Εργατικός Αγώνας

Να μην περάσουν η λογοκρισία και οι απολύσεις εργαζόμενων στα ΜΜΕ της Λάρισας

Ανακοίνωση-διαμαρτυρία του Συντονισμού Κομμουνιστικών Δυνάμεων Λάρισας.

Τον πλήρη έλεγχο της πόλης φαίνεται πως έχει αναλάβει η ΕΛΑΣ στη Λάρισα υπαγορεύοντας, μέσω της «Ένωσης Αστυνομικών», τις επιθυμίες της στη υπάκουη δημοτική αρχή.

Με ύφος και ήθος ανθύπατου, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Θανάσης Ντάβουρας «αξιολογεί» δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα ΜΜΕ και απαιτεί την απόλυσή τους από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αρχή έγινε με τον δημοσιογράφο Ηλία Σκυλλάκο  ο οποίος, για ένα προσωπικό σχόλιο του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, έγινε ανεπιθύμητος στην «Ένωση» που απαίτησε την απόλυσή του από το τοπικό ραδιόφωνο. Προς το παρόν ο δημοσιογράφος παραμένει στη θέση του.

Δεν είχε όμως την ίδια τύχη ο μουσικός παραγωγός Κώστας Σταυριανός, συνεργάτης για 15 χρόνια του Δημοτικού Ραδιοφώνου Λάρισας. Εκπομπή του αφιερωμένη στην ΕΛΑΣ δεν άρεσε στον “επικεφαλής της λογοκριτικής επιτροπής” Θ. Ντάβουρα ο οποίος, αφού εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του, σημείωσε: «Αναμένω πλέον την επίσημη αντίδραση του δημάρχου Λαρισαίων, με τον οποίο ως Ένωση Αστυνομικών Λάρισας έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία». Η εντολή του υλοποιήθηκε αμέσως. Ο δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης ευθυγραμμίστηκε αμέσως με την ΕΛΑΣ και κατηγόρησε τον Σταυριανό για κατάχρηση της φιλοξενίας με διασπορά προσωπικών του απόψεων από το δημοτικό ραδιόφωνο προσθέτοντας ότι «καταδικάζοντας την ενέργειά του, θέτουμε αυτόν εκτός του δυναμικού των συνεργατών του Δημοτικού Ραδιοφώνου».

Τα δυο αυτά περιστατικά δείχνουν πως κάτι τρέχει στη Λάρισα με τις σχέσεις υποταγής του δημάρχου στα κελεύσματα της ΕΛΑΣ. Η δημοτική αρχή δεν θυμίζει σε καμιά περίπτωση αιρετούς ηγέτες του λαού της πόλης,  περισσότερο μοιάζει με κατοχική κυβέρνηση που εκτελεί τις εντολές κατακτητών.     

Αντιδράσεις του Συντονισμού Κομμουνιστικών Δυνάμεων

Αντιπροσωπεία μελών του Συντονισμού Κομμουνιστικών Δυνάμεων πραγματοποίησε την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου παρέμβαση στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας, αλλά και στο Δημαρχείο της πόλης, προκειμένου να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της για τα φαινόμενα λογοκρισίας.

Τα μέλη του Συντονισμού ανάρτησαν πανό έξω από το ραδιόφωνο, παραδίδοντας και την ανακοίνωση τους στους δημοσιογράφους του ραδιοφώνου, με την οποία καταγγέλλουν τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη και την αστυνομία για «τον αντιδημοκρατικό κατήφορο και τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου».

Παράλληλα πραγματοποίησαν συνάντηση με το πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Δεληγιάννη, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια τους για την πρωτοφανή στοχοποίηση δημοσιογράφων από την αστυνομία, αλλά και την απόλυση του ραδιοφωνικού παραγωγού Κώστα Σταυριανού από το Δημοτικό ραδιόφωνο με απόφαση του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη, μετά από παρέμβαση της αστυνομίας.

Στην ανακοίνωσή του ο Συντονισμός Κομμουνιστικών Δυνάμεων Λάρισας τονίζει:

 «Όχι στην λογοκρισία στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας

Καταδικάζουμε το πρωτοφανές για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα περιστατικό απομάκρυνσης από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας του ραδιοφωνικού παραγωγού Κώστα Σταυριανού με απόφαση του Δημάρχου Λαρισαίων κ. Απόστολου Καλογιάννη. Είναι λυπηρό ο Δήμαρχος της δημοκρατικής Λάρισας να προβαίνει σε τέτοια αυταρχική απόφαση και να ενδίδει στην απαίτηση του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών για απόλυση του Κ. Σταυριανού. Μπορεί το περιεχόμενο των τραγουδιών και οι σχολιασμοί του παραγωγού για τα φαινόμενα Αστυνομοκρατίας να μην άρεσαν στον κ. πρόεδρο των αστυνομικών. Μπορεί κάποιοι να αναπολούν την επτάχρονη εποχή της Χούντας όπου τα τραγούδια και οι απόψεις των δημοσιογράφων έπρεπε να αποσταλούν πρώτα στην Αστυνομία για να περάσουν από λογοκρισία και μετά να εγκριθούν ή να απαγορευθούν. Δυστυχώς γι’ αυτούς οι καιροί άλλαξαν.

Ο δημοκρατικός κόσμος με τον αγώνα του δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση τέτοιο πισωγύρισμα .

Το τελευταίο περιστατικό είναι συνέχεια της στοχοποίησης του δημοσιογράφου Ηλία Σκυλλάκου πάλι από την Ένωση Αστυνομικών που πριν λίγες μέρες απαίτησε την απόλυσή του από το Δημοτικό ραδιόφωνο για σχόλιο του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ενέργειες της Ένωσης Αστυνομικών εντάσσονται στην συνολική επιχείρηση λογοκρισίας και τρομοκράτησης του Ελληνικού λαού και όσων τολμούν να εκφράσουν τις διαφωνίες τους για τις πολιτικές της κυβέρνησης στην περίοδο της πανδημίας και υλοποιούνται με άμεσες παρεμβάσεις στα ΜΜΕ.

Η αστυνομική αυθαιρεσία με τις πλάτες της κυβέρνησης και του κ. Χρυσοχοΐδη έχει περάσει σε νέα φάση με την στοχοποίηση δημοσιογράφων, πολιτών και διώξεις αγωνιστών.

Ο κυβερνητικός αυταρχισμός και οι πρόθυμοι που τον εφαρμόζουν στοχεύουν να κρύψουν την εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης για τους χιλιάδες νεκρούς από τον κορωνοϊό και την διάλυση του συστήματος υγείας. Προσπαθούν να περιορίσουν την ελευθερία του λόγου, την περιστολή των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και να εμφυσήσουν το φόβο στο λαό με την Αστυνομοκρατία. Στόχος τους βέβαια να μετατρέψουν την επιδημιολογική κρίση σε ευκαιρία και κέρδη για το κεφάλαιο.

Χρέος του Ελληνικού λαού, των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων είναι να αντισταθούμε στον αντιδημοκρατικό κατήφορο, να προτάξουμε τείχος αντίστασης και να διεκδικήσουμε την προστασία και διεύρυνση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ο Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομουνιστικών Δυνάμεων Λάρισας καλεί τον Δήμαρχο Λαρισαίων να πάρει ΤΩΡΑ πίσω την απόφαση απομάκρυνσης από το Δημοτικό ραδιόφωνο του Κώστα Σταυριανού.

Καλούμε την Ένωση Συντακτών να πάρει θέση για τις παρεμβάσεις στο ραδιόφωνο από την Ένωση Αστυνομικών Λάρισας.

Δεν θα γίνει ανεκτή η φίμωση και η παρέμβαση ειδικά της Αστυνομίας στο έργο των δημοσιογράφων του Δημοτικού Ραδιοφώνου, ενός ραδιοφώνου που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονταν ως ένα πλουραλιστικό και ελεύθερο ραδιόφωνο.

Η αστυνομοκρατία και η λογοκρισία δεν θα περάσουν».

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας