Εργατικός Αγώνας

Αιμιλία Σαλβάνου: Πώς μαθαίνουμε ιστορία χωρίς να τη διδαχθούμε;

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Αρκετά ενδιαφέρον είναι το συγκεκριμένο βιβλίο, τολμά να αγγίξει ένα αρκετά δύσκολο θέμα. Μας μιλά για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε και σχετιζόμαστε με την ιστορία. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει ένας μόνο τρόπος, αυτός της εκπαίδευσης, αλλά αρκετοί τρόποι.

Υπάρχει η συλλογική μνήμη, τα ιστορικά μυθιστορήματα, ο κινηματογράφος, τρόπο που μας δίνουν πολλές φορές εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης.  Ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε την ιστορία, όσο και αν αυτό φαίνεται περίεργο, είναι τα διάφορα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα οποία τοποθετούν τους παίκτες μέσα σε ένα ιστορικό πλαίσιο όπου πολλές φορές ο παίκτης θεωρεί ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη πορεία της ιστορίας.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο έχουμε την ευκαιρία να δούμε τα διάφορα είδη ιστορίας που υπάρχουν. Εκτός από την ακαδημαϊκή ιστορία υπάρχει και η δημόσια ιστορία και η προφορική ιστορία και η συγγραφέας μάς μιλά για τον ρόλο που παίζουν αυτά τα δύο είδη στη πορεία της ιστοριογραφίας.

Τέλος, η συγγραφέας μάς μιλά για την ιστορική κουλτούρα, τον τρόπο με τον οποίο η ιστορία συνδέεται με διάφορες κοινωνικές και πολιτισμικές ομάδες. Μέσα από την κατανόηση της ιστορικής κουλτούρας θεωρεί ότι μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον άλλο και να συνυπάρξουμε.

Πρόκειται για ένα βιβλίο πολυεπίπεδο που τολμά να προσεγγίσει δύσκολες πτυχές της διδαχής της ιστορίας και της κατανόησης της.

 

(από τις Εκδόσεις Ασίνη)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας