Εργατικός Αγώνας

Για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ

Γράφει ο Πέτρος Ιωαννίδης 

Οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια της χώρας ανακοινώθηκαν σήμερα (27.07.2023) και οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, που πέρασαν τη βάσανο των πανελληνίων, έμαθαν αν και που πέρασαν.
Χιλιάδες υποψήφιοι έμειναν και φέτος εκτός Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης οι οποίοι τώρα θα πρέπει να αναζητήσουν μια «δεύτερη ευκαιρία» για σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είτε άλλη μορφής προκειμένου να μπορέσουν μελλοντικά να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας προκύπτει ότι όσον αφορά αποκλειστικά τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων της φετινής χρονιάς εκτός πανεπιστημίων έμειναν 22.383 και με λίγα λόγια φαίνεται ότι περίπου ένας στους τρεις υποψήφιους μένει εκτός Ανώτατης Εκπαίδευσης.
20.493 δεν έκαναν καν μηχανογραφικό
Όπως δείχνουν τα στοιχεία οι υποψήφιοι των ΓΕΛ ήταν 73.220. Από αυτούς δεν έκαναν καθόλου μηχανογραφικό 20.493. Αυτό σημαίνει ότι σε μεγάλο ποσοστό για το «μαχαίρι» στον αριθμό των επιτυχόντων ευθύνεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής η οποία πέτυχε τον…σκοπό της δηλαδή τον εξ΄ αρχής αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων από τις διαδικασίες εισαγωγής στα ΑΕΙ.
Από τα ίδια στατιστικά προκύπτει ότι ένας πάρα πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών στράφηκε είτε αναγκαστικά είτε από επιλογή στα δημόσια ΙΕΚ. Συνολικά φέτος οι υποψήφιοι ήταν 21.903 και από αυτούς πέτυχαν οι 16.232. Από αυτούς τους υποψήφιους εκτός έμειναν 5.672.

Να σημειωθεί επίσης, σαν έτοιμος από καιρό, ο κος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης για νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

«είμαστε πια έτοιμοι να καταθέσουμε μία συγκροτημένη νομοθετική πρωτοβουλία που να δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και στην πατρίδα μας»

Μια.. μετάφραση της δήλωσης του κ. Πρωθυπουργού θα μπορούσε να είναι η εξής:

«κόβουμε σε χιλιάδες νέους το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε να υπάρξει εκείνη η κρίσιμη μάζα – αγορά που θα επιτρέψει την κερδοφορία των αρπακτικών που περιμένουν στη γωνία».

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας