Εργατικός Αγώνας

Νίκη στα μπλόκα της αγροτιάς!

Ανακοίνωση του Δικτύου Αγώνα & Αλληλεγγύης Λάρισας

Τις τελευταίες ημέρες οι αγρότες της Θεσσαλίας, και όχι μόνο, βγαίνουν μαζικά στους δρόμους. Ο δίκαιος αγώνας τους αφορά στα οξυμένα αλλά και διαχρονικά προβλήματα που πια απειλούν την ίδια την επιβίωση τους.

Οι αγώνες των αγροτών στην χώρα μας πραγματοποιούνται σε μια περίοδο γενικευμένου ξεσηκωμού σε όλη την Ευρώπη: σε Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο και άλλες χώρες πραγματοποιούνται μαζικές διαδηλώσεις και αποκλεισμοί δρόμων από τους αγρότες ενάντια στα αδιέξοδα που προκαλεί η αγροτική πολιτική της ΕΕ.

Οι Γάλλοι αγρότες απειλούν με “πολιορκία” του Παρισιού. Στο Βέλγιο εντείνουν τις διαμαρτυρίες τους αποκλείοντας το βασικό αυτοκινητόδρομο της χώρας. Στην Ισπανία τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα αγροτών ανακοίνωσαν ότι θα ενωθούν με το κίνημα οργής των Ευρωπαίων αγροτών, με κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Οι πρόσφατες πλημμύρες -συνέπεια της επιλογής τους κράτους και του κεφαλαίου να μην επενδύσει στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής μας- βύθισαν τη Θεσσαλία στην λάσπη.

Το προδιαγεγραμμένο αυτό καπιταλιστικό-κρατικό έγκλημα που οδήγησε στις πλημμύρες, έδωσε ένα νέο ισχυρότατο χτύπημα στον αγροτικό κόσμο, αφού χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης φέτος έπαθαν σοβαρές ζημιές και πολλά άλλα καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Χωριά ολόκληρα ερημώθηκαν, ενώ ακόμη και σήμερα 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης βρίσκονται κάτω από το νερό! Παράλληλα, μήνες μετά τις πλημμύρες ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει καθώς οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για στήριξη και αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών παρέμειναν εν πολλοίς υποσχέσεις.

Στο Δίκτυο Αγώνα & Αλληλεγγύης Λάρισας θεωρούμε πως οι καταστροφικές ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του προηγούμενου διαστήματος, ήρθαν να προστεθούν στα ήδη πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία αγροτιά, λόγω των πολιτικών που εφαρμόστηκαν διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, στα πλαίσια των στρατηγικών επιλογών της ΕΕ.

Είναι σαφές σε όλους, στην Ελλάδα αλλά και συνολικά στην Ευρώπη, ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) προωθεί την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ξένων και ντόπιων μονοπωλίων στον αγροτοδιατροφικό τομέα που σταδιακά οδηγεί στη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, στην αύξηση των εισαγωγών, στη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, στο ξεκλήρισμα της μικρής αγροτιάς, στο μαρασμό της υπαίθρου, με υπέρτατο στόχο τη συγκέντρωσης της γης σε λίγα χέρια και τον έλεγχο όλης της διατροφικής αλυσίδας από ελάχιστους επιχειρηματικούς κολοσσούς.

Αυτές οι επιλογές ευθυγραμμίζονται με τη συνολική στρατηγική της ΕΕ που παράλληλα επιδιώκει την αρπαγή της γης των μικρών και μεσαίων αγροτών για δήθεν “πράσινες” επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ, π.χ. φωτοβολταϊκά), καταστρέφοντας τη φύση για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Γι’ αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να προβληθεί η ανάγκη ρήξης με την ΕΕ για μια συνολικά διαφορετική πορεία και στον αγροτικό τομέα, μακριά από τις ντιρεκτίβες της ΚΑΠ, προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και της κοινωνίας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να συζητάμε για ρήξη του καθεστώτος διατροφικής εξάρτησης στο οποίο βρίσκεται η χώρα και απειλεί με πείνα πια μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

Ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών στην χώρα μας είναι αγώνας για την επιβίωσης τους, είναι αγώνας δίκαιος και αφορά όλη την κοινωνία.

Γι’ αυτό στηρίζουμε τις άμεσες διεκδικήσεις τους, όπως η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους από τη μείωση της παραγωγής που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι ασθένειες σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, η μείωση του κόστους παραγωγής με παρεμβάσεις στις τιμές της ενέργειας και των αγροεφοδίων, η υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής που θα θωρακίσει την παραγωγή από φυσικές καταστροφές, η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο από όλους τους κινδύνους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Καταδικάζουμε δε απερίφραστα και σε όλους τους τόνους την κρατική καταστολή και την αστυνομική βία εναντίων του αγωνιζόμενου αγροτικού κόσμου στα μπλόκα της Θεσσαλίας και σε όλη την Ελλάδα.

Στηρίζουμε τα αιτήματα τους για να μπορούν με αξιοπρέπεια να καλλιεργούν τη γη, διεκδικώντας παράλληλα να ληφθούν και όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας της Θεσσαλίας προς όφελος των πραγματικών αναγκών της αγροτιάς και της κοινωνίας μας, για την προστασία της καλλιεργήσιμης γης, της φύσης και των κατοίκων της υπαίθρου.

Δίκτυο Αγώνα & Αλληλεγγύης Λάρισας

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας