Εργατικός Αγώνας

Ισίδωρος Ζουργός: Περί της εαυτού ψυχής

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Στο Βυζάντιο της εποχής των Κομνηνών μάς μεταφέρει με το καινούργιο του πόνημα ο συγγραφέας.

Κεντρικός του ήρωας ο Σταυράκιος Κλαδάς, χρόνια πολλά αντιγραφέας που στη δύση της ζωής του αποφασίζει να γίνει συγγραφέας και να μας διηγηθεί την ιστορία του. Μέσα από την αφήγηση της ιστορίας του ο συγγραφέας κατορθώνει δυο πράγματα.

Το πρώτο είναι ότι κατορθώνει να μας δώσει έναν ύμνο στη δύναμη της γνώσης, της παιδείας, της γραφής και της μνήμης. Μας μιλάει για τη δύναμη που απαιτείται για να προσεγγίσουμε τα πράγματα με τη ψυχή μας και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη ζωή.

Το δεύτερο σημαντικό επίπεδο στο οποίο κινείται ο συγγραφέας είναι η απεικόνιση μιας ολόκληρης εποχής. Η καθημερινή ζωή τόσο στη Κωνσταντινούπολη όσο και στις επαρχίες, τόσο στις λαϊκές τάξεις όσο και μέσα στο παλάτι βρίσκουν στο πρόσωπο του Ζουργού τον τέλειο αφηγητή, έναν αφηγητή ο οποίος κατορθώνει να αποτυπώσει αρκετά ανάγλυφα και αβίαστα τη ζωή την περίοδο εκείνη.

Μέσα στις σελίδες του κατορθώνει να στήσει ένα άψογο σκηνικό και να χειραγωγήσει όπως πρέπει τους ήρωες του για να μας δώσει το αποτέλεσμα που θέλει.

 

(από τις Εκδόσεις Πατάκη)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας