Εργατικός Αγώνας

Σχόλιο της Γραμματείας της ΚΚ Εργατικός Αγώνας για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Ο πολυήμερος πανελλαδικός αγώνας των αγροτών κορυφώθηκε με πανελλαδική σύσκεψη πολλών δεκάδων μπλόκων από όλη τη χώρα την Τετάρτη 6/2.

Ήταν ένας αγώνας μαζικός που απλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα με μαζικά μπλόκα και πολύμορφες εκδηλώσεις, ένας αγώνας ενωτικός που αιχμή του ήταν η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κύρια αιτήματα του ήταν η μείωση του κόστος παραγωγής των προϊόντων, να μην εφαρμοστεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική, να δοθούν οι αποζημιώσεις για τα προϊόντα και τις φυσικές καταστροφές που καθυστερούν απαράδεκτα, να αντιμετωπιστεί το κόστος της πράσινης μετάβασης.

Η πανελλαδική σύσκεψη αποφάσισε ομόφωνα:

Κλιμάκωση του αγώνα με πολύμορφη δράση.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκαν πολύμορφες δράσεις όπως:

Αποκλεισμός εθνικών οδών, τελωνείων, συλλαλητήρια στις πόλεις.

Συλλαλητήριο στην Αθήνα και με τρακτέρ.

Σήμερα και αύριο Τετάρτη θα γίνουν ενημερώσεις και συνελεύσεις στα μπλόκα για τα αποτελέσματα της σύσκεψης.

Καλούν επίσης την κυβέρνηση να απαντήσει στα συγκεκριμένα αιτήματά τους και σε αυτή την βάση επιδιώκουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και κυβερνητικό κλιμάκιο προκειμένου να δοθούν απαντήσεις επί των συγκεκριμένων αιτημάτων.

Αιτήματα για μείωση του κόστους παραγωγής με θέσπιση αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 0,07 ευρώ στη κιλοβατώρα για το αγροτικό και κτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση σε αγροτικά μέσα, εφόδια, ζωοτροφές. Να μην εφαρμοστεί η Νέα ΚΑΠ. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλα τα προϊόντα που υπέστησαν ζημίες και φυσικές ασθένειες και αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών. Για τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Στην σύσκεψη εκφράστηκε ιδιαίτερα η συμπαράσταση προς τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας που δίνουν την μάχη για να σταθούν όρθιοι.

Η πανελλαδική σύσκεψη κήρυξε κατά αυτόν τον τρόπο τη δεύτερη φάση του αγώνα των αγροτών που δηλώνουν με αισιοδοξία ότι δεν θα γυρίσουν με άδεια χέρια αφού χωρίς την ικανοποίηση των αιτημάτων τους δεν έχουν μέλλον.

Ο αγώνας αυτός μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό κρίκο σε μία μεγάλη αγωνιστική αλυσίδα που θα ασκήσει σοβαρή επίδραση στις εξελίξεις στην αγροτική και στην γενικότερη πολιτική που φτωχοποιεί και περιθωριοποιεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, αγρότες, επαγγελματίες και νέους.

Η συμπαράσταση όλων των εργαζομένων της χώρας πρέπει να εκδηλωθεί με κάθε είδους τρόπο και στο μέγιστο βαθμό.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας