διάφορες πλευρές.

Εργατικός Αγώνας