Εργατικός Αγώνας

Μισέλ ντελ Καστίγιο: Ο αφισοκολλητής

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που ένας συγγραφέας κατορθώνει να αποστασιοποιηθεί από τα πιστεύω του και να καταγράψει σε ένα ιστορικό μυθιστόρημα τα γεγονότα αφήνοντας τον αναγνώστη να κρίνει μόνος του για όσα του παραθέτει.

Θέμα του βιβλίου αυτού είναι η περίοδος του ισπανικού εμφυλίου και οι έντονες κοινωνικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις που υπήρξαν.

Οι βασικοί ήρωες του προέρχονται από το προλεταριάτο και κατατάσσονται ως επί το πλείστον στο ισπανικό κομμουνιστικό κόμμα. Μόνο ένας, ο διανοούμενος Σαντιάγκο ντε Λέγιες, προέρχεται από τη μεγαλοαστική τάξη, αλλά στη πορεία των πνευματικών του αναζητήσεων οργανώνεται και αυτός στο κομμουνιστικό κόμμα με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας.

Έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους ήρωες του βιβλίου, τις πνευματικές τους αναζητήσεις και τις αμφιταλαντεύσεις τους και τους φόβους τους. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου αναπτύσσεται ένας έντονος διάλογος ανάμεσα σε διάφορες απόψεις, από τον μαρξισμό και τον σταλινισμό έως και τον χριστιανισμό και τον αναρχισμό.

Ο συγγραφέας στέκεται ουδέτερος απέναντι σε όλες αυτές τις ιδεολογικές μάχες και αφήνει τον αναγνώστη να κρίνει μόνος του και να αναλογιστεί το σημείο στο οποίο μπορούν να φτάσουν οι αντιπαραθέσεις.

 

(από τις Εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας