Εργατικός Αγώνας

Εκλογές στη Ρωσία: Πούτιν – δύση 3-0

Γράφει ο Βασίλης Καλαματιανός 

-Η στάση, η συμπεριφορά, οι ενέργειες των χωρών του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, συνολικά της λεγόμενης Δύσης, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν από 15 έως 17 Μάρτη, ήταν στην κατεύθυνση της πολιτικής των ΗΠΑ, όπως έχει σηματοδοτηθεί από την Νιούλαντ, τη γνωστή Βικτώρια, που αλά-μπρατσέτα με τον Πάιατ βολτάριζαν στην πλατεία Μαϊνταν τις ημέρες της λεγόμενης «χρωματιστής» επανάστασης και με τις γνωστές πλέον δηλώσεις «γάμα τους Ευρωπαίους» και «η Ρωσία του Πούτιν δεν είναι η Ρωσία που θέλαμε».

-Υπήρξε κύμα συκοφαντίας, διαστρεβλώσεων των γεγονότων και της πολιτικής της Ρωσίας, προσπάθειες εκφοβισμού, σαμποτάζ, οργάνωσης διαμαρτυριών ενάντια στις εκλογές, στη συμμετοχή. Τέτοιες απόπειρες έγιναν σε 29 τμήματα «να ρίξουν υγρό στις κάλπες». Αποκρούστηκαν 280.000 διαδικτυακές επιθέσεις, οι οποίες είχαν αποστολές από διαδικτυακά συστήματα, Γερμανίας, Βρετανίας, ΗΠΑ, Φιλανδίας, Λιθουανίας.

-Την εκλογική διαδικασία παρακολούθησαν (παρατηρητές) 1115 , από 129 χώρες κυβερνητικοί παράγοντες και εκπρόσωποι οργανώσεων. Δεν επετράπη στους προκαταβολικά διαστρεβλωτές και συκοφάντες.

Τα εκλογικά αποτελέσματα

Η συμμετοχή έφτασε στο 77,44%. Ο Πούτιν έλαβε 87,28% και οι Χαριτόνοφ 4,6%, Νταβάνκοφ 4,2% και ο Σλούτσκι 3%. Και οι 4 μαζί στην κόκκινη πλατεία στη γιορτή για την Κριμαία. Στις νέες περιοχές ο Πούτιν συγκέντρωσε από 88 έως 95% και από το εξωτερικό 75%.

-Τα ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές και αυτό του Πούτιν σηματοδοτούν συσπείρωση των λαών της Ρωσίας γύρω από τον Πούτιν, έγκριση των βασικών επιλογών της πολιτικής του, της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, την αντιμετώπιση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από ΗΠΑ, ΕΕ κλπ, καθώς και τη διαμόρφωση πολυπολικού κόσμου μέσω της διεύθυνσης των BRICS+.

-Και μετά τις εκλογές οι Δυτικοί συνεχίζουν την ίδια στάση απέναντι στη Ρωσία και τον Πούτιν. Με εξαίρεση τον Ορμπαν δεν έστειλαν συγχαρητήρια όπως προβλέπεται στις διεθνείς σχέσεις. Μιλάνε για ένα ανελεύθερες εκλογές, για δικτατορία κ.α. Κατηγορούν οι διορισμένοι της ΕΕ και αυτοί που στις εκλογές στη χώρας τους δεν πήραν πάνω από 25%, από τον Μακρόν ως την Μπάρμποκ, αυτοί που άλλα υπόσχονται προεκλογικά και αλλά εφαρμόζουν ως κυβερνώντες, αυτοί που θεωρούν ότι μπορούν να επιβάλουν παντού το δικό τους εκλογικό νόμο, να καθορίζουν τις κυβερνήσεις και τις ηγεσίες της αρεσκείας τους.

-Τα συγχαρητήρια στο Πούτιν είναι πολλά με ιδιαίτερη σημασία του Σι που μεταξύ των άλλων αναφέρει «ο Ρωσικός λαός ενώθηκε για να ξεπεράσει τις προκλήσεις, η επανεκλογή σας αποδεικνύει την πλήρη στήριξη των Ρώσων στην πρόσωπό σας» και του Μόντι ο οποίος συνεχάρη και ζήτησε «να ενισχυθεί η ειδική προνομιακή σχέση» και «ανυπομονώ να συνεργαστούμε για να αναπτύξουμε παραπέρα τις σχέσεις μας».

-Οι δυτικοί κυβερνώντες αποσιωπούν όσα προηγήθηκαν ή καλύτερα όσα τορπίλισαν πριν από τις 24/2/2022, μιλάνε για παράνομη κατοχή του 20% των εδαφών της Ουκρανίας, στηρίζοντας το καθεστώς του Ζελένσκι. Δεν μιλάνε όμως – αποσιωπούν – ότι με νόμο Ζελένσκι (με υπόδειξη τους) επιτράπηκε η αγορά γης με αποτέλεσμα το 28% των εδαφών της Ουκρανίας να έχει παραχωρηθεί στους Δυτικούς. Η αλυσίδα τροφίμων Kernel έχει 700.000 εκτάρια, η MHP 550.000 εκτ., 9 στις 10 μεγάλες εταιρείες γης είναι σε φορολογικούς παραδείσους σε Κύπρο, Λουξεμβούργο, ανήκουν σε ολιγάρχες και τράπεζες.

-Σε συνέντευξή του ο Πούτιν στις 13/3 έθεσε τους όρους συμφωνίας απευθυνόμενος έμμεσα πλην σαφώς στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Προϋπόθεση έναρξης είναι η αναγνώριση της σημερινής πραγματικότητας.

Στη συνέχεια έθεσε το πλαίσιο:

Πρώτο δεν θα υπάρξει μυστική προσωρινή συμφωνία, συνεχίζεται η επίτευξη των στόχων της ειδικής επιχείρησης.

Δεύτερο οι συμφωνίες να οδηγούν σε διαρκή ειρήνη και όχι προσωρινές εκεχειρίες.

Τρίτο διαπραγματεύσεις φανερές, να εδραιωθούν με συμφωνίες πολιτικές, διεθνούς κύρους, από αξιόπιστους εγγυητές.

-Κατά την διάρκεια των εκλογών τόσο το ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι όσο η σύνοδος της ΕΕ 21-22/3 πήραν αποφάσεις και μέτρα υπέρ της Ουκρανίας και ενάντια στη Ρωσία. Δύο ενδεικτικές αποφάσεις:

α) Χρήση των παγωμένων (από κυρώσεις) ρωσικών κεφαλαίων και αγορά πολεμικού υλικού για Ουκρανία. Πρόκειται για κατάφορη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας, το θέμα δεν θα λήξει. Σημειώνουμε ότι πρόκειται για κεφάλαια που έχουν κατατεθεί σε αναπτυξιακά προγράμματα δυτικών τραπεζών, γι’ αυτό υπάρχει και δική τους αντίδραση.

β) Επιβολή υψηλών δασμών στα σιτηρά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας

-Γίνονται συζητήσεις για αυτόνομη ευρωπαϊκή άμυνα, για ανάπτυξη πολεμικής βιομηχανίας, μιλάνε για ευρωομόλογο για την άμυνα υπάρχουν προσεγγίσεις και αντιρρήσεις. Γενικά προσπαθούν να διαμορφώσουν ψυχροπολεμικό κλίμα «οι Ρώσοι έρχονται».

-ΝΑΤΟικές ασκήσεις γίνονται στη Βαλτική αλλά και στην Εύβοια καθώς και η λεγόμενη «ασπίδα στην ερυθρά θάλασσα» όπου υπάρχει πλήρης ελληνική εμπλοκή. Στα πλαίσια της οξυμένης κατάστασης ιδιαίτερη σημασία έχει δήλωση εκπροσώπου του ΥΠΕΘΑ Κίνας «αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιτεθούν στη Ρωσία, η Κίνα θα επέμβει στρατιωτικά» αντίστοιχη δήλωση υπάρχει από το ΥΠΕΘΑ της Ρωσίας. Ταυτόχρονα πολλά σηματοδοτούν δηλώσεις, ανακοινώσεις 20/3 του Σοϊγκού ΥΠΕΘΑ Ρωσίας «έχουμε σχηματίσει μία νέα στρατιά, ένα νέο σώμα στρατού, μία μηχανοκίνητη μεραρχία πεζικού, ένα στολίσκο Δνείπερου και μία ταξιαρχία ποτάμιων πλοιαρίων. Μέχρι τέλος του έτους δύο ακόμα ρωσικές στρατιές, 30 μεγάλες μονάδες, μεραρχίες, ταξιαρχίες και μία ταξιαρχία πλωτών ποταμών.

-Τη στιγμή που γράφονταν οι τελευταίες λέξεις του άρθρου προς επιβεβαίωση των εκτιμήσεων και ανησυχιών, για την όξυνση της κατάστασης από την ΤΒ παρουσιάστηκε έκτακτη ενημέρωση και ανέφερε «αιματοκύλισμα» σε συνεδριακό κέντρο στη Μόσχα. Καταγράφουμε ορισμένα στοιχεία όπως μεταδίδονταν. Είχε οργανωθεί rock συναυλία στην οποία συμμετείχαν πάνω από 6.000. Η συναυλία δεν είχε αρχίσει και το συγκρότημα είναι σώο δεν βρισκόταν στη χώρα.

-Η παράθεση γεγονότων και η προπαγάνδα μέσω αλληλοκατηγοριών και απαλλαγή ευθυνών έφτασε στο κατακόρυφο. Από την πλευρά της Ρωσίας στοχοποιήθηκε το Κίεβο το οποίο δήλωνε ότι δεν έχει σχέση, μίλαγε όπως και ορισμένοι ευρωπαίοι ότι πρόκειται για «προβοκάτσια του Πούτιν» για να δικαιολογήσει την επίθεση που ετοιμάζει, οι Αμερικανοί διαβεβαίωναν ότι η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση. Οι δυτικές κυβερνήσεις έστειλαν συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων και μόνο. Την ευθύνη για την αποτρόπαια ενέργεια το θάνατο 60 ανθρώπων και τον τραυματισμό 150 όπως ανακοινώθηκαν ανέλαβε ο ISIS. H Ρωσία απορρίπτει αυτή την εκδοχή, μιλάει για γενικότερα σχέδιο ουκρανικών και δυτικών υπηρεσιών ανεξάρτητα ποιοι κάναν την επίθεση. Το επόμενο διάστημα ίσως μάθουμε περισσότερα.

-Ουκρανία Μόσχα Γάζα -Παλαιστίνη, ερυθρά θάλασσα, στενά της Φορμόζας, Αφρική η κατάσταση στον κόσμο είναι ασταθής και περίπλοκη αλλά η θέση μας είναι σταθερή. Για έναν καλύτερο κόσμο, πρέπει να ξηλωθεί η παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ. Ο πολυπολικός κόσμος είναι αναγκαίος και εφικτός. Η ήττα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα επιταχύνει αυτές τις διαδικασίες.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας