Εργατικός Αγώνας

Ματαρόα, 1945

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

«Από τον μύθο στην ιστορία» είναι ο υπότιτλος του συγκεκριμένου βιβλίου και αυτό ακριβώς γίνεται προσπάθεια να πραγματοποιηθεί σε αυτό τον συλλογικό τόμο.

Ο μύθος του Ματαρόα είναι αρκετά γνωστός, με το συγκεκριμένο ατμόπλοιο έφυγαν με προορισμό τη Γαλλία για να σπουδάσουν. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν αρκετοί αριστεροί που, με τον τρόπο αυτό, γλίτωναν από τις διώξεις από τις παρακρατικές δυνάμεις που δρούσαν εκείνη την εποχή στη χώρα. Αυτά αναφέρει ο μύθος και ως ένα βαθμό είναι αλήθεια.

Όμως, μέσα από τις μονογραφίες επιφανών επιστημόνων, Ελλήνων και Γάλλων, γίνεται προσπάθεια να τεθεί το όλο ζήτημα στη σωστή του ιστορική βάση. Στο ταξίδι αυτό συμμετέχουν οι αξιοκρατικά καλύτεροι, οι οποίοι επελέγησαν με βάση το έργο που είχαν παράγει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που παρέμειναν στη Γαλλία ή πήγαν σε κάποια άλλη χώρα λόγω των πολιτικών τους φρονημάτων.

Ο τόμος ξεκινά με τον τρόπο επιλογής των υποτρόφων και συνεχίζεται με την προβολή τους κατά κατηγορία έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια συνολική εικόνα για τα επιτεύγματά τους.

Πρόκειται για μια πλήρη μελέτη η οποία δείχνει το πραγματικό επίτευγμα απόλυτα τεκμηριωμένο, μέσα στη σωστή ιστορική του βάση.

 

(από τις Εκδόσεις Ασίνη)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας