Εργατικός Αγώνας

Πιέρ Λεμέτρ: Ο καθρέφτης των δεινών μας

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Όταν ένα μυθιστόρημα ασχολείται με ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, μπορεί να αγγίξει τη ψυχολογία των καθημερινών ανθρώπων και να εξηγήσει τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν.

Ο Λεμέτρ στο νέο του βιβλίο κατορθώνει να αποτυπώσει τον αντίκτυπο που είχε η εισβολή των Γερμανών στη Γαλλία και τα προβλήματα που δημιούργησε.

Κεντρική ηρωίδα είναι μια τριαντάχρονη δασκάλα, η Λουίζ, η οποία, λίγες ημέρες πριν την εισβολή, γίνεται μάρτυρας μιας άγνωστης ιστορίας της οικογένειάς της. Φτάνει σε σημείο να αναζητά σε ολόκληρη τη Γαλλία τον ετεροθαλή αδερφό της, ο οποίος είναι κρατούμενος του γαλλικού στρατού.

Η προσωπική της ιστορία διαγράφεται ταυτόχρονα με την εισβολή των Γερμανών. Οι δυο τεμνόμενες ιστορίες αναδεικνύουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη Γαλλία κατά την διάρκεια της εισβολής των Γερμανών.

Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο του Λεμέτρ που διάβασα και πρόκειται για ένα καταπληκτικό αφηγητή, ο οποίος κατορθώνει να εμβαθύνει τόσο στο ιστορικό γεγονός, όσο και στις προσωπικότητες των ηρώων του. Κατορθώνει να εμβαθύνει στη ψυχολογία τους και να τους τοποθετήσει άψογα στο πλαίσιο της ιστορίας του.

 

(από τις Εκδόσεις Μίνωας)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας