08/03/2021

Γράφει ο Κ. Αγραφιώτης

Πέρασαν ορισμένες μέρες από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και φάνηκαν οι τάσεις και οι προθέσεις όλων των πολιτικών κομμάτων σχετικά με το περιεχόμενο που επιδιώκουν να δώσουν στην επιχειρηματολογία και στην αντιπαράθεση μεταξύ τους.

Φυσικά τα δύο μεγαλύτερα κόμματα που διεκδικούν την πλειοψηφία και την κυβέρνηση με τα επιτελεία και τους συμβούλους τους δίνουν τον τόνο. Τα κανάλια σε πρώτη γραμμή και οι μεγαλοδημοσιογράφοι, όντας μέρος του συστήματος εξουσίας, κρίσιμοι ιδεολογικοί μηχανισμοί του και διαμορφωτές της κοινής γνώμης έχουν καθοριστικό ρόλο.

Η ΝΔ άρχισε με την περίφημη κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ και ΕΕ. Συμπλήρωμα της είναι η επαναφορά του GREXIT και η χρεοκοπία της χώρας. Αρκετές μέρες τώρα το ζήτημα αυτό μονοπωλεί την καθημερινή αντιπαράθεση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκασμένος να απαντά, χωρίς όπως φαίνεται να τον ενοχλεί η επαναφορά του θέματος αυτού, αν δεν την επιδιώκει κιόλας, προσπαθεί να εξηγήσει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να βγάλει τη χώρα εκτός ευρώ, ομνύει όρκους πίστης στην ΕΕ και το ευρώ, απλώς θεωρεί το δρόμο που επέλεξε η τρόικα με τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις αδιέξοδο και καταστροφικό και κυρίως αντιευρωπαϊκό. Παρουσιάζει τις δικές του θέσεις ως σωτηρία της ίδιας της ΕΕ και επιφυλάσσει για τον εαυτό του το ρόλο του ακραιφνούς φιλοευρωπαϊκού κόμματος που θα βγάλει την ΕΕ από την σημερινή δύσκολη, λόγω του νεοφιλελευθερισμού που εφαρμόζεται, κατάσταση της. Καμιά φορά επαναφέρει δειλά το e-mail Χαρδούβελη και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα ότι θα συνεχιστούν τα μνημόνια και θα επιβληθούν νέα βάρη στο λαό για τα επόμενα χρόνια.

Σταδιακά η ΝΔ βάζει στην αντιπαράθεση και άλλα ζητήματα. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το «συρματόπλεγμα» στον Έβρο και το φυλάκιο στους Κήπους, αποδίδοντας την εθιμοτυπική επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού και κάνοντας τις απαράδεκτες αναφορές του για τους μετανάστες. Γνωρίζοντας τις δυσκολίες της χώρας με το ένα και πλέον εκατομμύριο μετανάστες που έχουν εισέλθει, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε αρκετό κόσμο, χωρίς καμιά αναφορά στις αιτίες του μεταναστευτικού κύματος και τις ευθύνες της ΕΕ που προφυλάσσοντας τις κυρίαρχες χώρες μετέτρεψε την Ελλάδα σε αποθήκη μεταναστών και δυστυχίας, προσπαθεί να οξύνει τα εθνικιστικά και ρατσιστικά αισθήματα. Αυτό ο Αντώνης Σαμαράς δεν το κάνει πρώτη φορά, ούτε η αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων είναι η αφετηρία του. Την ακροδεξιά ατζέντα στην πολιτική ζωή η ΝΔ την έβαλε πριν τις εκλογές του 2012, ικανοποιώντας τις πιέσεις του Γιώργου Καρατζαφέρη και στη συνέχεια της Χρυσής Αυγής και επιχειρώντας να διευρύνει την επιρροή της προς την άκρα δεξιά και να μεταθέσει δεξιότητα την πολιτική ζωή της χώρας συνολικά. Το ίδιο κάνει και σήμερα. Στην πορεία θα θέσει απ' ότι φαίνεται στην προεκλογική αναμέτρηση και άλλα παρόμοια ζητήματα, στρεφόμενη αυτή τη φορά περισσότερο στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής του 2012 και των περιφερειακών εκλογών, καθώς και των ευρωεκλογών.

Η σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού έδωσε την ευκαιρία να ξαναφέρουν στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της τρομοκρατίας, των διαφόρων οργανώσεων, των κινδύνων για τη χώρα μια και γι' αυτό το ζήτημα είναι ευαίσθητοι οι Ευρωπαίοι και ιδιαίτερα οι Αμερικανοί. Κυριολεκτικά από το περασμένο Σάββατο βομβαρδίζεται μέσω των τηλεοράσεων ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Ολόκληρα δελτία αφιερώνονται. Γιάφκες, παρασκευαστήρια βομβών, παρακολουθήσεις, σχέδια για επίθεση στις φυλακές Κορυδαλλού κ.τ.λ. Κοντεύουμε να γίνουμε όλοι ειδικοί στα θέματα αυτά.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά τα πραγματικά, τα μεγάλα προβλήματα του λαού έχουν περάσει σε δεύτερη η σε τρίτη μοίρα. Η συντριβή του λαού και ο πενταετής βασανισμός του από τον Μάιο του 2010 με τα μνημόνια, η ανεργία, η φτώχεια, η μετανάστευση των νέων, η τραγική κατάσταση των πανεπιστημίων, το εξαρθρωμένο σύστημα υγείας, τα εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα στην αγορά…. Μαζί προσπαθούν να απωθήσουν και το μεγάλο λαϊκό αίτημα να δοθεί τέλος στα μνημόνια, να αποκατασταθούν οι απώλειες του λαού, να απαλλαγεί από τον κρατικό χρέος η χώρα, να αναδειχθεί ο ρόλος των τραπεζών και των μονοπωλίων στις σημερινές συνθήκες και στην οικονομία της χώρας, ο ρόλος του ευρώ και της ΕΕ.

Προσπαθούν να οδηγήσουν στην αποδοχή από το λαό των συντριπτικών αποτελεσμάτων της πενταετίας και στη μείωση των λαϊκών διεκδικήσεων. «Ό,τι έγινε έγινε, τώρα να μη ληφθούν άλλα μέτρα, να μην υπάρχουν ιδιαίτερες λαϊκές απαιτήσεις και κυρίως να μη απειληθούν τα αποτελέσματα των μνημονίων στην οικονομία και η θέση της χώρας στο ευρώ». Αυτός είναι ο πυρήνας των επιχειρημάτων τους. Και μαζί με το συμβιβασμό στη σημερινή μιζέρια, να πληγεί η αισιοδοξία και η ελπίδα που θα τροφοδοτήσει την αγωνιστική διέξοδο. Συμβιβασμός με τη σημερινή αθλιότητα και στην καλύτερη περίπτωση να γίνει κάτι για την ανακούφιση των εξαθλιωμένων. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα σήμερα και σ’ αυτό με την ψήφο του πρέπει να δώσει απάντηση ο ελληνικός λαός.

IMAGE Ελλάδα η χώρα του γαλάζιου σκοταδισμού
Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021
Γράφει ο Αμετανόητος. Ελλάδα η χώρα του πράσινου ήλιου, του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ, της Καλαμαριάς. Πατρίδα θρησκεία, σουβλάκι με πίτα, Datsun, Adidas και χάνι της Γραβιάς. >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ