Εργατικός Αγώνας

Fidel Castro: Η ιστορία θα με δικαιώσει

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Σημαντικές μορφές της ιστορίας όπως ο Φιντέλ Κάστρο δεν περιμένουν τη δικαίωσή τους από το δικαστήριο ενός δικτατορικού καθεστώτος, δικαιώνονται από την ιστορία και από τη συνείδηση του λαού τους. Αυτό μας αποδεικνύει με την ομιλία του αυτή ενώπιον του δικαστηρίου που τον καταδίκασε το καλοκαίρι του 1953 για την αποτυχημένη εξέγερση που έκανε σε βάρος του Μπατίστα, ενός διεφθαρμένου δικτάτορα, ο οποίος είχε ξεπουλήσει τη χώρα του.

Πολλά ήταν τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Κάστρο μετά τη σύλληψή του και όλα αυτά τα παρουσιάζει σε μια απολογία καταπέλτη, η οποία βάζει τα θεμέλια για όσα πρόκειται να επακολουθήσουν λίγα χρόνια αργότερα.

Με περίσσιο θάρρος αντιμετωπίζει ένα δικαστήριο που υπηρετεί ένα στυγνό καθεστώς, παρουσιάζει όλα τα προβλήματα που το καθεστώς αυτό έχει δημιουργήσει στη χώρα και κλείνει με τη φράση καταδικάστε με, δεν έχει σημασία, η ιστορία θα με δικαιώσει.

Και πράγματι, η ιστορία τον δικαίωσε λίγα χρόνια αργότερα, όταν ελευθέρωσε τη χώρα του και πήρε τη θέση που του άξιζε στο πάνθεον των ελευθερωτών της λατινικής Αμερικής.

 

(από τις Εκδόσεις Αιώρα)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας