Εργατικός Αγώνας

Κάλεσμα προς τον γιαννιώτικο λαό εν όψει των εκλογών του Οκτώβρη

Γιαννιώτες Γιαννιώτισσες,

Κυβερνήσεις όλων των κομμάτων “αριστερές”, δεξιές, “ σοσιαλιστικές” κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια και δημοτικές αρχές όλων των αποχρώσεων εναλλάχτηκαν στους δήμους και την περιφέρεια, όλες υποσχέθηκαν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του λαού, όμως η κατάσταση χειροτερεύει.

Οι αιτίες βρίσκονται στο γεγονός ότι όλοι αυτοί, κυβερνήσεις και τοπικές αρχές, εφάρμοσαν την ίδια πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των οικονομικών και πολιτικών ελίτ. Για την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων περίσσεψαν ψίχουλα.

Όλα αυτά τα χρόνια τα λαϊκά προβλήματα και τα αδιέξοδα μεγάλων τμημάτων του λαού διογκώθηκαν, οι αντιθέσεις οξύνθηκαν. Ο πλούτος συγκεντρώνεται σε λίγους και για την πλειοψηφία περισσεύουν οι δυσκολίες, ακόμη και επιβίωσης. Η πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων διοικήσεων του δήμου και της περιφέρειας έχουν κοινό παρονομαστή τις ιδιωτικοποιήσεις, την εξυπηρέτηση των λίγων, των συμφερόντων του τουριστικού, κατασκευαστικού και εμπορικού κεφαλαίου. Το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων αναβαθμίζεται, ενώ οι γειτονιές και η ύπαιθρο γνωρίζουν συνεχή υποβάθμιση.

Βασικά δημόσια αγαθά, το νερό, η καθαριότητα, οι κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρονται από το δήμο απαξιώνονται και ιδιωτικοποιούνται, οι δημόσιοι χώροι έγιναν εμπορικό είδος. Τα δάση και ο φυσικός πλούτος αφήνονται στην τύχη τους ή παραχωρούνται προς εκμετάλλευση στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η προστασία της λίμνης ζωτικής σημασίας ζήτημα για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στην πόλη των Ιωαννίνων παραμένει ζητούμενο. Αυτό που ζούμε είναι καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και μεγαλοστομίες για “πράσινη ανάπτυξη” στα μέτρα του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Τα μέτρα πρόληψης από φυσικές καταστροφές, αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα αποτελεσματική και επαρκή οργάνωση της δασοπροστασίας, αποκατάσταση του περιβάλλοντος και των επιπτώσεων στη ζωή των ανθρώπων είναι πρώτιστης σημασίας.

Ο παραγωγικός τομέας ολόκληρης της περιοχής φθίνει συνεχώς, η βιομηχανική, η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή μειώνονται, η περιοχή μετατρέπεται αμιγώς σε οικονομία φτηνών κακοπληρωμένων υπηρεσιών.

Τα μικρά και μεσαία αγροτικά νοικοκυριά, πηγή ζωής για την περιοχή μας κάτω από το ιδιαίτερα υψηλό κόστος παραγωγής και τον τεράστιο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν αδυνατούν να ανταποκριθούν, η ύπαιθρος οδηγείται με γρηγορότερους ρυθμούς στην εγκατάλειψη.

Το μεγαλύτερο θύμα είναι ο εργάτης, ο μισθωτός και ιδιαίτερα οι νέοι. Πέρα  από την υψηλή ανεργία, καταργήθηκαν τα όποια δικαιώματα τους και η όποια κρατική προστασία τους, ελαστικοποιήθηκε ο χρόνος εργασίας, κυριαρχούν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και οι ατομικές συμβάσεις, η απλήρωτη εργασία. Ο κανόνας είναι δύο ωράρια εργασίας για μία μίζερη ζωή. Η ουσιαστική βελτίωση των αποδοχών και των εισοδημάτων, των όρων εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων δεν παίρνει καμία αναβολή.

Οι κρατικοί πόροι για την παιδεία όλων των βαθμίδων μειώνονται, στην εποχή μάλιστα της πολυδιαφημισμένης επιστημονικής και τεχνολογικής επανάστασης και αυτό καταλήγει σε βάρος των νέων, των λαϊκών οικογενειών και των εκπαιδευτικών. Ένα τεράστιο πεδίο ιδιωτικών επενδύσεων και κερδών ανοίγεται. Σήμερα τα κύρια πυρά δέχεται το δημόσιο πανεπιστήμιο, κεντρική επιδίωξη δεκαετιών των κυβερνήσεων. Διαμορφώνεται ένα εκπαιδευτικό σύστημα και κυρίως ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα πιο ταξικά, για  πιο λίγους και πιο υποβαθμισμένα. Ο αγώνας για αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, για σύγχρονα δημόσια πανεπιστήμια αποκτά κρίσιμη σημασία.

Τα δημόσια νοσοκομεία δοκιμάζονται από τις ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού, από τις τεράστιες λίστες αναμονής και το φακελάκι, αποτέλεσμα της πολύχρονης απαξίωσης τους και η κυβέρνηση αναζητά τη λύση στο στρατό για να κινηθούν τα ασθενοφόρα και στο ιδιωτικό κεφάλαιο στο οποίο θα εκχωρηθεί πελατεία. Για την ενίσχυση του Εθνικού συστήματος υγείας δεν γίνεται λόγος.

Σε μία ιστορική συγκυρία πού  οι ανταγωνισμοί μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων οξύνονται σε πρωτοφανή βαθμό και παίρνουν παγκόσμιες διαστάσεις με μεγάλο κίνδυνο για γενικευμένο πόλεμο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από κοινού με τις άλλες κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις έθεσαν τη χώρα ολόκληρη, ένοπλες δυνάμεις,  εθνική επικράτεια, διπλωματία και πολιτική στη διάθεσή του αμερικανοΝΑΤΟϊκού ιμπεριαλισμού και αυτό σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα του λαού και της χώρας. Η Ελλάδα έγινε εμπροσθοφυλακή του ιμπεριαλισμού στην επιδίωξη περικύκλωσης και ήττας της Ρωσίας και των χωρών που συντάσσονται μαζί της και το οικονομικό και πολιτικό κόστος για τη χώρα είναι τεράστιο και αντιστοίχως οι κίνδυνοι. Η ανάγκη ισχυρού αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος και η διεκδίκηση εξωτερικής πολιτικής ισότιμων σχέσεων με όλες τις χώρες, πολιτική ειρήνης και φιλίας είναι επιτακτική. Στο τομέα αυτό οι δήμοι και οι περιφέρειες μπορούν να αναπτύξουν αποφασιστική δράση.

Οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που ανέλαβαν να σηκώσουν το βάρος της αντίστασης στην πολιτική αυτή απέτυχαν, όχι κυρίως γιατί δεν είχαν τις αναγκαίες δυνάμεις, αλλά γιατί έδρασαν με κριτήρια επιβίωσής τους, συντήρησης του πολιτικού χώρου τους, απέφυγαν την ανοιχτή σύγκρουση με τον ισχυρό αντίπαλο με στόχο την ακύρωση της πολιτικής του.

Περιόρισαν τη δράση τους στους δήμους και την περιφέρεια στα πλαίσια του δημοτικού συμβουλίου  και στην όποια αξιοποίηση των μέσων ενημέρωσης. Η πλατιά κινητοποίηση  του λαού κρίσιμος παράγοντας για την αποτελεσματικότητα αυτής της δράσης έλειψε.

Η αποτελεσματική αντιπολίτευση δεν αρκεί να εκφράζει τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα και μάλιστα διακηρυκτικά, αλλά να  διαθέτει το αναγκαίο σχέδιο, τη ετοιμότητα οργάνωσης μαζικής λαϊκής αντίστασης, ένα μαζικό ενωτικό κίνημα αντίστασης και επιβολής λύσεων των λαϊκών προβλημάτων για τις άμεσες λαϊκές ανάγκες και για το καλύτερο μέλλον του λαού και της νεολαίας.

Όλα τα παραπάνω αποκλείουν το συμβιβασμό με κατεστημένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Στα δημοτικά συμβούλια και το περιφερειακό συμβούλιο προβάλλονται  και διεκδικούνται τα λαϊκά αιτήματα, στις λαϊκές συνελεύσεις και στο δρόμο οργανώνονται οι αγώνες, προσελκύοντας όλο και πλατυτέρα λαϊκά στρώματα. Την επιλογή της γραφειοκρατικής ανάθεσης στην ηγεσία μέσω των εκλογών πρέπει να τη σπάσουμε.

Η Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας συμμετέχει στα ενωτικά αγωνιστικά ψηφοδέλτια της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ  αφενός μεν για να συμβάλει στο καλύτερο αποτέλεσμα του συνδυασμού για την Περιφέρεια και το Δήμο Ιωαννίνων και κυρίως για να υπογραμμίσει την ανάγκη για ένα πλατύ ταξικό ενωτικό κίνημα αντίστασης και ανατροπής αυτής της πολιτικής με καρδιά τις συνεργαζόμενες πολιτικές οργανώσεις που στρατεύονται στον αγώνα για το σοσιαλισμό.

Το πιο φωτεινό μέλλον για το λαό και τη νεολαία μόνο μέσω των αγώνων μπορεί να επιτευχθεί. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος τον ιδρώτα του λαού να μην καρπώνεται μία μικρή μειοψηφία.

Στον αγώνα αυτόν  καλούμε τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους μικροεπαγγελματίες, τους άνεργους, τους νέους και τις νέες να απεμπλακούν από τα γρανάζια των συστημικών  παρατάξεων που “σέρνονται” από τους κυβερνώντες.

Ψηφίζουμε μαζικά τον ενωτικό αγωνιστικό συνδυασμό ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, συνεχίζουμε ενωτικά την επόμενη μέρα.

                                                                  Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας                                                                 Τοπική οργάνωση Ιωαννίνων

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας