Εργατικός Αγώνας

Ψήφος αντίβαρο στη βαρβαρότητα! Ψήφος στην Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο – Αγωνιστικό Μέτωπο!

Άρθρο στην περιφερειακή εφημερίδα της Ηπείρου Δημοκρατική Φωνή

Η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο – Αγωνιστικό Μέτωπο επιδιώκει να αποτελέσει το αντίβαρο του ηπειρώτικου λαού απέναντι στη βαρβαρότητα. Βαρβαρότητα αποτελεί η ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός με την ακρίβεια στα ύψη, την υποβάθμιση, απαξίωση και ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών και υποδομών και με τις φυσικές καταστροφές (φωτιές, πλημμύρες) να δείχνουν τα όρια ενός συστήματος που -όχι απλά δεν προκρίνει, αλλά- υποσκάπτει, υπονομεύει και πολεμά τις λαϊκές ανάγκες.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η εκλογική και πολιτική στήριξη στην Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο – Αγωνιστικό Μέτωπο αποτελεί αγωνιστική έκφραση και στάση. Είναι ένα αντίβαρο, η αξιοπιστία και η μαχητικότητα του οποίου διασφαλίζεται από το αγωνιστικό και ενωτικό πνεύμα των πολιτικών δυνάμεων και των ανένταχτων αγωνιστών που το συναπαρτίζουν. Η ενότητα δεν αφορά μόνο τη μορφή, αλλά κυρίως το περιεχόμενο. Η ενότητα αυτή αποτελεί ανάγκη των καιρών απέναντι στο συγκροτημένο μπλοκ κυβέρνησης, κομμάτων του μεγάλου κεφαλαίου, Ε.Ε και των μακριών χεριών τους στην τοπική μας κοινωνία, τις τοπικές διοικήσεις και την αντιλαϊκή περιφερειακή αρχή Καχριμάνη.

Μια περιφερειακή αρχή που καλύπτει πίσω από τα λιγοστά κι ακριβοπληρωμένα από το υστέρημα του λαού έργα-βιτρίνα τη συνευθύνη της για τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της περιοχής, το κλείσιμο σχολείων, τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, τη διάλυση παραγωγικών συνεταιρισμών και τη συγκέντρωση πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια με τον λαό να στενάζει. Πίσω από τα εύηχα προεκλογικά συνθήματα για τον “εκσυγχρονισμό” και την “ανάπτυξη” της Ηπείρου καλύπτονται οι ευθύνες για την παράδοση του φυσικού πλούτου της περιοχής σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα (χαρακτηριστικό παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση του δάσους στη Βαλανιδορράχη). Στην ίδια κατεύθυνση προκρίνουν τις εξορύξεις με κίνδυνο να μετατραπεί η Ήπειρος σε “κρανίου τόπος” οδηγούμενη σε μια μονοδρομική ανάπτυξη με κατεστραμμένο το περιβάλλον.

Αυτή η ανάπτυξη δεν έχει απλώς κάποιον αντίκτυπο στο βιοτικό επίπεδο του λαού μας, αλλά αποτελεί κίνδυνο για την επιβίωση, για την ίδια τη ζωή. Αυτό έδειξε η γύμνια του επιτελικού κράτους και των τοπικών διοικήσεων που οδήγησε στις τελευταίες καταστροφές με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Βλέπετε τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, η δασοπροστασία, η αντισεισμική θωράκιση δεν επιφέρουν άμεσο και γρήγορο κέρδος και γι’ αυτό αντιμετωπίζονται σαν κόστος.

Σαν κόστος αντιμετωπίζεται και η εκπαίδευση των παιδιών του λαού, όπως τυχαίνει να γνωρίζω από πρώτο χέρι. Από τη μία δήμοι και περιφέρεια κλείνουν τα μάτια στο γεγονός ότι στεγάζονται σχολεία σε επικίνδυνα -ακόμα και προπολεμικά- κτήρια με ελλιπείς υποδομές, μειώνουν στο ελάχιστο τη χρηματοδότηση για τις λειτουργικές ανάγκες (αναλώσιμα, θέρμανση κλπ). Από την άλλη, σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας τα σχολεία υποστελεχώνονται επικίνδυνα με τα χιλιάδες κενά -ιδιαίτερα φέτος- σε όλες τις ειδικότητες, ιδιαίτερα στον νευραλγικό τομέα της ειδικής αγωγής με την κατακόρυφη μείωση των προσλήψεων στην παράλληλη στήριξη. Όλα αυτά υπό τη δαμόκλειο σπάθη του αντιεκπαιδευτικού ν.4823/21 που αποτελεί casus belli για τον κλάδο των εκπαιδευτικών, καθώς συνεπάγεται κατηγοριοποίηση των σχολείων, περεταίρω γραφειοκρατικοποίηση του έργου των εκπαιδευτικών σε βάρος του παιδαγωγικού τους ρόλου, ιδιωτικοποίηση πτυχών της λειτουργίας του δημόσιου σχολείου.

Η Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας συμμετέχει μέσω του Αγωνιστικού Μετώπου στο ψηφοδέλτιο αφενός μεν για να συνεισφέρει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και αφετέρου για να τονίσει την ανάγκη οι ανατρεπτικές και κομμουνιστικές δυνάμεις της χώρας να συμπορευτούν και από κοινού να δράσουν.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα οι δυνάμεις που συναπαρτίζουμε το ενωτικό εγχείρημα της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο – Αγωνιστικό Μέτωπο δεσμευόμαστε να αποτελέσουμε φωνή μαχητικής, διεκδικητικής, αγωνιστικής ανάδειξης των προβλημάτων του λαού της περιοχής. Η λύση βρίσκεται στους αγώνες για τη ζωή, το μέλλον, το δικαίωμά μας να ζούμε ανθρώπινα στον τόπο μας. Η εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού, μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για το ξεπέρασμα του φράγματος του 3%, ώστε να υπάρχουν εκπρόσωποί μας στο περιφερειακό συμβούλιο που θα αποκαλύπτουν τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις, θα αναδεικνύουν τα προβλήματα, θα αποτελούν τα μάτια, τα αυτιά και τη φωνή των εργαζόμενων, του ηπειρώτικου λαού εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Από αυτή τη σκοπιά η αγωνιστική ψήφος και η ενίσχυση της παράταξής μας στις επερχόμενες εκλογές αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

Βασίλης Μπάκος, δάσκαλος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο – Αγωνιστικό Μέτωπο, μέλος της Κίνησης Κομμουνιστών – Εργατικός Αγώνας

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας