Εργατικός Αγώνας

Επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής στην ΤΑ

Ο αντιδραστικός κατήφορος της κυβέρνησης της ΝΔ συνεχίζεται. Τώρα έχουν σειρά οι δήμοι και οι περιφέρειες.

Γράφει ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος.

Αλλαγή του συστήματος της απλής αναλογικής και επάνοδος του καλπονοθευτικού  συστήματος  της ενισχυμένης αναλογικής στις Περιφέρειες και Δήμους  θα φέρει με νομοσχέδιο το υπουργείο Εσωτερικών και θα εφαρμοστεί το 2023 στις εκλογές σε περιφέρειες και δήμους .

Η θητεία θα είναι 5ετής και μειώνεται ο αριθμός των μελών Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων. Το όριο εκλογής  δημάρχου και περιφερειάρχη  από τον πρώτο γύρο ορίζεται στο 43%. Τα 3/5 των μελών του συμβουλίου θα παίρνει κατά κανόνα ο νικητής των εκλογών.  Καθιερώνεται όριο 3% για την εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου. Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των κοινοτικών αρχών.

Εναρμονίζεται η πλειοψηφία του δημάρχου στα συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων.

Σε μικρότερες δημοτικές κοινότητες ο εκπρόσωπός τους εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών.

Η γνήσια απλή αναλογική σαν σύστημα εκλογής εξασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου και καταγράφει με ακρίβεια τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Αναμφίβολα είναι ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα που βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την λαϊκή εντολή και αναβαθμίζει την δημοκρατία.

Η απλή αναλογική που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έθιξε τον εκβιασμό του β΄ γύρου και κατά συνέπεια δεν ήταν η γνήσια και ανόθευτη απλή αναλογική.

Ήταν όμως, αν και “κουτσό”, το δικαιότερο εκλογικό σύστημα όσον αφορά την αποτύπωση της ψήφου.

Η ΝΔ δια του υπουργού της Τ. Θεοδωρικάκου φρόντισε να αποδυναμώσει αισθητά στην πράξη την απλή αναλογική, μεταφέροντας σημαντικές αρμοδιότητες από το δημοτικό συμβούλιο, στην οικονομική επιτροπή.

Η ίδια καταργεί το σύστημα απλής αναλογικής με το νομοσχέδιο που θα φέρει για ψήφιση στο οποίο επαναφέρει την ενισχυμένη αναλογική και τις ισχυρές πλειοψηφίες για να εξυπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά την φορομπηξία και τα συμφέροντα των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επιπλέον θέλουν τις δημοτικές αρχές παντοδύναμες για να υπηρετήσουν ανεμπόδιστα τις πολιτικές μεταφοράς των βαρών στον δημότη, την εμπορευματοποίηση, την ιδιωτικοποίηση και την κρατική αρωγή σχεδόν ανύπαρκτη.

Το ζήτημα της “ακυβερνησίας” που επικαλείται η κυβέρνηση δεν αποδείχτηκε στην βραχύχρονη εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής και μόνο σαν πρόσχημα μπορεί να χαρακτηριστεί για να φέρει ένα αντιδημοκρατικό νόμο, όχημα για τις νέες αντιδραστικές αλλαγές που έρχονται.

Όχι μόνο δεν παρατηρήθηκε εμπόδιση της λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αναπτύχθηκαν συγκλίσεις που λειτούργησαν σαν ασπίδα στις αυθαιρεσίες και τις αντιλαϊκές επιλογές της δημοτικής αρχής και επιδοκιμάστηκαν από τους δημότες.

Οι αρνητές της απλής αναλογικής βλέπουν αυτή σαν αιτία των δεινών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι την υποχρηματοδότηση, την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, την συρρίκνωση των κοινωνικών δομών και την φοροληστεία.

Θεωρούν δε αποδεκτό, στο όνομα της “κυβερνησιμότητας”, να μην αποτυπώνεται η λαϊκή βούληση με ακρίβεια και να μην εκλέγονται σύμβουλοι αν και έχουν τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, ενώ να εκλέγονται σύμβουλοι με πολύ μικρό αριθμό ψήφων επειδή το επιβάλλει ο αντιδημοκρατικός νόμος.

Τέλος πρέπει να αποτραπεί και η επαναφορά του ορίου όσον αφορά την εκπροσώπηση των διαφόρων δυνάμεων στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν αυταπάτες ότι ένας δίκαιος εκλογικός νόμος όπως είναι η απλή αναλογική αρκεί για να εμποδίσει την αντιλαϊκή λαίλαπα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μόνο ένα ισχυρό, ευρύ κίνημα υπεράσπισης και διεύρυνσης των λαϊκών κατακτήσεων μπορεί να την αποτρέψει.

Όμως μπορεί να λειτουργήσει σαν αντίβαρο στον προσωποκεντρικό χαρακτήρα αυτού του θεσμού, να ασκεί περισσότερο έλεγχο και ανάλογα με τους συσχετισμούς να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις θετικών συγκλίσεων.

Το μεγαλύτερο όπλο για θετικές εξελίξεις στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι η οργάνωση και ο αγώνας των ίδιων των δημοτών με στόχο την ανατροπή αυτών των πολιτικών που οδηγούν στην αφαίμαξη του δημότη μέσω της διπλής υπερφορολόγησης και της χρεοκοπίας των τοπικών οργάνων.

 

Ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος είναι επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία Της Αιγιάλειας (Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α) και δημοτικός σύμβουλος Αιγιάλειας.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας