Εργατικός Αγώνας

Φασιστικού τύπου απαγόρευση

Του Γιώργου Πετρόπουλου.

Χθες το βράδυ ο αρχηγός της Αστυνομίας των Μητσοτάκη- Χρυσοχοΐδη προχώρησε σε μια φασιστικού τύπου απόφαση απαγορεύοντας σε όλη τη χώρα τις συναθροίσεις πέραν των τριών ατόμων για 4 ολόκληρες ημέρες (στην πραγματικότητα 4.5 ημέρες) από σήμερα στις 6 το πρωί και μέχρι την Τετάρτη 18 /11 ώρα 9μ.μ (στην πραγματικότητα μέχρι τις 5 π.μ της 19ης του μηνός)

Οι φορείς που θα διοργανώσουν συγκεντρώσεις θα τιμωρούνται με πρόστιμο 5.000 ευρώ, τα φυσικά πρόσωπα που διοργανώνουν συγκεντρώσεις με 3.000 ευρώ και οι απλοί πολίτες με 300 ευρώ.

Ως αιτία της απαγόρευσης εμφανίζεται η προστασία της δημόσιας υγείας. Αλλά είναι σαφές ότι η απαγόρευση αφορά στο γιορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και όχι στη δημόσια υγεία.

Αν αφορούσε στη δημόσια υγεία, η κυβέρνηση θα έπρεπε να μας εξηγήσει γιατί οι συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων δεν αποτελούν πρόβλημα μετά τις 18 Νοεμβρίου και δεν αποτελούσαν πρόβλημα πριν τις 15 του μηνός.

Είναι σαφές πως η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για να ξεμπερδέψει με το Πολυτεχνείο. Και είναι επίσης σαφές πως θα πράξει το ίδιο για να ξεμπερδέψει με οτιδήποτε άλλο δεν είναι αρεστό σε αυτήν.

Η απαγόρευση των συγκεντρώσεων του Πολυτεχνείου- πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση- συνιστά μέτρο φασιστικού τύπου και ξεκάθαρη εκτροπή σε βάρος της δημοκρατίας και των λαϊκών ελευθεριών.

Συνιστά αναστολή άρθρων του Συντάγματος με απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας (5 και 11) επί τετραήμερο, πράγμα που μπορεί να γίνει μόνο με απόφαση της Βουλής και για πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις (περίπτωση πολέμου, επιστράτευσης εξαιτίας εξωτερικών κινδύνων ή άμεσης απειλής της εθνικής ασφάλειας, καθώς και αν εκδηλωθεί ένοπλο κίνημα για την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος).

Η τετραήμερη αναστολή, σε όλη την επικράτεια, των άρθρων 5 και 11 του Συντάγματος που αύριο μπορεί για άλλο λόγο να γίνει 10ημερη, 6μηνη κ.ο.κ συνιστά κατάσταση πολιορκίας. Κανένας αρχηγός της αστυνομίας, κανένας πρωθυπουργός ή υπουργός, καμία κυβέρνηση δεν μπορούν να θέσουν την χώρα σε κατάσταση πολιορκίας. Αυτό είναι δουλειά της Βουλής.

Η απόφαση Μητσοτάκη- Χρυσοχοΐδη με μπροστινό τον αρχηγό της Αστυνομίας παραβιάζει το Σύνταγμα και καταργεί πραξικοπηματικά τη Βουλή.

Έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την Αριστερά και τις κοινωνικές οργανώσεις.

Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που το Πολυτεχνείο πρέπει να γιορταστεί με κοινές συγκεντρώσεις όλων των πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων και με εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Αυτό που κρίνεται σήμερα είναι να μην περάσει η απαγόρευση των συγκεντρώσεων και όχι το ιδιαίτερο πολιτικό μήνυμα του κάθε φορέα που ούτως ή άλλως θα υπάρχει σε αυτές τις κοινές εκδηλώσεις.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας