Εργατικός Αγώνας

Ντέμπορα Έλις: Παιδιά του πολέμου

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

«Αν μπορούσα να μιλήσω στα παιδιά από την Αμερική, θα έλεγα “Πάρτε τους στρατιώτες σας από τη χώρα μου. Θέλω να γυρίσω σπίτι μου”».

Αυτή η κραυγή ενός 11χρονου παιδιού μπορώ να πω ότι είναι ενδεικτική για όσα διαδραματίστηκαν στο Ιράκ κατά την διάρκεια της εισβολής των Αμερικανών στο Ιράκ. Εισέβαλαν στη χώρα για να κλέψουν το πετρέλαιο και να διαλύσουν ένα κράτος, δημιουργώντας πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

Το βιβλίο αυτό είναι γεμάτο από σύντομες ιστορίες μερικών μικρών παιδιών που έζησαν τη προσφυγιά. Ιστορίες γεμάτες από τον τρόμο που δημιούργησαν οι βομβαρδισμοί και η διάλυση μιας χώρας,

«‘Έτρεμα ολόκληρος σαν να κρύωνα, αλλά δεν κρύωνα και δεν μπορούσα να σταματήσω». Προφανώς και το παιδί δεν έτρεμε από το κρύο, αλλά από τον τρόμο που του δημιούργησαν οι βομβαρδισμοί.

Αλήθεια, αυτά τα ψυχικά τραύματα που δημιούργησαν στα παιδιά αυτά οι βομβαρδισμοί ποιος θα καταφέρει να τα γιατρέψει; Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εισβολής και όχι η εγκαθίδρυση κάποιας «δημοκρατίας» που ακόμη δεν την έχουν δει στο Ιράκ.

Οι μαρτυρίες αυτών των μικρών παιδιών θα πρέπει να μας δείξουν τα δεινά που δημιουργεί ο πόλεμος, ιδίως σε μια εποχή που άλλοι πόλεμοι συνεχίζονται στην ευρύτερη περιοχή.

 

(από τις Εκδόσεις Gutenberg)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας