Εργατικός Αγώνας

Κατάργηση των νομικών προσώπων δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου και συγχώνευση στους Δήμους

Γράφει ο Χρήστος Μεντής

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου για τους δήμους και τις περιφέρειες έδωσε σε διαβούλευση τον νόμο για τη συγχώνευση των νομικών προσώπων και κοινωφελών επιχειρήσεων στους δήμους.   

Αμέσως μετά τις εκλογές το ψήφησε , το έκανε νόμο  και καλεί  τα δημοτικά συμβούλια να αποφασίσουν μέχρι 15 Νοεμβρίου αν συμφωνούν, ή εάν θέλουν  αιτιολογημένα να “παρακαλέσουν¨” την  υπουργό  να κρατήσουν κάποιο νομικό πρόσωπο. 

Η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά έδειξε με αυτή την ενέργειά  της ότι αδιαφορεί για το δημοκρατικό δικαίωμα των νέων δημοτικών αρχών να το συζητήσουν μόλις αναλάβουν τα καθήκοντα και να αποφασίσουν. Με αυτή την κίνηση  η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα επιβολής επί των δημάρχων και συνάμα απαξίωσής τους- κυρίως όσον αφορά τους δικούς της – ότι εγώ  αποφασίζω ,εσείς υπακούτε .  

Η λεγόμενη Τοπική Αυτοδιοίκηση ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης, ούτε μια αντίδραση για αναβολή της απόφασης δεν τολμά  να κάνει. Έστω, μία χλιαρή αντίδραση 

Γιατί το κάνει τώρα αυτό η κυβέρνηση; Μήπως την έπιασε ο πόνος  για την πάγια θέση του συνδικαλιστικού κινήματος να καταργηθούν όλα τα νομικά πρόσωπα δημόσιου η ιδιωτικού δικαίου ,να περάσουν όλοι οι εργαζόμενοι και οι υπηρεσίες στον οργανισμό των Δήμων; 

Ασφαλώς όχι .Από άλλη αφετηρία ξεκινούν οι εργαζόμενοι ,το συνδικαλιστικό κίνημα και από άλλη η κυβέρνηση.  

Η κυβέρνηση ενσωματώνει τα νομικά πρόσωπα στους δήμους και μεταφέρει το υπάρχον ελλιπές  προσωπικό και λέει: “ορίστε σας φέρνω υπαλλήλους! Νέες προσλήψεις ….όχι, έχει ο καιρός. Αύξηση  χρηματοδότησης δεν θα σας κάνω (δεν είστε εργολάβοι, ούτε μονοπώλια)” 

Το συνδικαλιστικό κίνημα ζητούσε -διεκδικούσε και διεκδικεί και σήμερα-  να ενσωματωθούν όλα τα νομικά πρόσωπα των δήμων, δημόσιου  ή ιδιωτικού δικαίου – και οι αναπτυξιακές επιχειρήσεις. Αίτημα είναι να περάσουν όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτου σχέσεις εργασίας  (μόνιμοι, αορίστου, συμβασιούχοι)  στις υπηρεσίες των δήμων σε νέες διευθύνσεις. 

 Σήμερα οι υπηρεσίες των δήμων και των νομικών προσώπων στενάζουν από έλλειψη προσωπικού, υποστελεχομένες, συνειδητά απαξιωμένες από κυβέρνηση και δημοτικές αρχές,  μερικώς ή πλήρως ιδιωτικοποιημένες, κυριολεκτικά θα καταρρεύσουν, θα διαλυθούν εάν δεν παρθούν συγκεκριμένα μέτρα.  

Αυτά τα μέτρα πρέπει να τα διεκδικήσει αγωνιστικά , ενωτικά να τα επιβάλει το συνδικαλιστικό κίνημα .Οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση και να πιέσουν της δημοτικές αρχές – να μπουν και αυτές στον αγώνα, στη διεκδίκηση- για ενιαία έκφραση των εργαζομένων , ενιαία λειτουργεία των υπηρεσιών στους δήμους ,για να επιτελέσουν καλύτερα και ποιο αποδοτικά τις υπηρεσίες στους πολίτες. 

  • Ενσωμάτωση όλων των νομικών προσώπων στους δήμους και κλείσιμο των αναπτυξιακών επιχειρήσεων. 
  • Μεταφορά  όλων των εργαζομένων στους δήμους και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις  (με μόνη προϋπόθεση την ίδια την εργασία τους) 
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών.  
  • Γενναία χρηματοδότηση των Δήμων. Να δοθούν στους δήμους οι παράνομοι παρακρατηθέντες πόροι .Μόνο έτσι θα κρατηθούν όρθιες οι υπηρεσίες και θα επιτελέσουν το κοινωνικό τους έργο. 

 Καλούμε τους εργαζόμενους να μην πέσουν στη παγίδα που έντεχνα έστησε η κυβέρνηση να αναλωνόμαστε στο ψευτοδίλημμα εάν είναι καλύτερα να συγχωνευτούν οι υπηρεσίες ή να μένουν όπως έχουν; Ούτως ή άλλως γνωμοδοτική θα είναι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, την τελική απόφαση θα την πάρει η υπουργός .  

Να είναι καθαρό στους εργαζόμενους, ότι είτε συγχωνευτούνε τα νομικά πρόσωπα ,είτε θα μείνουν όπως έχουν χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις, το μέλλον  θα είναι η επιτάχυνση της διάλυσης τόσο των υπηρεσιών των δήμων όσο και των νομικών προσώπων. 

                           Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ  είναι ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ με ΕΝΟΤΗΤΑ – για ΡΉΞΗ  και ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας