24/07/2021

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Μια από τις σημαντικότερες δικαστικές υποθέσεις του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου αποτέλεσε η δίκη του Άιχμαν, του βασικού υπεύθυνου για το ολοκαύτωμα.

Ο Άιχμαν συνελήφθη στην Αργεντινή από Ισραηλινούς πράκτορες, δικάστηκε στο Ισραήλ και καταδικάστηκε σε θάνατο. Ένας ανερχόμενος συγγραφέας, ο Χάρι Μούλις, αναλαμβάνει να καλύψει τη δίκη για λογαριασμό ενός εβδομαδιαίου περιοδικού της Ολλανδίας.

Το βιβλίο αυτό χωρίζεται σε δυο μέρη. Πέρα από τη δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης, ο συγγραφέας πραγματοποιεί μια εξονυχιστική μελέτη της προσωπικότητας του Άιχμαν και, μέσα από αυτή, βρίσκει την ευκαιρία να μιλήσει για τη μαζική εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης. Μας μιλάει για το κακό, όπως αυτό εμφανίστηκε εκείνα τα σκοτεινά χρόνια, και τολμά να προσεγγίσει το πολιτισμικό υπόβαθρο των ανθρώπων που το πραγματοποίησαν.

Ο ίδιος ο Μούλις επεδίωξε να καλύψει τη δίκη. Γιος Εβραίας, ήθελε να προσπαθήσει να προσεγγίσει με τον τρόπο αυτό τον άνθρωπο που οδήγησε στον θάνατο τον λαό του και να κατανοήσει τις πράξεις του. Με την κατάθεσή του αυτή μας προσφέρει ένα φιλοσοφικό δοκίμιο σχετικά με την δύναμη του κακού.

 

(από τις Εκδόσεις Καστανιώτη)

IMAGE Ποιος είμαι εγώ και ποιοι είστε εσείς;
Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021
Γράφει ο Γιάννης Φασουλάς. «Ποιος είμαι εγώ και ποιοι είστε εσείς που θα απαγορέψουμε σε ένα εργαζόμενο να …μαζέψει τις ελιές του ή να περάσει μια μέρα παραπάνω με τα παιδιά του ή να κάνει μια ημέρα παραπάνω διακοπές στο νησί των ονείρων του;». >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ