Εργατικός Αγώνας

Η πανδημία αποκάλυψε όλη τη γύμνια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής

Γράφει ο Νίκος Κακαγιάννης.

Η εξέλιξη της πανδημίας  και το δεύτερο, πρόωρο  κύμα της, σφραγίζει τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Η υγειονομική κρίση, όχι μόνο δεν ξεπεράστηκε, αλλά έχει μπει σε νέα, πολύ πιο οξυμμένη φάση. Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας, όπως επιβεβαιώνεται από όλα τα πρόσφατα δεδομένα και  αξιοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για μια συνολικότερη επίθεση στα  εργατικά δικαιώματα.

 

Το ακροδεξιό ανορθολογικό ρεύμα αναπτύσσεται επικίνδυνα. Για την ενδυνάμωσή του έχει καθοριστικές ευθύνες η κυβέρνηση και η επιτροπή ειδικών που διόρισε. Με τις κραυγαλέες αντιφάσεις τους, την επίδειξη αυταρχισμού αντί της πειθούς και την υποταγή της επιστήμης στις άμεσες και μακροπρόθεσμες επιδιώξεις του κεφαλαίου, σκορπίζουν την αβεβαιότητα και δίνουν λαβές για τα επιχειρήματά του.

Η ομολογία του κ. Τσιόδρα ότι «Στο 90% των κρουσμάτων η μετάδοση έγινε σε κλειστό χώρο»  αποκάλυψε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης. Κλειστοί χώροι από ότι γνωρίζουμε είναι  οι χώροι εργασίας στα εργοστάσια, τα Νοσοκομεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σχολεία,  Εκεί δηλαδή που η κυβέρνηση δεν φρόντισε να πάρει κανένα μέτρο. Μετά την ομολογία αυτή  όλο  το επικοινωνιακό οικοδόμημα της κυβέρνησης και των συστημικών ΜΜΕ κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Όλη τους την προπαγάνδα για την αύξηση των κρουσμάτων και τη λήψη απαγορευτικών  μέτρων την στήριξαν «στις   πλατείες, τους ανεύθυνους νέους, στη διαδήλωση στο Εφετείο τη μέρα της απόφασης της δίκης  Φύσα, στις εκδηλώσεις στην επέτειο του Πολυτεχνείου».

Η πανδημία αποκάλυψε όλη τη γύμνια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, όλων αυτών (ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ) που έδωσαν τα χέρια  στους δανειστές και την ΕΕ και παρέδωσαν το διαχρονικά υποβαθμισμένο σύστημα υγείας στα μνημόνια και τις περικοπές.  Παρ’ όλη την προσπάθεια της κυβέρνησης και της συναινετικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ) δεν μπορεί να κρυφτεί η πραγματική κατάσταση. Συνειδητά δημιουργήσατε ένα διαλυμένο ΕΣΥ.  Για χρόνια ήταν απαξιωμένο από όλες τις κυβερνήσεις. Δραματικά  υποστελεχωμένο, υποχρηματοδοτούμενο με τεράστιες ελλείψεις κλινών Εντατικής Θεραπείας, έτοιμο να αλωθεί από τους ιδιώτες. Ένα ΕΣΥ που συστηματικά αποψίλωναν από υγειονομικό υλικό, υποδομές, προσωπικό, κάνοντάς το συχνά να εξαρτάται από τις γνωστές φοροαπαλλακτικές δωρεές.

Κύριε Μητσοτάκη τι κάνατε από το Μάρτιο για να βρεθούμε σε καλύτερη θέση στο δεύτερο κύμα πανδημίας όταν από τότε  ομολογούσατε  πως θα είναι χειρότερο απ’ το πρώτο  και ότι αυτό θα έρθει το φθινόπωρο;Πώς ενισχύσατε το ΕΣΥ; Εσείς- ως συνήθως – θα αποφύγετε να απαντήσετε.  Θα σας παραθέσω  όμως   τι μέτρα  πήρατε ή που παραλείψατε να πάρετε. Αναγκαστήκατε να ακολουθήσετε την πολιτική της «γενικής καραντίνας», γιατί το δημόσιο σύστημα υγείας ήταν αδύναμο να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Ο λαός έδειξε υψηλό αίσθημα ευθύνης.  Κλειστήκαμε  στα σπίτια  για να σας δώσουμε το χρόνο να θωρακίσετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Εσείς όμως συνειδητά δεν κάνατε τίποτα, γιατί τα αναγκαία μέτρα που έπρεπε να πάρετε είναι αντίθετα με την πολιτική σας!

Μιλάτε συνεχώς για ατομική ευθύνη. Όμως κύριε Μητσοτάκη πού είναι η δική σου “ατομική ευθύνη” και  όλων των Υπουργών της κυβέρνησής σας; Όλο το οκτάμηνο επιδοθήκατε μόνο σε υποσχέσεις.  Κάνατε απανωτά διαγγέλματα κουνώντας το δάκτυλο στην κοινωνία ότι δεν συμμορφώνεται στα μέτρα της κυβέρνησης,  δώσατε ψίχουλα σε όσους βγάζατε σε αναστολή, γονατίσατε ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους και τους οδηγείτε με βεβαιότητα στο κλείσιμο των  επιχειρήσεών τους, ενώ δεν κάνατε τίποτα για την Υγεία.

Ενώ οι γιατροί φωνάζουν για την ανεπαρκή κρατική διαχείριση της πανδημίας,  η κυβέρνησή σας  σφυρίζει αδιάφορα. Προτάσσει την ατομική ευθύνη δίχως να αναλαμβάνει τις δικές της τεράστιες ευθύνες. Τώρα που το σύστημα υγείας δεν μπορεί να απορροφήσει τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων covid  πανικόβλητοι  αναβάλετε  μέχρι το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων, συγχωνεύετε κλινικές και τις «μετατρέπετε» σε κλινικές covid.  Όμως σε ποιες κλινικές, σε ποια κρεβάτια  ΜΕΘ θα νοσηλευτούν οι ασθενείς με γαστρορραγίες, αιμορραγίες, εγκεφαλικά παγκρεατίτιδες, ανευρύσματα; Πόσοι συνάνθρωποί μας θα πεθάνουν εξαιτίας του covid  χωρίς όμως  να έχουν covid;  Εξυπακούεται ότι  οι οικονομικά εύρωστοι θα απευθυνθούν για θεραπεία στις ιδιωτικές νοσοκομειακές επιχειρήσεις ενώ οι φτωχοί θα αφεθούν στην τύχη τους και την φυσική επιλογή. Χθες μάλιστα προτείνατε τη συμβάσεις ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ, με μπλοκάκι για 6  μήνες, με διατήρηση ταυτόχρονα του ιδιωτικού τους ιατρείου και της επαγγελματικής σχέσης με ιδιωτικές κλινικές. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας. Αντί να προχωρήσετε  σε μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και σε μονιμοποίηση των επικουρικών, χτυπάτε περαιτέρω τη μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Ταυτόχρονα και με αυτή τη ρύθμιση ανοίγετε διάπλατα τον δρόμο των “Συμπράξεων” μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών πάντα φυσικά σε βάρος του δημοσίου συστήματος υγείας.

Γίνετε φανερό πλέον ότι η διαχείριση της πανδημίας αποτελεί  συνειδητή πολιτική επιλογή του συστήματος που υπηρετείτε και  μνημείο  αδιαφορίας για την ανθρώπινη ζωή. Η κυβέρνηση δεν είναι ανίκανη, όπως πολλοί πιστεύουν, και δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια αυτό το διάστημα. Εκμεταλλευόμενη την πανδημία, προώθησε με γοργούς ρυθμούς την αντεργατική – αντιλαϊκή  και αυταρχική πολιτική της.  Συγκεκριμένα:

  • Για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κυρίως κεφαλαίου , άνοιξε τα σύνορα στον τουρισμό  χωρίς να πάρει ούτε ένα μέτρο προστασίας του ντόπιου πληθυσμού! Τώρα το ομολογούν και οι ίδιοι.
  • Πιστώνει εκατομμύρια σε κλινικάρχες, καναλάρχες, εργολάβους, εφοπλιστές, μεγαλοξενοδόχους , αεροπορικές πολυεθνικές του τουρισμού,  βιομηχάνους ενώ δεν ξοδέψανε δεκάρα τσακιστή για να προσλάβει γιατρούς, εκπαιδευτικούς,  λεωφορεία  και οδηγούς.
  • Ψήφισαν νόμο κατά των διαδηλώσεων, ποινικοποίησαν την απεργία και την συνδικαλιστική δράση, πέρασαν την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές των συνδικάτων, επιχειρούν να καθιερώσουν την τηλεκπαίδευση στο χώρο της παιδείας, συνέταξαν νομοσχέδια για απλήρωτες υπερωρίες υπέρ των βιομηχάνων, προώθησαν παραπέρα την ελαστικοποίηση της εργασίας.
  • Ψήφισαν τον πτωχευτικό νόμο για το ξεσπίτωμα του κόσμου της εργασίας εξυπηρετώντας τα συμφέροντα  τραπεζών και κορακιών.
  •  Η φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής και η κρατική τρομοκρατία και καταστολή θεριεύουν. Απανωτοί περιορισμοί, απαγορεύσεις, πρόστιμα, επιθέσεις  σε πλατείες, χημικά στο Εφετείο ακόμη και σε καφετέριες στο Γαλάτσι.  
  • Προχωρούν στην αγορά εξοπλιστικών που εξυπηρετούν κυρίως τα Νατοϊκά συμφέροντα . Κάνουν προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας και στον στρατό ενώ αυξάνουν και τη θητεία .  Προωθούν την αστυνομοκρατία με τη δημιουργία αστυνομίας «φύλαξης των Πανεπιστήμιων»  καταργώντας το άσυλο.
  • Διαφήμιζαν τα παγουρίνο των χορηγών φίλων τους και τις μάσκες τραπεζομάντιλα για τους μαθητές,  όταν η Πορτογαλία μοιράζει υπολογιστές .

 Να αποκρούσουμε την στοχοποίηση των ανθρώπων του λαού, της νεολαίας, των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων, των μορφών κοινωνικής συμπεριφοράς που προτάσσουν το συλλογικό κόντρα στο ατομικό, το εμείς ενάντια στο εγώ. Να μην αποδεχτούμε κανένα φόρτωμα της κρατικής – κυβερνητικής ευθύνης στις πλάτες του λαού, των εργαζόμενων και της νεολαίας. 

Να μην αφήσουμε το Σύστημα Υγείας να δουλεύει μόνο χάρη στο φιλότιμο και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εξουθενωμένων γιατρών, νοσηλευτών που για την προσφορά τους αυτή τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε.

Οι περιορισμοί και το νέο κλείσιμο στα σπίτια μας είναι το απόλυτα δικό σας “άριστο” και “επιτελικό” δημιούργημα.  Φτάνει πια, μέχρι εδώ!

Όσα διαγγέλματα με θλιμμένο ύφος και να κάνετε κ. Μητσοτάκη, δεν  απαλλάσσεστε. Οι ευθύνες είναι όλες δικές σου και  της κυβέρνησής σου.

Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των Υγειονομικών για:

  • Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας ενάντια στις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των μεγαλοκλινικαρχών.                                       Δεν νομιμοποιούμε την επιχειρηματική λογική του «κόστους – οφέλους» που βάζει το κέδρος πάνω από τις ανάγκες στην υγεία.
  • Άμεσες, μόνιμες προσλήψεις  με αξιοπρεπείς μισθούς ώστε να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ.
  • Ανάπτυξη της έρευνας στα δημόσια πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα προσανατολισμένη στις λαϊκές ανάγκες. Επίταξη, κρατικός έλεγχος και κρατικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων φαρμάκου.
  •  Ίδρυση   δημόσιων   επιχειρήσεων   για   παραγωγή   υγειονομικού   υλικού. Διατίμηση (σταθερή τιμή) στα φάρμακα και τα υγειονομικά υλικά και στα είδη πρώτης ανάγκης.
  • Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των Κέντρων Υγείας υπαίθρου και αστικού τύπου για να αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία. Προσλήψεις μόνιμου  προσωπικού για να μπορούν  να λειτουργήσουν σε 24ωρη βαση.

Συμπαραστεκόμαστε στο κίνημα Εκπαιδευτικών- Μαθητών- Γονιών:

Δε θα σας επιτρέψουμε να οδηγείστε τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων  στην αμορφωσιά. Η ¨τηλεκπαίδευση¨ δεν είναι λύση και γι’ αυτό δεν συναινούμε. Εντείνει τις κοινωνικές και ταξικές ανισότητες και δεν μπορεί με κανένα τρόπο να αντικαταστήσει τη ζωντανή αλληλεπίδραση στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Απαιτούμε ανοιχτά σχολεία με 15 μαθητές στην αίθουσα, προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας. Διπλή βάρδια, με μείωση ύλης και διδακτικής ώρας. Μαζικά και δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς- μαθητές – λοιπό προσωπικό.

Τα παλλαϊκά αιτήματα για δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία με μαζικούς, μόνιμους διορισμούς και δαπάνες σε υγεία, παιδεία, μεταφορές είναι χρόνιοι στόχοι του κινήματος. Ήρθε η ώρα να τα διεκδικήσουμε δυναμικά για  να υλοποιηθούν εδώ και τώρα!

Λεφτά υπάρχουν στα κέρδη των πολυεθνικών, στις γιγάντιες δαπάνες για την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και τους μηχανισμούς καταστολής, στο ληστρικό χρέος που το έχει χιλιοπληρώσει ο λαός, στα μυστικά κονδύλια των υπουργείων.

Η πανδημία ενώ συνιστά πρόβλημα για τα λαϊκά στρώματα, μπορεί να ανοίξει – και ανοίγει – δρόμους για μια ριζοσπαστικοποίηση της ταξικής πάλης με την παρέμβαση των εργατικών πολιτικών δυνάμεων. Πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο σε μια νέα κατάσταση, όπου όμως αλλάζουν μαζικά οι συνειδήσεις.

Στην  47η    επέτειο του Πολυτεχνείου ας βροντοφωνάξουμε:

  • Να παραιτηθεί η εγκληματική κυβέρνηση που ευθύνεται για την υγειονομική τραγωδία και την οικονομική καταστροφή.
  • Τα εργασιακά και τα δημοκρατικά δικαιώματα δεν μπαίνουν σε καραντίνα.
  • Αγώνας για Υγεία –  Παιδεία – Δημοκρατία και Εργασία.

 

Ο Νίκος Κακαγιάννης είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός, μέλος του Συντονισμού Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων Λάρισας.

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας